1 Şubat 2019

Zamanın Ruhunu Yaşatıyorlar..

Çocukluklarından beri Kemeraltı  Abacıoğlu Han’da saatçilik yapan iki kardeş Metin ve Edip Şen kardeşler günümüzde saatçiliğin meslek olarak bittiğini söylüyor.


Dede mesleği olan saatçiliği devam ettiren Edip Şen dedesi Abdülkadir Eriği’nin dükkanına geldiğinde 7 yaşında olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü.

“Dedemin dükkanında çıraklık yaptığım yıllarda saatçilik, çok popüler bir meslekti. Mekanik ustası olmak kolay değildi. En az 7-8 yıl çırak olarak çalışmak gerekiyordu. Ben de bu durumdan çok etkilendim ve ortaöğretim de eğitimimi bırakarak dükkanda çalışmaya başladım.
Askerliğimi bitirdikten sonra Almanya’da faaliyet gösteren bir Amerikan firmasına saatçi olarak başvurdum. Dört yıla yakın bir yurt dışı deneyimim oldu. Kemeraltı  Abacıoğlu Han’da Nacar Saati dedem Abdülkadir Eriği’den  sonra dayım Cengiz Eriği devraldı. Biz üçüncü kuşak olarak işimizi devam ettiriyoruz.

O zamanlar saat herkeste yoktu. Saat lüks bir aksesuardı. Erkek çocuklarına sünnet düğününde çok yakınları saat hediye ederdi. Saati takan kişi için bu hediye ona itibar kazandırırdı. Bizden saat alan kişilere garanti kartı verirdik.

Hala 40 yıl önce aldığı garanti kartıyla gelen müşterilerimiz var. Saatten anlayan ve saati önemseyen müşterilerimiz var. Onlar artık benim müşterim değil dostum.” 


Çin malı saatler mesleği bitirdi.
Çin malı saatler piyasaya girince artık saatçilik mesleği kalmadı. Saatçiler pil ve makine değiştiriyor.

Bundan sonra da olacağını pek sanmıyorum. Biz de saat toptancılığı yapıyoruz.
Abacıoğlu Hanı turistler için çok önemli bir yer.
Ben çocukluğumdan beri Abacıoğlu Han’ın tarihine tanıklık ettim.  Kemeraltı İzmir’in tek alışveriş merkeziydi.

Abacıoğlu Hanı çok önemli bir handı. Tarihi binaların restore edilmesi için hazırlanan projeye destek verenlerdenim.

Ben yıllardır Abacıoğlu Hanı’nda saatçilik yapıyorum. Yıllarca hanın yöneticiliğini yaptım. Abacıoğlu Hanı, günümüzde turistlerin ve İzmir’lilerin ilgi gösterdiği bir yer haline geldi.  



İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder