15 Nisan 2023

Dibek taşından çıkan lezzet


Hem şehre çok yakın hem de gözlerden uzak sessiz, sakin, sanatsal faaliyetleri içinde barındıran Urla’nın Barbaros mahallesi (köy) turistlerin uğrak noktası.

Kahve molası vermek için uğradığımız Barbaros Mahallesi köy kahvesinin içten, samimi, hoş sohbet işletmecisini dibeğin içinde kahve döverken izlerken ben de deneyimlemek istedim. Tokmağı elime aldığımda ciddi bir ağırlık olduğunu gördüm.


Urla’nın Barbaros köyü meydanında Yörük bir ailenin dördüncü kuşağı tarafından işletilen kahvehane de 100 yılı geçtiği söylenilen dibek taşında öğütülen kahve lezzetini geleneksel bir şekilde sürdürüyor.

Dibek taşında kahve öğüten İşletmeci Aykut 2012 yılında babasından devraldığı kahvehaneyi “Çağdaş Kafe Dededen Toruna Dibek Kahvesi” ismiyle devam ettiriyor.

Dedelerinin dibek taşında bilek gücüyle döverek yaptıkları kahveyi odun ateşinde pişirdiklerini söyleyen İşletmeci Aykut şu açıklamalarda bulundu;


Barbaros köyünde doğdum. Kendi mesleğim aşçılık. 2012 yılında işletmeye başladığımda ilk yıllar kahvehane olarak devam ettirdim. Sonra mutfak ekledim, düzenlemeler yaparak kafe olarak işletmeye başladım. İşimi seviyorum. Urla Barbaros köyü son yıllarda çok gelişti. Her yıl düzenlenen oyuk festival zamanı ziyaretçilerimiz çok fazla oluyor. Bu festivalde köyün her tarafına korkuluklar yapılır. Korkulukların her biri farklı görünümde olur. Geleneksel kıyafetler giydirilmiş olan bu korkulukları festival sonrasında da tüm yıl köyün her bir yanında görebilirsiniz.

Festival ilk başladığı yıllarda Barbaros’un tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini yaşatmak için yola çıkmıştık. Tarlalardaki ürünleri korumak için kullanılan korkuluklar festivalin simgesi.  Barbaros köyü olarak imece usulü ile neler başarabileceğimizi gösterdik.


Artık Barbaros köyü çok bilinen ve çok gezilen bir yer oldu. Buraya yerleşmek isteyenler çok fazla. İstanbul ve Ankara’dan yerleşenler ve yerleşmeyi düşünenler var.

Dibek taşı dededen kalma

Dibekte dövülen kahvenin lezzeti özeldir. Dibek kahvesinin en önemli özelliği makinelerde değil de taş dibeklerde üretilmesidir. Dibek kahvesi, lezzetini bu geleneksel yöntemle alıyor. 10 kilodan ağır tokmakla dövülerek hazırlıyoruz. Zahmetli bir iş. Taze olarak müşterilerimize sunuyoruz. Barbaros köyümüzü görmeyen varsa mutlaka ziyaret etsin. Çayımızı, dibek kahvemizi içsinler. Bir kez gelen mutlaka tekrar geliyor. Özellikle organik tarım ziyaretçilerimizin çok ilgisini çekiyor. Köyümüze özgü tarım ürünlerimiz ve yöresel lezzetlerimizin tadını mutlaka denemelisiniz, diyerek herkesi davet ediyorum.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder