17 Aralık 2023

Av. Gülsüm Ormancı; Projeleri üretirken kadını ve kadın haklarını temel alıyoruz


Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneğinin 2 dönemdir Genel Başkanlık görevini yürüten Av. Gülsüm Ormancı ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 

Ormancı, derneğin kuruluş hikayesini, hedeflerini ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri projeleri anlattı.  

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

1969 İzmir Tire doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Tire’de yaptım. Tire Şaik Lisesi mezunuyum. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak Ankara’ya gittim ve 1990 yılında mezun oldum. Halen İzmir Barosuna bağlı olarak serbest avukatlık yapıyorum. Geçmiş yıllarda İzmir Barosu seçimlerinde 2 dönem üst üste İzmir Barosu delegesi seçilerek Türkiye Barolar Birliğinde İzmir Barosunu temsil ettim. Ayrıca Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneğinin 2 dönemdir Genel Başkanlık görevini yürütüyorum.


İWSA/UKDD (Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği)’nin ilk kurulma aşamasından bugüne yolculuğunu anlatır mısınız?

İWSA/UKDD (Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği) Dünyaca ünlü seramik ve çini sanatçımız Ümran Baradan tarafından 1995 yılında İzmir’de kurulmuş bir dernek. Ümran Baradan kendi Başkanlığı döneminde 49 ülkede temsilcilik açmış ve derneğimiz dünyaya açılmış. Birçok Uluslararası etkinlik ve projeler yapılmış. İsminin başına o yüzden Uluslararası ibaresi eklenmiş. Ümran Baradan’ın vefatından sonra dernek başkanlığını Sayın Bakanımız Işılay Saygın devralmış. Kendisi 4 dönem Bakanlık yapmış duayen bir siyasetçi. Her iki meşhur ve başarılı Başkanımız sayesinde derneğimiz en seçkin dernekler arasında yer almış. Ülkemizde ve uluslararası alanda kadın çalışmaları yapılmış ve kadın dayanışması sağlanmış. Birçok ulusal ve uluslararası proje gerçekleştirilmiş. Işılay Saygın’ın vefatından sonra ilk Genel Kurula kadar ikinci başkan olan Jale Gelgör Başkanlık görevini yürütmüş ve akabinde Genel Kurulda yapılan seçim neticesinde tarafıma bu görev verildi. Yaklaşık 3 yıldır Başkanlık görevini yürütmekteyim.


Derneğimizin Ümran Baradan zamanında Antalya ve İstanbul şubeleri mevcut olup bunlara Işılay Saygın döneminde Denizli Şubesi eklenmiştir. Bizim dönemimizde de Eskişehir ve Ankara şubeleri açılarak şube sayısı 5 e çıkartılmıştır. Şubelerimiz halen faaliyetlerine devam etmektedir.

Derneğimizde kurucu başkanımız Ümran Baradan zamanından beri çok sayıda ressam ve diğer alanlarda sanatçı üyelerimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda eğitimci üyelerimiz de çok sayıdadır. Üyelerimizin niteliklerinden dolayı derneğimiz geçmişinden beri çok sayıda sanatsal etkinlik gerçekleştirmiştir. Halen kadına, eğitime ve sanata dair her alanda faaliyetler yapmaktadır.

Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği’ne ne zaman ve nasıl katıldınız?

Ben derneğimize 2015 yılında Işılay Saygın Başkanlığı döneminde üye olarak katıldım. İlk seçimlerde yönetime seçilerek Genel Sekreterlik görevini üstlendim. Işılay Saygın’ın vefatından sonraki ilk Genel Kurulda da Başkanlık görevine seçildim.


Projeler üretirken neleri temel alıyorsunuz? Gerçekleştirdiğiniz projelerden geri dönüşüm alabiliyor musunuz?

Projeleri üretirken kadını ve kadın haklarını temel alıyoruz. Kadın dayanışmasına ilişkin her alanda olmak istiyoruz. Üretici kadının yanında olmak istiyoruz, şiddete uğramış kadının yanında olmak istiyoruz, kadınlarımızı hakları konusunda bilgilendirmek istiyoruz, kız çocuklarına destek olmak istiyoruz. Bu alanda yaptığımız proje ve çalışmaların karşılığında az da olsa kadınlara destek olduğumuz için mutlu oluyoruz ve onlardan da geriye güzel izler alıyoruz.

 

İWSA/UKDD (Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği) gönüllülük çatısı altında toplanmış bireylerden oluşuyor. Bu çatı altında sizlerle birlikte olmak isteyen gönüllüler ne yapmalı? Size nasıl üye olmalılar?

Derneğimiz genelde üniversite mezunu ve her alanda donanımlı kadınlardan oluşuyor. Çok sayıda sanatçımız ve eğitimcimiz mevcut. Bu çatı altında bizlerle birlikte olmak isteyen kişiler her ay yaptığımız aylık üye toplantısına katılmak ve kendisini burada tanıtmak suretiyle aramıza katılabilir ve üyemiz olabilir.


Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Son bir ay içinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla Uşakizade Köşkünde “Cumhuriyetimizin Kadınlara Kazandırdığı Medeni Haklar”, İzmir Kenar Kitabevinde “Balkanlarda Göç ve Mübadele”, İzmir Güzelyalı Kültür Merkezinde “Mor Cepken” konulu sunum ve faaliyetler gerçekleştirdik. Ayrıca her yıl belirli sayıda kız öğrenciye burs veriyoruz. Şubelerimizle birlikte de100. Yıl etkinlikleri gerçekleştirdik.


Halen birkaç proje üzerinde çalışıyoruz. Fakat projelerimiz için sponsor bulmak işimizi oldukça güçleştiriyor. Büyük çaplı Uluslararası bir kadın festivali gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca yine uluslararası ressamlarla ve ulusal şairlerle birlikte “Zamanın İzleri” isimli bir proje üstünde çalışıyoruz. Her iki proje için Belediyelerden destek bekliyoruz.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder