Kendimi en iyi hissettiğim yerlerin başında kitapçılar geliyor. İzmirli bir kitapsever olarak kitapçılara sahip çıkmayı kendime görev edindim. Kitap kokusunun yükseldiği mekanlara ziyaretlerim sürüyor. İzmir’in Buca ilçesinde açılan Göktürk Kitabevi’nin sahibi Adil İpci aynı zamanda Halkla İlişkiler öğrencisi. Üniversite öğrencilerinin ders kitaplarının ne kadar pahalı olduğunu ve ikinci el kitapları tercih ettiğini görerek kitapçılık mesleği yapmaya karar vermiş. Adil İpci ile gelecekteki projelerini, kitap ile ilgili düşüncelerini konuştuk.
“Göktürk Kitabevi” isminin hikayesini öğrenebilir miyiz?
Türk sözünü ilk defa resmi devlet adı olarak kabul eden Göktürklerdir. Göktürk yazıtlarında topluluk adı olarak kullanıldığı biliniyor. Ayrıca Göktürk’ü isim olarak çok seviyorum. İsim olarak Göktürk’te karar kılma nedenim bunlar.
“Göktürk Kitabevi” sizin için ne anlam ifade ediyor?
Kendime ait bir kitabevi kurmayı düşünüyordum. “Göktürk Kitabevi” olarak sloganımız tüketmeyelim, tükenmeyelim. Evimizde olan kitaplarımızı bir kez okuyup rafa kaldırıyoruz. Aynı kitabı ikinci kez okumuyoruz. Eski okunmayan kitapların kurtarılması ve Buca’da öğrencilerin çok olduğu bir bölgede öğrencilere uygun fiyatla yardımcı kitaplar bulmakta kolaylık sağlamak hedeflerimiz arasında. Eski kitap, gazete, dergi, ansiklopediler için beni arayan kişilerle irtibata geçiyorum. Bu kitaplar arasında kullanılabilir çok iyi kaynak ve kültür kitapları var. Bu kitaplar bizim gibi ikinci el kitap satıcıları olmasa okunabilir kitaplar yok olacak. Yeni kitaplara çok yüksek ödemeler yapmak istemeyen kişiler bizleri ziyaret ediyorlar. Elimdeki kitaplardan çok temiz ve çok ucuza yararlanabiliyorlar.
Kağıt çöp değildir.
Evlerinde okunmayan kitaplar dışında dedelerinden kalmış çatılarda unutulmuş kitaplar var. Kullanılmayacak durumda olan kitaplar geri dönüşüme gitmeli. Bir ton kullanılmış kağıt ile 17 ağacı kurtarmış olursunuz.
Göktürk Kitabevi’nin gelecekle ilgili projeleri nelerdir?
Zamanla gerçekleştirmeyi düşündüğüm çok projelerim var. Yazar buluşmaları, kitap okuma atölyeleri, kitap kafe gibi. Özellikle öğrencilere hitap etmeyi istiyorum. Sevilen bir buluşma noktası olması için çalışıyorum. Sosyal medya hesaplarım Göktürk Kitabevi facebook ve gokturkkitabevi instagram hesaplarımızdan tüm yeniliklerimizi paylaşarak bilgilendirmeler yapacağım. Covid-19 virüsü herkes gibi bizi de çok etkiledi. Yapmak istediklerimi ertelemek zorunda kaldım. Şimdi eylem planlarımı gerçekleştirme dönemi başlıyor. Sosyal medya hesaplarımızda güncel paylaşım yapıyorum. Kitapseverleri sayfalarımızı takip etmeye davet ediyorum.
Türk insanının, batılı ülkelere kıyasla az kitap okuduğu biliniyor. Kitabevi açarken bu bilgiler sizi nasıl etkiledi?
İyiler kötüler kadar cesur olursa dünya değişir. Bu sözü çok seviyorum. Ben de okumayı sevmeyen bir toplumda bir mücadele içine girdim. Çok kişi bu işyerini açarken para kazanamayacağımı söyledi. Herkes böyle düşünürse nasıl bir dünya olur düşünemiyorum. Kitap sonsuzluktur. Bu işi devam ettirmem için mutlaka para da kazanmalıyım. Ben kendimden eminim. Başaracağıma inanıyorum.
Beğendiğiniz yazarlar?
Orhan Pamuk, Orhan Kemal, Sebahattin Ali, Şermin Yaşar.
Şu an ne okuyorsunuz?
Robin Sharma’nın Ermiş, Sörfçü ve Patron kitabını okuyorum.
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Kitap okumak farklı dünyalara götürür. Kitap okurken, hikayenin geçtiği yerlere gidersiniz. Kitap özgürlüktür, vizyonunuz genişler. Bence tüm yazarların kitaplarından bir tane okuyun. Hangi yazarı okuyacağınıza kendiniz karar verin. Tarzınıza uygun olan kitapları bulduğunuzda bambaşka dünyalara kapılar açılar. Hiçbir şey okumanın yerini tutmaz. İyi ki kitaplar var.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder