30 Kasım 2017

Patili Dostlar Hayvan Hakları ve Sevgi Konferansı


İzmir Ekonomi Üniversitesi Hayvan Severler Kulübü “Patili Dostlar Hayvan Hakları ve Sevgi Konferansı” düzenledi. Ana bina konferans salonunda düzenlenen etkinlik, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hayvan Severler Kulübü başkanı Ezgi Nur Kaplan’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Konuşmacı olarak İZÇEV Başkanı Besalet Alkaya, HAYTAP adına Şule Baylan, Hayvanlar için projeler derneğinden Ezgi Ender, 4P1K Dergisi, Hayvan Psikoloğu Koray Kılıç, Köpek Eğitmeni Utku Cevahir katıldı.

İZÇEV Başkanı Besalet Alkaya, “hayvanlar neyimiz olur” başlığı altında yer alan konulara değindi.
HİPDER adına konuşan Ezgi Ender “herkes kendi mahallesindeki hayvana sahip çıkarsa sorun çözülür” dedi.

4P1K dergisi editörlerinden Cengiz Akkaya, Hayvan hakları ve sevgi konusuna değindi. Hayvan hakları bildirgesini okudu. Akkaya konuşmasına şöyle devam etti;
“Hayvan sevgisi kavramını biraz dar ele alıyoruz sanki.
Çoğu zaman yapılan çalışmalar kediler ve köpekler ile sınırlı kalıyor. Oysa tüm canlıları korumak için seferber olmalıyız. Kendimize karşı dürüst olalım ve şu sorulara yanıt verelim.
- Evinizde kahvaltı yaparken balkondan içeri giren arıyı öldürmeye çalıştınız mı? Kaçınız zarar vermeden dışarı çıkmasını sağladı?
- Her gördüğünüz böceği öldürüyor musunuz?
- Ülkemizde yaşayan yaban / orman hayvanlarının neslinin tükenmekte olduğunu biliyor musunuz?
- Yanlış ilaçlama sonucu ölen kelebeklerden haberiniz var mı?
- Denizlerde yapılan bilinçsiz avlanma faaliyetleri sonucu tüm balıkların ve deniz canlılarının neslinin tehlike altında olduğunu duydunuz mu?
- Ülkemizin dört bir yanında yaşayan güzellik abidesi kuşların yavaş yavaş öldüklerini bir yerlerden okudunuz mu?
Bu sorulara başka sorular da ekleyebiliriz. Soru sordukça konu hakkında ne kadar az bilgiye sahip olduğunuzu göreceksiniz” dedi.

HAYTAP adına konuşan Şule Baylan “pet shopların tek amacı satış yapmaktır. Satıcılar hayvanları tanımak için eğitim almazlar. Yalnızca satmayı düşünürler. Hayvanlar satış metası değillerdir. Doğal ortamlarında yaşama hakları vardır. Hayvan satın almayın” dedi.

Köpek eğitmeni Utku Cevahir “dünyanın bize ait olduğu bilgisiyle yetiştirildiğimiz için bizim istediğimiz şekilde dönmesini arzuluyoruz. Ne kadar zeki olursak olalım köpeği anladığımız anlamına gelmez. İnsan yerine konan bir köpek davranış bozuklukları gösterir. Davranış bozukluğu gösteren bir köpek dengesiz, tatminsiz, sorunlu bir köpek olabilir” diye konuştu.
Köpek psikoloğu Koray Kılıç ise, çocukluğundan beri hayvanlarla iç içe yaşadığını, 2011 yılında uluslar arası bir firmadan eğitimler aldığını, hayvan psikoloğu belgesine sahip olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından konferans salonunda katılımcılara “Katılım Belgesi” verildi.




İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

28 Kasım 2017

Yükselen Değer “Ebru” Sergisi

Ebru sanatının UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” olarak kabul edilmesinin yıldönümü İzmir’de Ebru sanatçıları tarafından bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Uzun yıllar Ebru eğitimi almış ve kendi atölyelerinde sanatını icra eden sanatçılarından oluşan bir grup sergi ve konferansların yanı sıra ÇOGEM’lerde 500 öğrenciyi Ebru sanatı ile tanıştıracak. Etkinlikler, Ebru sanatının kamuoyu tarafından tanınmasını ve sanatçıları bir araya getirmeyi hedefliyor.

UNESCO tarafından 27 Kasım 2014 tarihinde “Dünya Kültür Mirası” olarak kabul edilen “EBRU” sanatı, dünyanın ilgi gösterdiği sanat dallarından biri haline geldi.

Dünya Kültür Mirası Ebru Sanatı’nın İzmir 1. Kutlama Proje Grubu Ebru sanatını icra eden sanatçılardan oluşuyor. Pek çok kişisel sergiye katılmış ve açmış olan grup, bu etkinliği geliştirerek İzmir’de gelecek yıllarda da devam etmesini planlıyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu etkinliklere sponsor olarak Sanata verdiği desteğini sürdürmekte.

27 Kasım ve 10 Aralık tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek etkinliklerden biri olan İzmir Sanat Galerisi “Karma Ebru Sergisi”nde her gün bir sanatçı canlı performans gerçekleştiriyor. Yükselen değer, “Ebru” adlı sergi 20 sanatçının 60 Ebru eserinden oluşuyor. İzmir Sanat Galerisi’nde 28 Kasım Salı günü Saat 17.00 de açılışı gerçekleştirilen sergi 8 Aralık tarihine kadar saat 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir.
Dünya Kültür Mirası-Ebru Sanatı İzmir 1. Kutlama Proje Grubu’na katılan sanatçılar şöyle:
Alev Akın, Ayfer Aksüyek Yiğitler, Ayşen Ertekin, Birgül Fırla, Cansın Özdoğan Akkanat, Cemaliye Şule Deveciler, Evin Akıncı, Eyüp Bayır, Gülşah İkbal, Özkeskin Cesur, Güner Peksayılır, Güzin Kayır, Kemal Namlı, Özlem Gülyurdu Özsakarya, Sema Oğuz, Şerife Nur Koç, Tülay Aladağ, Zehra Karaca.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

27 Kasım 2017

Basmane Gar’da Bir Saz Ustası

İzmir’de sazın ustası olarak tanınan Feridun Emre 5. Basmane Günleri etkinlikleri kapsamında Basmane Gar’ında atölye çalışması düzenledi.

“Basmane Tren Gar”ında, bağlama konusunda bilgiler veren Feridun Emre, “Bu sene ilgi daha fazlaydı. Basmane semti deyince aklımıza saz ustaları gelir. Biz de burada meraklılarına bağlama konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Burada satış amaçlı bulunmuyoruz. Bizi ziyarete gelenler saz yapımı ve onarımı izleme imkanı buldu. İstek üzerine mini konserlerimiz de oldu. 5. Basmane Günleri çok iyi geçti” dedi.

26 Kasım 2017

EOV Akademi 2018’de Faaliyete Geçiyor..


Ege Orman Vakfı Akademi Sınav ve Belgelendirme Merkezi 2018 yılında faaliyete geçecek…
Ege Orman Vakfı’nın Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Gıda Sektöründe Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kurulması” İle ilgili projesinde sona yaklaşıldı. Yaklaşık 2 yıldır devam eden proje ile Pancar’da bulunan Ege Orman Vakfı Zeytin ve Zeytinyağı Tesisleri’nde Sınav ve Belgelendirme Merkezi kuruldu. Merkezde sektör temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi. Sektör temsilcileri, proje ile ilgili bilgi aldıktan sonra kurulan Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ni gezdi.


Proje ile; Zeytinyağı Üretim Operatörü, Fermente Üretim Operatörü ve Tadımcı meslekleri Ege Orman Vakfı Akademi tarafından yapılacak sınavın ardından belgelendirilecek. 2018 yılından itibaren faaliyete geçecek Merkez ile sektöre kaliteli ve nitelikli binlerce insan kazandırılmış olacak.
Voc-Test Merkezleri (Meslek Standartları Geliştirme Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri) II Hibe Programı kapsamında Ege Orman Vakfı tarafından yürütülen; Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin ortağı olduğu 227 bin euro bütçeli “E-Voc Test Merkezi" projesinde sona yaklaşıldı. Proje ortağının Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, iştirakçilerin İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü A.O.S.B. Mesleki Eğitim Merkezi olduğu projede “Ege Orman Vakfı Akademi Sınav ve Belgelendirme Merkezi” kuruldu.


Sektör temsilcileri ile Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nde bir araya gelen Ege Orman Vakfı yetkilileri proje hakkında bilgi vererek, katılımcılara merkezi tanıttı. Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Narin, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi'nden Erdi Doğan, Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği Daire Başkanlığı'ndan İmren Onbaşı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Özduran, İzmir İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Selami Turan ve pek çok sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda Projenin Koordinatörü Yasemen Bilgili proje hakkında bilgi verdi.


Bilgili; “Projede, gıda sektöründe 3 ulusal meslek standardı ve 3 ulusal yeterlilik tanımlanmıştır. Sınav ve Belgelendirme Merkezimizin şu andaki kapsamı; Zeytinyağı Üretim Operatörü, Fermente Ürün Üretim Operatörü ve Tadımcı mesleği olup; bu meslekler çerçevesinde sınav ve belgelendirme merkezi olmak hedeflendi ve zorlu bir süreç sonrası sona yaklaşıldı. Sınav ve belgelendirme yetkisi alabilmek için Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvuru yapılmış olup, 23-24 Kasım 2017 tarihlerinde yetkilendirme denetimi gerçekleştirilecektir. 2018 yılından itibaren EOV AKADEMİ Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezimiz faaliyete geçecektir. Türkiye Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile Mart 2017 tarihinden itibaren referanslaşmıştır. Yani sınav merkezimizden alınacak belge Avrupa’da çalışacaklar içinde referans olacaktır. Sektördeki insan kalitesini ve iş gücünü belgelendirmek için yola çıkılan proje ile 5000 kişinin sertifika alması hedeflenirken, projeye 18-60 yaş arası herkes katılabilecek. Bu proje, aynı zamanda Ege Orman Vakfı çalışmalarının sürdürülebilirliğine de katkı yapmış olacak.” diye konuştu.


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Özduran yaptığı konuşmada; projeyi takdirle karşıladığını ve sektör için çok önemli bulduğunu belirtti.


Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi'nden Erdi Doğan'da Mesleki Yeterlilik belgesinin önemi ve belge alma süreci hakkında bilgi verdikten sonra: ''Ege Orman Vakfı'nın şu noktada bizim için bir önceliği var. Gıda sektöründe ilk yetkilendirilen kuruluşumuz olma yolunda büyük bir adım attılar. Önümüzdeki ay da bir sorun çıkmazsa gıda sektöründe Sınav Ve Belgelendirme Merkezi olan ilk kuruluşumuz Ege Orman Vakfı olacak.'' diye konuştu.





İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

24 Kasım 2017

CKD'dan doğaya 550 fidan


Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubesi, Şırnak'ta Cougar tipi askeri helikopterin kalkıştan kısa bir süre sonra düşmesi sonucu şehit olan Jandarma komutanı Yarbay Songül Yakut ve Batman'ın Kozluk İlçesi'nde okulunda karne dağıttıktan sonra evine giderken PKK'lı teröristlerin saldırısında şehit olan müzik öğretmeni 22 yaşındaki Şenay Aybüke Yalçın için Ege Orman Vakfı ile işbirliği yaparak Tire- Yeğenli köyü ağaçlandırma sahasında 550 fidanlık Kadın Şehitler Korusu oluşturdu.
Oluşturulan koru için düzenlenen fidan dikim törenine Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şube Başkanı Zuhal Baş ve dernek üyeleri katıldı.

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, Tire-Yeğenli ağaçlandırma sahasında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şube Başkanı Zuhal Baş ise duygularını şu sözlerle ifade etti:''Korumuzu kadın şehitlerimiz anısına oluşturduk. Toprağımızı korumak kadar önemli bir şey yok. '' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şube Başkanı Zuhal Baş'a günün anısına plaket takdim etti ve fidanlar şehitlerimiz anısına toprakla buluşturuldu.





İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

23 Kasım 2017

“Basmane Göçler ve Sağlık Sorunları”


Basmane ve Çevresi ,Tarih,Sanat,Arkeoloji Günleri kapsamında İzmir Tabip Odası “Basmane Göçler ve Sağlık Sorunları” konulu panel düzenledi. Yürütücülüğünü İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ve Prof. Dr. Nevin Turgay’ın yaptığı panele konuk olarak Prof. Dr. Ahmet Özbilgin ve Doç. Dr. Işıl Ergin katıldı.

“Göçmenlerin sağlık sorunlarının nedenleri, güvenli olmayan koşullar, kalabalık havasız sıkışık ortamlarda yapılan yolculuklar, şiddet, taciz, tecavüz, insan ticareti kadın ticareti, uyuşturucu çeteleri, hasta kişilerin varlığı, beslenme ve hijyen sorunları, göç edilen ülkelerdeki şartlar, bulaşıcı hastalıklar, vardıkları noktada yabancı hakları, ayrımcılık dışlanma, ekonomik ve kültürel bir tehdit algılanması, dil engeli, kalabalık gruplar, parçalanmış aileler, tek kalmış kadın ve öksüz çocuklar, tanım, tedavi ve izleme sorunları, ilaçlara devam edilmesi, Arapça reçeteler, özel beslenme koşullarının sağlanması, engellilerde cihaz temini sorunları, zorunlu yaşam koşulları ile artan kronik hastalık riski, anksiyete deprasyon post travmatik stres bozukluğu,çocuk sağlığı, beslenme sorunları, bebeklik ve çocukluk dönemi aşılarının aksamasının yarattığı tehdit, istismar, çocuk işçiliği, hizmet sorunları, Türkiye’de var olan ve göçlerle gelebilecek Fil hastalığı , kan işeme ,sıtma, uyuz, çiçek, grip, çocuk felci, doğum sonrası bakım ve benzeri hastalıklar konusunda açıklamalarda bulundular.

“Basmane Göçler ve Sağlık sorunları” paneli, göçmen dernek başkanları ve üyelerinin bulunduğu kalabalık bir dinleyici tarafından ilgi ile izlendi. .

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

22 Kasım 2017

Hastanede Yatan Çocuklar İçin Oyuncak Yaptılar


İzmir Park AVM Kadın Kulübü üyeleri için düzenlediği workshop çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Her Salı ve Çarşamba günü atölye çalışmaları ile üyelerine yeni hobiler kazandıran İzmir Park AVM Kadın Kulübü, 21 ve 22 Kasım tarihlerinde Tasarımcı Arzu Şimşek eğitmenliğinde “Dolgu Oyuncak Atölyesi” gerçekleştirdi.

Tasarımcı Arzu Şimşek atölye çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi;
Belirlediğimiz konseptlere göre atölye çalışmalarımız oluyor. Daha önce oyuncak yapımı, ev dekorasyon atölyesi, atık malzemelerden takılar yaptık. Takı kursu olarak düşünülmesin, evde kullanılmayan malzemeleri değerlendirdik. Amacımız ev kadınlarının maliyetsiz üretmelerini sağlamak. Ek gelir kazanmaları için iş alanı sağlamak. Bu ay İzmir Park AVM “BUVAK” için bir yardım kampanyası başlattı. Bizler “Dolgu Oyuncak Atölyesi” isimli bir çalışma ile destek veriyoruz. Biz Kadınlar Kulübü olarak dolgu oyuncakları hazırlıyoruz. Çalışma bitiminde Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı’na gidip dolgu oyuncaklarımızı bağışlayacağız. BUVAK oyuncakları hastanede tedavi gören çocuklara hediye edecek. İki yüz adet oyuncak yapmayı planlamıştık. Kadınlarımız bu etkinlik için çok duyarlı davrandı. Çok güzel çalışmalar ürettiler. Oyuncak sayımız daha fazla olacak.
Önümüzdeki ay çalışmalarını benim yürüteceğim yılbaşı masa süslemeleri atölye çalışmalarımız olacak. Kadınlarımız dekoratif süslemelerle düzenledikleri masaların fotoğraflarını çekecek.
İzmir Park AVM Kadın Kulübü etkinliklerinde seminerler, söyleşiler, atölye çalışmaları herkese açık ve ücretsiz devam ediyor.




İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

21 Kasım 2017

Basmane İzmir’in Misafirhanesi



İzmir Büyükşehir Belediyesi, TCDD, Otel Pansiyon İşçileri Odası, sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri” başladı.


Basmane Günleri açılışına İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Otel Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Tahsin Kocabaş, Kent Gözlemcisi Araştırmacı-Yazar Orhan Beşikçi, Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice, Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, Kemeraltı Dernek Başkanı Ümit Kaya, Vanlılar Federasyonu Başkanı İshak Beyazıt, Dernekler Arası Kültür ve Eğitim Federasyon Başkanı Bayram Yeşilöz, sanatçılar, gazeteciler ve İzmirli vatandaşlar katıldı.

Otel Pansiyon İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen “Basmane’de mimari, arkeolojik, etnografik özelliklere sahip kültür varlıklarımızı korumak, envanterini çıkarıp belgelemek ve kentli yurttaşlarımıza bölgeyi tanıtmak için dolu dolu bir program hazırladık” dedi.

5. Basmane Günleri organizaörlerinden Kent Gözlemcisi Araştırmacı-Yazar Orhan Beşikçi “Bu yıl 20-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri”nin beşincisini düzenliyoruz. Bu sene Basmane Günleri’nin teması “Basmane İzmir’in Misafirhanesidir. Geçmişe ve bugüne dair algı ve duyarlılıkları harekete geçirmek, bölgede bulunan kültür varlıklarını tanıtmak, korumak, koruma bilincini yaygınlaştırmak amacıyla düzenlediğimiz Basmane Günlerine tüm İzmir’lileri davet ediyorum” dedi.
TCDD İzmir 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay açılışta yaptığı konuşmada Basmane Gar’ın öneminden bahsederek organizasyon heyetine teşekkür etti.
Basmane Gar’ında sergi açılışları ile başlayan 5. Basmane Günleri 26 Kasım Pazar gününe dek devam edecek.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

20 Kasım 2017

Neşeli Başlıklar Sergisi Açıldı


Buca Belediyesi 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” nedeniyle Buca Belediye’si Kültür Sanat Merkezi’nde “Neşeli Başlıklar”sergisi açtı.

İzmirli Kostüm Tasarımcısı Arzu Şimşek, “özel tiplemelerimi neşeli halleriyle sergiye taşıdık. Çocukların hayal dünyalarına katkı koyabilmek beni mutlu ediyor. Neşeli Başlıklar sergisi 3. Kez sergileniyor. Birincisi karma sergi olarak ziyarete açılmıştı. Sergi daha sonra Neşe ve Karikatür müzesi’nde beğeniye sunulmuştu. Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde açılan sergimiz “Dünya Çocuk Hakları Günü” nedeniyle açıldı. İçimizdeki hayal gücünü, içimizdeki çocuğu öldürmeyelim sloganıyla açılan bir sergi. Karikatürize ettiğim özel tiplemelerim var. Karikatürlerin 3 boyuta taşınmış birer formu gibi görünen başlıklar izleyenleri yeniden çocukluğuna döndürdüğünü düşünüyorum.”

Tasarımcı Arzu şimşek, sergiye ailelerin çocuklarını da getirmelerini istediğini söyledi.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

19 Kasım 2017

ODTÜ’lülerden Ege'ye Hediye Orman


ODTÜ Ege Mezunlar Derneği, Eylül ayında Ege Orman Vakfı ile işbirliği yaparak Tire-Yeğenli mevkiinde orman oluşturmak üzere ağaçlandırma kampanyası başlatmıştı. Konak Belediyesi ve Tire Belediyesi'nin de desteklediği kampanya kapsamında, Nisan ayına kadar 5001 fidanlık orman oluşturmayı hedefleyen ODTÜ’lüler şu ana kadar iki bin beş yüz fidana can verdi. İki bin beş yüz fidana ulaşılan ve devam eden ağaçlandırma çalışmasında temsili fidan dikimi yapıldı.
Tire-Yeğenli mevkiinde bulunan ağaçlandırma sahasında kalabalık bir katılımcı grubu ile fidan dikim töreni düzenlendi.

Fidan dikim törenine ODTÜ Ege Mezunlar Derneği yönetim kurulu, dernek üyeleri, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, Bayındır Orman İşletme Müdürü Hasan Sarıtaş, Konak Belediye'sinden Mehmet Kuzu, Tire Belediyesi Kadın Danışma Merkezi'nden Iraz Çimen Gümüş, çok sayıda ODTÜ mezunu ve aileleri, ayrıca yerel halk ve doğaseverler katıldı.
Fidan dikim töreninde konuşan Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol,“Ağaçlandırma çalışmaları İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nce yapılmakta olup Ege Orman Vakfı projeyi desteklemektedir. Projenin önemli bir yönü, dikilecek ağaçların fıstık çamı, badem gibi gelir getirici nitelikte olmasıdır. Böylelikle kırsal kalkınmaya da destek vermiş oluyorsunuz.” diye konuştu.
Bayındır Orman İşletme Müdürü Hasan Sarıtaş; ağaçlandırma sahasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol; ODTÜ Ege Mezunlar Derneği adına yapılan ağaçlandırma çalışmasına beşyüz fidan ve üzerinde bağışta bulunarak koru oluşturan ODTÜ Ege Mezunlar Derneği adına yönetim kurulu üyesi Özgür Topaç’a, ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu adına Mustafa Küçük’e, Konak Belediyesi İzbel ve Merbel şirketleri adına Konak Belediyesi'nden Mehmet Kuzu'ya plaket takdim etti.
ODTÜ Ege Mezunlar Derneği temsilcileri, ağaçlandırma çalışmasına katkıda bulunan Konak Belediyesi’ne, Tire Belediyesi’ne ve destek olan herkese teşekkür ederek Nisan ayında 5001 fidanlık ODTÜ Ormanı’nı oluşturacaklarını ifade ettiler.
Konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluştu, can suları verildi.
Fidan dikim töreninin ardından Yeğenli Köy meydanında Tire Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin katkılarıyla şenlik devam etti.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

18 Kasım 2017

“5.Basmane Günleri”nde Tarih ve Sanata Doyacağız.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, TCDD ve İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası’nın işbirliğinde bu yıl beşincisi düzenlenen “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri” 20 Kasım Pazartesi günü saat 16.00’da sergi açılışlarıyla start alacak.
Basmane’nin han, hamam, cami, sinagog, sebil, çeşme, agora, köşk, konak gibi kültür varlıkları açısından zengin bir birikime sahip olduklarını hatırlatan kent gözlemcisi araştırmacı-yazar Orhan Beşikçi “5. Basmane Günleri” hakkında şu bilgileri verdi;
“Bu yıl 20-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri”nin beşincisini düzenliyoruz. Bu sene Basmane Günleri’nin teması “Basmane İzmir’in Misafirhanesidir”. Günümüzde en fazla yoğunluğu Suriyeli göçmenlerin oluşturduğu Basmane bölgesi’nde, İzmir Otel-Pansiyon ve İşçileri Odası etkinliklerde ön planda bulunuyor.
“5. Basmane Günleri” 20 Kasım günü saat 16.00’da sergi açılışlarıyla başlayacak. Küratörlüğünü Yrd. Doç. Dr. A. Beyhan Özdemir’in yaptığı “Basmane İzmir’in Misafirhanesidir” fotoğraf sergisi Basmane’de garında açılacak.

Arda Haznedar, Arif Ziya Tunç, Atilla Özdemir, Berna Çevik, Birol Üzmez, Ercan Pek, Erdem Akkoca, Fatoş Kalınkaya, Gökhan Birinci, İsmet Danyeli, Işık Sezer, Kamile Kurt, Kıvanç Şen, Levent Çanakkalelioğlu, Mehmet Yasa, Mehtap Çakır, Meliha Aladağ, Mete Çeşmeci, Metin Aras, Murat Kaptan, Nezaket Tekin, Nihal Balkara, Nilgün Özdemir, Okyar Atilla, Pınar Boztepe Mutlu, Ramazan Sinanoğlu, Selim Bonfil, Serkan Peksağlam, Simber Atay, Sinan Akın, Süleyman Bilgen, Şerif Artagan, Tayfun Kocaman, Tülin Şaşmaz Üzmez, Yusuf Aslan, Yusuf Tuvi, Zafer Gazi Tunalı, Zeren Toktaş Yasa fotoğraf sergi açılışları gerçekleştirilecek.
20 Kasım günü mimar Mihriban Yanık Resim sergisi açılacak. Gravürlerde İzmir resimleri Basmane Gar Kabul Salonun da ziyaret edilebilir.
Bu sene çok ilginç bir sergimiz var. Basmane semti adını aldığı Basma fabrika’larında üretilmiş baskı yazmalar sergilenecek. Cem Üsküp koleksiyonu olan “Basmane Adını Basma Fabrikalarından Alır İzmir Yazmaları” sergisi aynı gün açılacak.
Ebru ustası Nuri Pınar Basmane Gar’ında ebru uygulaması yapacak. Ayrıca Basmane müzik aletleri yapan ustaların olduğu bir bölge olarak biliniyor. Bu bölgede üretilen müzik aletlerini çok önemli sanatçılarımız çalar. Bu ustalarımızdan biri olan saz ustası Feridun Emre’nin uygulamalı sergisi var. Feridun Emre hem konser verecek hem de saz yapımı uygulamalı gösterisi olacak.
21 Kasım Salı günü, saat 13.00’te UNESCO Dünya Mirası Listesi Girişim Deneyimi’ni anlatmak için Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç İzmir’e geliyor. Bu etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’da katılacak. Etkinliğin yönlendiricisi Profesyonel Turist Rehberi Mehmet Gülümser olacak.

Aynı gün, saat 15.00’te“Kültürel Mirasın Korunması Basmane Çevresinin İzmir İçin Önemi” konulu panel gerçekleştirilecek. Yönlendirici, Muzaffer Tunçağ, panelin konuşmacıları; Agora Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arkeolog Akın Ersoy. Akın Ersoy'u Agora’yı kazan arkeolog olarak tanıyoruz. Ayrıca Antik tiyatroyu kazıyor, Altınpark’ı kazdı. Mimar Mihriban Yanık, Basmane ve çevresini bu bölgedeki kültür varlıklarını en iyi bilen kişilerden biridir. Katip Çelebi Üniversitesi Doç. Dr. Cahit Telci ise bu bölgedeki İslam eserlerine el atmış bir kişidir. “Emir Sultan Türbesi” çalışmalarını biliyoruz. Emir Sultan Türbesi’ndeki mezar taşlarının okunması, tasnif edilmesi çalışmaları ile bilinen bir kişi. Ekonomi Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Ceylan Öner Basmane ve çevresinde öğrencileri ile birlikte çalışmalar yaptılar. Ekonomi üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğrencileri’nin “Öğrenci Basmane Tasarım Projeleri”ni yürüten hocamız. Sergileri 20 Kasım günü Basmane gar’ında açılacak. Eski sokak dokuları, eski İzmir mimarisi, sinegoglar, eski hamamlar, eski camiler, eski hanlar, mescitler, kiliseler hepsi Basmane’de. Neden Konak ilçesi dünya mirası listesine girmesin. Neden bunun hazırlıklarını yapmasın. 5. Basmane günlerin’de bu konuda ilk öncü ateşi yakmış oluyoruz.
Tarihsel çevreye en fazla bütçe ayıran bir belediye başkanımız var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum. Antik tiyatro’nun üzerinde yüzlerce gecekondu vardı. Hepsi temizlendi. Sahne kısmı ortaya çıktı. Kent içinde 16 bin kişilik bir tiyatro ortaya çıkıyor. Bu kentimiz için çok olumlu bir gelişme.
22 Kasım Çarşamba günü ilginç bir panelimiz var. İzmir Tabip odası Basmane’de ilk kez bir panel gerçekleştirecek. Bu panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Özbilgin ve Doç. Dr. Işıl Ergin katılıyor. “Basmane Göçler ve Sağlık Sorunları” panelini yönlendiren iki önemli isim var. E.Ü. İç hastalıkları ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ve Parazitoliji bölümü’nden Prof. Dr. Nevin Turgay. Basmane’de çok fazla göçmen var. Bu panelde Basmane’deki göçler ve sağlık sorunları konuşulacak.
Aynı gün saat 15.00’te “Basmane ve Çevresinde Turizm Hareketi” paneli gerçekleşecek. Panelimiz profesyonel turist rehberleri gözetiminde olacak. İZ-RO Başkanı Profesyonel Turist Rehberi Nebil Altınel, Profesyonel Turist Rehberi Mehmet Gülümser, Profesyonel Turist Rehberi Serdar Çelenk, Profesyonel Turist Rehberi Nuri Pınar konuşmacı olarak katılacak. Bu panelin yönlendiricisi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanı Pınar Meriç.
23 Kasım Perşembe günü yine çok önemli bir panelimiz var. “Basmane Çevresinde Çok Kültürlü Yaşamdan Günümüze Kalan Kültürel Miras”. Basmane’de çok kültürlü bir yaşam var. Çan-Ezan-Hazan diyoruz. Bir mahalle düşünün, o mahalle de, Cami var, mescid var, kilise var, sinagog var. Basmane’de bu örnekleri görmekteyiz. Tarihçi Yard. Doç. Dr. Oktay Gökdemir davetlimiz olarak katılacak. Araştırmacı- Yazar İlhan Pınar panelde konuşmacılarımızdan biri. Yahudi kültürüyle ilgili özel çalışmaları bulunan Dr. Siren Bora katılıyor. Bu bölgede İslam eserleriyle ilgili çalışmalar yapan Yard. Doç. Dr. Ertan Daş ve Yahudi cemaati’nden Nesim Bencoya konuşmacı olarak katılıyor. Panelin yönlendiricisi Nedim Atilla.
23 Kasım Perşembe günü saat 15.00’te yakında kaybettiğimiz “Dr.Onur Şenli’ye Armağan” panelimiz var. Dr. Onur Şenli “Agora Meyhanesi'nin güftecisi, söz yazarı ve şairlerimizdendir. Panelimizin konusu Basmane Gar ve Edebiyat. Yönlendiricisi Şair Ümit Yaşar Işıkhan. Konuşmacı olarak katılan çok yakın arkadaşlarından gazeteci Tayfur Göçmenoğlu, yine yakın arkadaşlarından Hikmet Öde ve şair Cem Seyhun Unbay konuşmacı olarak katılacak.
Aynı gün panel bitiminden hemen sonra müzisyen Kemal Bekdaş Lavta&Buzuki ve udi Cüneyt Arıkan mini bir konser verecek. Yine başka bir müzik grubu Okan Akgenç ve Basmane Orkestrası Dr. Onur Şenli’nin Agora meyhanesi şarkısını seslendirecek.

24 Kasım Cuma günü saat 13.00’te son panellerimizden biri gerçekleşecek. Bestekar Yusuf Nalkesen’e Armağan Tepecik’in Gizli Kültür Hazineleri. Yıllarca ihmal edilen Tepecik’in zenginliğini anlatacağız. Kervan köprüsü, Tepecik höyüğü gibi zenginlikler masaya yatıracağız. Bu panel’in konuşmacıları Erol Şaşmaz, Atalay Dönmez, Gündüz Kapancıoğlu, Gazeteci Erşen Yetişir ve yönlendiricisi KNK Editörü Işık Teoman.
Aynı gün saat 15.00’te son panelimiz olacak. “Basmane İzmir’in Misafirhanesidir”. Konuşmacı olarak Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Bu mahallenin yetiştirmiş olduğu ve çok değerli bilgiler aktaracak olan Dr. Osman Koçanoğulları, Basmane sokaklarını haber yapan Gazeteci Mustafa Oğuz katılacak. Panelin yönlendiricis Sancar Maruflu.
24 Kasım günü panel bittikten sonra Basmane’li bir müzisyen Okan Akgenç ve Basmane Orkestrası mini bir konser verecek.
26 Kasım Pazar günü son etkinliğimiz gerçekleşecek. Saat 11.00’de “Basmane ve Çevresi Gezisi” yapılacak. Bu gezi Basmane’de yaşamış, İzmir kültürüne katkıda bulunmuş, Basmane hatıraları olan geçtiğimiz aylar da kaybettiğimiz “Gündüz Badak”a armağan ettiğimiz bir gezi olacak. Buluşma yeri mezarlıkbaşı katlı otoparkı. Gezi’de eski İzmir sokakları, eski İzmir’den günümüze yadigar kalan hanlar, hamamlar, camilerimiz, sinagoglar gezilecek. O gün bizler için 2 sinagog açılacak. Agora gezisi yapılacak. Akın Ersoy gezginlere Agorayı anlatacak. Gezinin yönlendiricileri Mehmet Gülümser ve Nesim Bencoya.
Basmane Günleri Afişleri desen çizimlerini Bedriye Gülay Beşikçi çalıştı. Basmane Günleri, Devlet Demir Yolları, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ve Otelciler Odası ve Sivil kuruluşları desteğiyle imece usulü oluşmuş bir etkinliktir. Basmane bölgesi’ndeki farkındalığı yaratabilmek ve bu bölge’deki kültür varlıklarını korumak için düzenlenmiş bir etkinliktir. Önümüzdeki yıllarda daha iyi şartlarda altıncı, yedincisini yaparız diye düşünüyorum.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT