10 Mayıs 2019

“DAMLACIK” fotoğraf sergisi kapanış buluşması..

Nilgün Yoldaş Atila'nın çalışması "Damlacık", Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programının bir ürünü olarak 15 Şubat-09 Mayıs 2019 tarihleri arasında Çizgelikedi'de sergilendi.


22 ay süren atölye çalışması hakkında bilgi veren belgesel fotoğraf sanatçısı Nilgün Yoldaş Atila,  “Sırtınızı denize dönerek Konak Meydanı'ndan İzmir'in tepelerine doğru şöyle bir baktığınızda bu semti görmemiş olmanıza imkan yok.


 Arzu Filiz Güngör ve Yalçın Çıdamlı liderliğinde "Çizgelikedi Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı" projesi olarak atölye çalışmasında Damlacık semtinin hikayesini anlattım. Neden Damlacık diye sorarsanız, önemli semtlerden biriydi. Konak tünelleriyle birlikte İzmir’in en önemli mahallesi yok edilmek durumuyla karşı karşıya kalmıştı. Kendi gözümden Damlacık’ta yaşayan insanları ve mahalleyi belgesel bir proje olarak çalıştım. Sergi de Ayrıca Damlacık’ta uzun yıllar yaşayan bir semt sakini hanımefendinin hikayesi de yer alıyor.


Sergi açılışımız 15 Şubatta “DAMLACIK” fotoğraf sergisi olarak Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi Galerisinde açıldı. 2 buçuk aylık bir sergilemeden sonra bugün aynı zamanda kapanış buluşması yerine de geçecek bir söyleşiyle, İzmir'den sonraki duraklarına uğurlamaya hazırlanıyoruz.


Benim Damlacık semti fotoğraf çekimlerim devam ediyor. Şu an yıkılan evler var. Mahallenin kentsel dönüşüm sürecini ve sonrasını da çekmeye devam edeceğim. Zaman içinde yeni bir belgesel fotoğraf çalışması olarak sergilemeyi düşünüyoruz” diye konuştu.


“Damlacık” sergisi bir atölye çalışmasıdır.
Atölye çalışmaları düzenleyicilerinden Arzu Filiz Güngör; "Çizgelikedi Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı" adı altında belli seviyeye gelmiş fotoğraf çalışanlar için bir tür atölye sunuyoruz. Damlacık sergisi bu atölyenin ürünü bir çalışmadır. Nilgün Yoldaş Atila daha önce de farklı çalışmalarıyla grup sergilerinde yer almıştı. Daha sonra atölye çalışmalarına katılma kararı aldı. Birlikte bundan sonra ne yapmak istediğini konuştuk. Bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve örnek aldığı konuları konuşurken “Damlacık” konusu gündeme oldu. Tehdit altında olan, yıkılmakta olan bir mahalleydi. İnsanların zorla yer değiştirmesi ile gündeme gelen bir semtti. Hızlı bir şekilde bir kayıp yaşanıyordu. Bunun belgelenip kayda geçmesi önemliydi. Nilgün Yoldaş Atila arkadaşımız öncelikle mahalle de ön çalışma yaptı. Şehir planlamacıları ile görüştü. Orada yaşayan semt sakinleri ile görüştü. Çalışmalarını adım adım birlikte değerlendirdik. Fotoğraf çekmeye daha sonra başladı. Çekilen fotoğrafları birlikte inceleyip, değerlendirdik. 22 aya yayılan bir çalışma gerçekleştiren Nilgün Yoldaş Atila'nın, "Damlacık" sergisini; "Damlacık'tan Bakış", "Damlacık'a Bakış", "Damlacık İçinden" ve "Bir Damlacık Sakini" bölümleriyle izlenime sunduk. Sergi 9 Mayıs tarihine kadar uzatıldı. Bugün bir sunum ile kapanış buluşması gerçekleştirdik” ifadelerin de bulundu.


Nilgün Yoldaş Atila kimdir?
1968 yılında Adana'da doğdu. Çocukluğu Anadolu kentlerinde, tüm öğrencilik hayatı ise İzmir'e üniversite öğrenimi için gelinceye kadar Antakya'da geçti. İzmir'de okurken bir Zenith makinayla fotoğrafa adım attı ve "kahramanlarım" dediği Lewis Hine, Dorothea Lange, Diane Arbus, Alex Webb gibi fotoğrafçıların çalışmalarından etkilendi. Sonrasında uzunca bir dönem ara verdiği fotoğraf üretimine, 2015'te belgesel fotoğraf atölyelerine ve grup sergilerine katılmaya başlayarak geri döndü.

2017-2018 yıllarında “Çizgelikedi • Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı”na katılarak ürettiği "Damlacık" fotoğrafları, Nilgün Yoldaş Atila'nın ilk kişisel fotoğraf sergisinin de kaynağını oluşturuyor. Göç, göçmenlik, kentsel dönüşüm, kentsel mekânlar, ilgisini yönelttiği ve çalışmayı sürdürdüğü konular arasında yer alıyor ve kendi ifadesiyle; "...hikayelerini ararken, kahramanları ışığı olmaya devam ediyor..."


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder