Türk mutfağının önemli değerlerinden biri olan kalburabastı tatlısı bayram sofralarımızın vazgeçilmez bir tatlısıdır. Özellikle Ramazan bayramlarında misafirlere bayram tatlıları ikram etmek adettendir.
En bilindik haliyle cevizli yapılan tatlıyı Ramazan Bayramında Çeşme’de konuk olduğum Yüksel ve Güngör Katırcıoğlu çiftinin evinde bayram sohbetimiz yediğim kalburabastı ile şenlendi.
Kemalpaşa Armutlu doğumlu olan Yüksel Katırcıoğlu Ege Bölgesinin
bayram tatlılarından kalburabastının çocukluk yıllarında evlerinde mutlaka
yapıldığını söyledi. Yüksel hanım bu geleneğini hala devam ettirdiği için mutlu
olduğunu sözlerine ekledi.
Yüksel Katırcıoğlu, ‘yıllardır kendi ellerimle hazırladığım kalburabastı tatlımı evime gelen tüm konuklarım ve ailem çok beğeniyor. Kalbura bastı tatlısını özellikle yemek için ziyaretimize gelen dostlarımız var. Bu bayramda tercih ettiğim tatlı oldu.
Kalbura bastı tarifim
Önce şerbetini hazırlıyoruz. Kaynayan şerbeti soğuması için
ocaktan alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Tatlı için birer ölçü zeytinyağı, tereyağı, yoğurt, kabartma
tozu, 2 yumurta, un, tuz bir araya getirip karıştırıyoruz.
Hafif ele yapışmayan yumuşak hamur elde edince istediğiniz
büyüklükte parçalar koparıp ister süzgeçte isterseniz bir aparatın üzerine
bastırarak kalburun desenini almasını sağlayın. Cevizi ortasına koyarak nazikçe
birleştirin. Tepsiye dizerek fırına verin.
Fırından çıkınca biraz soğumasını bekliyorum şerbetini döküyorum. Bayramlaşmaya gelen konuklarıma servis yapıyorum. Afiyetle bayramlarımız tatlanıyor.
Çeşmeyi çok seviyorum
Karşıyaka’da yaşıyoruz. Pandemi döneminde İzmir Çeşme’de
bulunan yazlığımıza geldik. Pandemi günlerini burada geçirdik. Çeşme’de çok
mutluyuz. Bayram günlerimiz çok güzel geçiyor. Komşularımız bizi ziyarete
geliyor. Biz onları ziyarete gidiyoruz. Temiz hava, sakinlik bana ve eşime iyi
geliyor. Bahçemiz var. Çiçeklerimizle ilgileniyoruz’ diye konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder