İzmir Ticaret Borsası tarafından, Çeşme Alaçatı’da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile “İzmir Darı Etkinliği” düzenledi.
Yapılan konuşmalarda, gıda güvenliği konusunda yaşanan sıkıntılar
ve gıdaya ulaşmada yaşanan problemler anlatıldı, çözüm önerileri paylaşıldı.
Toplantıya Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, FAO Orta Asya Alt
Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, İTB Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı Ercan Korkmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire
Başkanı Şevket Meriç, İTB Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü ve FAO Türkiye
Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık katıldı.
İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz,
gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Hepimiz biliyoruz ki dünya önemli bir
sınama ile karşı karşıya. Ekonomik krizler, uluslararası siyasi gerginlikler
dönemsel sıkıntılar yaratır fakat bir şekilde gelir ve geçer. Dünyamızın karşı
karşıya olduğu küresel iklim krizi ise çok boyutlu olarak her türlü canlı
yaşamını tehdit ediyor. Kollektif bir
mücadele gerektiren bu krizin neden olduğu sorunların en önemlilerinden birisi
de gıda güvencesi üzerinde oluşturduğu riskler. Üstelik bu kriz sonuçları
bakımından ne yazık ki en az gelişmiş toplum kesimlerini çok daha fazla
etkiliyor. Hem ülkemizde hem de dünyada tarımsal ürünlerin arzında son yıllarda
yaşadığımız sorunlar bunun açık bir kanıtı. Bu nedenle yüksek sıcaklıklara
dayanıklı, az su isteyen ama aynı zamanda besin değeri yüksek ürünlerin üretimi
gıda güvencesi açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
“Gluten içermeyen, aynı zamanda besin içeriği yüksek olan
darı, tam da böyle bir ürün” diyerek sözlerine devam eden Korkmaz, “Toplam
dünya üretiminin yüzde 97’sinin Asya ve Afrika’nın sıcak ve kurak bölgelerinde
yetiştirilmesi de gelecekte önemli bir üretim potansiyeli olduğuna işaret
ediyor. Ülkemizde üretimi son derece sınırlı olan darı, gelecekte önemli bir
üretim potansiyeline sahip bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda darının gıda olarak
kullanılabileceği alanların anlatılmasının ve şeflerimiz tarafından farklı
reçetelerin oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün düzenlemiş
olduğumuz etkinliğimizde de bu tanıtıma katkı vermeyi amaçladık” dedi.
Darı çok besleyicidir
FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi
Viorel Gutu ise “Darı, dikkatimizi ve hayranlığımızı hak eden gerçek
mücevherdir. Darı uygun fiyatlıdır, çok besleyicidir ve iklim değişikliğine
dayanabilir. Ayrıca darılar çevre dostu ürünlerdir. Minimum su ve kimyasal
gübre gereksinimleri ve toprak sağlığını iyileştirme yetenekleri,
sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunur. Kısacası miras açısından
zengin ve potansiyel dolular. Dünya nüfusunun arttığı ve küresel gıda
sisteminin başta açlık ve gıda güvenliği olmak üzere karmaşık zorluklarla karşı
karşıya olduğu bir dönemde, darının potansiyelini açığa çıkarma çabalarının
gelecek için önemli umutlar taşıyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç ise“Bizler yaklaşık 15 yıl önce başka bir tarım mümkün vizyonunu hayata geçirmeye başladık. Yerel tohumlar bizim bölgedeki en büyük kurtuluşumuz olacaktı. Tarım alanlarının gitgide azaldığı bu dönemde bu çalışmayı yapmamız elzem hale geldi. Bu konuyla ilgili yapılan faaliyetlerin, farkındalık çalışmalarının artarak devam etmesini diliyorum” dedi.
Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı günümüzde 800 milyon insanın açlık yaşadığına dikkat çekti. “Günümüzde dünyada 8 yüz milyon kişinin aç olduğu ve ürünlerin israfa gittiği bir ortamda özellikle küresel ısınmanın ürünleri yetiştirmedeki güçlükleri değerlendirildiği zaman, darının ne kadar önemli olduğunu burada anlatıldığını görmek mutluluk verici. İnsanoğlunun ürettiği ürünlerdeki fayda ve gelir olarak kazancının her zaman önde olması ürünlerin yok olmasına sebep oluyor. Aslında toplumun neye ihtiyacı varsa o eksen etrafında toplanması gerekiyor. Ürünleri üretirken sadece kar odaklı düşünmemesi gerekiyor. Bence bu işi darının önemini ortaya çıkartarak bu ikisi arasındaki sorunsalın tartışılacağını düşünüyorum. Darının suyun azaldığı yerlerde denenebileceğini ve dünyaya faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Etkinlikte söz alan Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ise gıdanın son dönemde ne kadar önemli olduğunu, insana etkisi ne kadar iyi olursa çevreye etkisinin de o dere iyi olacağını söyledi. Koçak, darının hem bize hem de gezegene iyi gelen kısımda konumlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder