İzmir'in Buca ilçesi Belenbaşı mahallesinde (köy) üreticiler kayısı hasadına başladı. Üretici Hasan İlhan'ın bahçesinde kayısı hasadına katılarak Hasan İlhan ve eşi Döndü İlhan ile birlikte ağaçlara merdivenlerle tırmanıp ağaçlardan tek tek topladığımız kayısıları kasalara doldurduk. Ağaçtan kendi ellerimle topladığım kayısıların aroması damaklarda yer bırakan cinsten.
Hasan İlhan toplanan kayısıların iç pazarda tüketildiğini, kiraz hasadının ardından kayısı hasadına başladıklarını söyledi. Üretici Hasan İlhan ile tarımsal üretimi ve yaşadıkları sorunları konuştuk.
Kendimi bildim bileli çiftçilikle uğraşıyorum
Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak Buca Belenbaşı köyünde doğdum ve büyüdüm. Babam hayvancılıkla uğraşırdı. Öküzlerimiz vardı. 6 yıl kadar hayvancılıkla uğraştık. Bir ara tütün yetiştirdik. Sonra ağaç yetiştirmeye başladık ve hala devam ediyoruz. Üzüm bağlarımız, zeytin ağaçlarımız, kayısı, kiraz, vişne, incir yetiştiriyoruz. Kendimi bildim bileli çiftçilikle uğraşıyorum. Tarımın içinden geldim ve üretici olmayı seviyorum. Başka işle uğraşmadığım için bu işi gücüm yettiği sürece devam ettireceğim.
Dedelerim de hayvancılıkla uğraşmış. Sonraki yıllar mera darlığı yüzünden hayvancılığı bırakmış. Benim dedem Çanakkale'ye giderek savaşmış ve şehit düşmüş. Ben kendi babamı da çocuk yaşta kaybettim.
Emeğimizin karşılığını alamıyoruz
Ben eşimle sabah 5.30-6.00 gibi bahçeme gelir işe başlarım. Biz kendimiz çalışıyoruz. Mevsimine göre işimiz değişir. Çapalama olur, gübreleme, sulama olur, meyve toplama olur. Haftada bir gün pazarda oluyoruz. Onun dışında her gün tarladayız. Hiç boş günümüz olmaz. Şimdiki günler de aromasıyla, tadıyla ister reçellik, ister sofralık, ister hoşaflık olsun kayısılarımızın hasadını yapıyoruz. Daha sonra vişne hasadına başlayacağız.
Kiraz bizi üzdü
Hava şartlarından dolayı kiraz dönemi çok iyi değildi. Bu yıl kiraz bizi üzdü. İlk hasat zamanı piyasada 40 Lira olan kiraz şimdi 10 Lira'dan pazarlarda alıcı buluyor. Yapılan masrafları düşünürsek çok bir fayda görmedik. Üretici her zaman kaybediyor.
2B kanunu şoku yaşadık
Bu kadar emek verdiğimiz tarlalarımıza köylünün kuşaklar boyu ekip biçtiği araziler fahiş fiyata satışa çıkarıldı. Milli Emlak, İzmir'in Belenbaşı köyünde dönüm başı ortalama 150 bin lira fiyat belirledi. Köylülere tebligat gitmeye başladı ve belirlenen bedeli ödemeleri için üç ay süre verildi. Yaşananlar köylünün uykusunu kaçırdı çünkü bu fiyatı ödeyebilmenin imkânı yok.
Devletin köylüye destek çıkacağı bir dönemde 2B kanunu şoku yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Yıllardır vergisini ödediğimiz arazilerimizi tekrar satın almamız için çok yüksek bedelleri ödememiz imkansız. Geçimimiz çiftçilikle. Biz ormanlarımızı yıllarca koruduk. Yangın çıkarmadık. Ürettiklerimizi paylaştık. Köyümden ve çiftçilikten vazgeçmeyeceğim.İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder