26 Eylül 2019

16. İzmir Türkçe Günleri başladı...


87. Dil bayramı Dil Derneği ve Konak Belediyesi işbirliğiyle 26 Eylül’de başladı.

Üç gün sürecek etkinliğin açılışı 26 Eylül Perşembe günü Atatürk Kültür Merkez (AKM) yanındaki yeşil alan içinde yer alan Türkçe Taşı önünde yapıldı.

Törene İzmir Dil Derneği Başkanı Gürsel Gezen, şairler, yazarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gürsel Gezen; Dil Bayramı’nın tarihçesi hakkında hatırlatmalarda bulunarak sözlerine şöyle devam etti.

“İzmir Dil Derneği üyeleri olarak 2001 yılından başlayarak Dil Bayramını İzmir’de kutluyoruz. Konak Belediyesi ile sürdürdüğümüz bayram kutlaması coşkusunu, okullarımızla, öğrenci ve öğretmenlerimizle, yurtsever İzmir halkının katılımıyla çoğaltmak, paylaşmak amacındayız” dedi.

Özel Çakabey Okulları (Ortaokulu) öğrencileri, Özel Çamlaraltı Koleji öğrencileri, Özel Tanı Koleji (Ortaokulu, Anadolu Lisesi) öğrencileri şiirle ve seslenişlerinin ardından Dr. Eftal Sevinçli, Düriye Ayyıldız’ın konuşmaları ile sürdü.  

16. İzmir Türkçe Günleri açılış töreninde bir konuşma yapan Dr. Eftal Sevinçli; Türkçemizin “yabancı dillerin boyunduruğundan kurtuluşu” için savaşan arkadaşlara merhaba!

Büyük önderimiz Mustafa Kemal’in buyruklarıyla, 87 yıl önce kurulan Türk Dil Kurumunun, 12 Eylül 1980 sonrasında gösterdiği değişimi hepimiz biliyoruz. Türkçe konuşan yurttaşlarımıza, dillerini sevip sevmediklerini sorsak, hemen herkes sevdiğini söyleyecektir. Ancak soyut bir dil sevgisi, dilin gelişmesine daha güzel olmasına yetmiyor. Çünkü bizler, birçok dış etmenin etkisiyle, bilerek bilmeyerek dilimizi bozuyoruz. Şimdi sizlere, dilimizde gözlemlediğimiz, hepimizin yakındığı, eleştirdiği kimi olgulardan söz edeceğim. Bizler, bizim kuşaktaki gençler, yıllarımızı Türkçe düşünüp Türkçe yazmanın güzelliğiyle geçirdik. Ancak uzun süredir toplumsal yapımıza egemen olan siyasal erklerin “Yeni Osmanlıcılık” düşüncesiyle Türkçemize bakışlarının etkilerini, sonuçlarını yaşıyoruz.

Ayrıca dikkatinizi çekmek istediğim bir başka konu, iletişim gücü yönüyle gazetelerin, gazetecilerin etkileridir. Örneğin onlarca konuyu, olayı bizlere duyuran muhabirlerimizin, görüşleriyle, yorumlarıyla bizleri bilgilendiren, aydınlatan köşe yazarlarımızın yazılarını, lütfen, bugünden başlayarak daha bir dikkatle inceleyin. Bu incelemelerinizde, dilimizi güzelleştiren, akıcı, söz dağarcığı varsıl anlatımlar yanında sözcük kullanım yanlışlarından anlatım bozuklukları içeren savruk tümcelere, Türkçeleri varken bir bilgiçlik gösterisiyle sürekli yabancı sözcükleri kullanan, yinelemelerle anlatımı boğan nice kötü örneklerle karşılaşacaksınız.




İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder