14 Nisan 2021

"Emekçi değil özgür atlar için yaşam hakkı" basın açıklaması gerçekleştirildi


İzmir'de Kültürpark'ın yapımı sırasında ölen 168 atın anısına yapılan "Emekçi Atlar Heykeli" önünde Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Hayvan Hakları Grubu, İzmir Barosu ve İzmir Kent Hakkı Merkezi adına ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Emekçi atlar heykeli önünde yapılan basın açıklamasını Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Hayvan Hakları Grubu Sözcüsü Asena Gülmez okudu.

"Emekçi değil özgür atlar için yaşam hakkı" basın açıklaması;

1922 yangınından sonra uzun süre moloz yığını olarak duran şimdiki Kültürpark alanı 1934 yılının ikinci yarısından itibaren temizlenmeye başladı. 1 Eylül 1936 yılında da Kültürpark olarak açılışı yapıldı. Bazı kaynaklarda 23 ay gibi kısa sayılabilecek sürede gerçekleşen hafriyat çalışmalarında 168 atın hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Bu atların anısına Heykeltraş Mehmet Şadi Çalık tarafından 1940 yılında "Emekçi Atlar Heykeli" yapılmıştır.


Dönemin koşulları, teknolojik yapının yetersiz oluşu, hayvanların bu işlerde çalıştırılma zorunluluğu gibi gerekçeler öne sürülse bile, onlarca atın zorla çalıştırılmasını kabul edilebilir görmek mümkün değildir. Dönemin belediye başkanı ve yetkililerin üzüntülerini belirtmeleri, atların çalıştırılmasını ve ölümlerine sebebiyet verilmesini haklı kılmamaktadır. Biz, söz konusu heykelin yapılmış olmasını önemli buluyoruz, ama bu heykeli bir minnet değil, bir özür heykeli olarak görüyoruz. İnsan soyu olarak Külütrpark yapımı süresince katledilen atların anıları önünde saygı ve mahcubiyetle eğiliyoruz.

Türümüzün, geçmişte ve bugün, diğer hayvanlar üzerindeki vahşi egemenliklerini onaylamıyoruz. Çoğunun soyunun tükenmesine neden olunmasını soykırım suçu olarak görüyoruz.

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesinde de belirtildiği üzere, "Bütün hayvanlar biyolojik denge kavramı içerisinde var olmak bakımından eşit haklara ve saygı gösterilme hakkına sahiptir. Hayvanlara kötü muamele edilemez veya zalimane davranışlarda bulunulamaz." Bu ilkeler bütün ülkeler tarafından kabul edilmiş olmasına karşın, bugün hala ekosisteme müdahale, sınırsız kentsel genişleme ve ekonomik büyüme ile kar elde etme hırsı sebebiyle hayvanların yaşam alanlarına müdahale edilmesine, onların kötü muamele görmesine ve ölümlerine neden olunmasına itiraz ediyoruz. Hayvan Hakları Örgütlerinin talepleri doğrultusunda, Hayvan Hakları Yasasının bir an önce yürürlüğe girmesini, uygulanması ve takibini daha fazla ertelenemez görüyoruz.

Artık şhrin ve kırsal alandaki yaşam alanlarının tek sahibi ve sakininin insanlar olmadığının ayırdına varalım. Hayvanların yaşamlarını özgürce ve kendi türlerinin gereklerine özgü bir biçimde devam ettirmesi, korunması, bakılması, habitatlarına saygı gösterilmesi doğrultusunda onlara karşı tarihsel bir sorumluluğumuz olduğunu kabul edelim. Şehirlerin inşası ya da başkaca ihtiyaç ve arzularımız sebebiyle duyguları olan, acı çekebilen hiçbir canlıyı gözden çıkarmayalım.

Bunu Kültürpark'ın inşasında hayatını kaybeden atların ve insan türünün istekleri için hayatını kaybeden milyarlarca canlının anısına borçluyuz.

Yaşasın türler arası eşitlik ve dayanışma!


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder