İzmir Büyükşehir Belediyesi modern şiirimizin yapı taşlarından Şair Gülten Akın’ı anmak üzere İncelikler Tarihi Koleksiyonu” adlı bir sergi düzenledi.
Küratörlüğünü Nihat Özdal’ın yaptığı “İncelikler Tarihi Koleksiyonu” adlı sergi 13 Mart Cuma günü Portekiz Sinegogu’nda ziyarete açıldı.
2015 yılında kaybettiğimiz şair Akın, şiirlerinde Anadolu insanını, toplumsal yaşamı, ezilen kadınları, çocukları, coşkulu bir insan sevgisini dile getirdi. Şiirleri pek çok dile çevrilen şairin 40’tan fazla şiiri bestelendi. Gülten Akın’ın en çok bilinen bestelenmiş şiirleri arasında “Büyü Yavrum”, “Deli Kızın Türküsü” yer alıyor.
Sergi 27 Mart tarihine kadar gezilebilecek.
Gülten Akın hakkında
1933’te Yozgat’ta doğdu. İlk şiiri 1951’de Son Haber gazetesinde yayımlandı. Şiirleri daha sonra Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. 1955’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1956’da evlendi, beş çocuk büyüttü. Büyük ölçüde folklor öğelerinden yararlandı. Şiirleri zamanla toplumsal sorunlar üzerinde yoğunlaştı.
Gülten Akın, şiir üzerine yazılarından oluşan “Şiiri Düzde Kuşatmak” (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, “Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak” sözleriyle açıklıyordu.
1956 yılında Yaşar Cankoçak’la evlendi. 1958-1972 arasında Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde yaşadı. Kahramanmaraş’ta avukatlık ve öğretmenlik yaptı.
1972’de Ankara’ya yerleşti. Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliği yaptı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. 1978 yılında emekliye ayrıldı. 4 Kasım 2015’te 82 yaşında hayatını kaybetti.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder