4 Aralık 2018

Mavi Kelebekler’den “barınaklar özelleştirilmeli” önerisi



Hayvan severlerin kurduğu Mavi Kelebekler Gönüllüler Grubu Başkanı İş Kadını Filiz Erel Tegge, köpek barınaklarında ve sokaklarda yaşayan köpeklerin problemlerinin kökten çözülebileceği yeni bir sistem önerdi. Barınakların özelleştirileceği sistemini anlatan Tegge, “Devletin göstereceği ormanlık alanlara modern barınaklar kurulmalı, elektrik su ücretsiz olmalı, kamu, barınaktaki hayvan adedi kadar bakım ücreti ödemeli” dedi.

Mavi Kelebekler Gönüllüler Grubu Başkanı İş Kadını Filiz Erel Tegge ile, barınakların ve sokak hayvanlarının gündemde olan problemlerinin çözümü için daha önce duyulmamış yeni fikirlerini konuştuk.

Barınaklara kalıcı çözüm ne olmalıdır, bu kimin fikridir?

Barınakların, devlet bünyesinden çıkarılması ve tamamen özelleştirilmesi kalıcı bir çözümdür. Gerçek hayvan severler tarafından işletilip, yürütülmeli, belediyelere değil bakanlığa bağlı olmalıdır. Devlet tarafından oluşturulan denetim komiteleri ve komiserleri tarafından sıkı kontrol edilmelidir. Devletin göstereceği geniş ormanlık alanlara, yine devletin teşviki ile modern barınaklar kurulup, elektrik ve su devletin ücretiz hizmeti olmalı, hayvan başına belirlenmiş ücret ile de her barınaktaki hayvan adeti kadar bakım ücreti gönderilmelidir. Bunlar benim fikirlerimdir.

Bu sistemin dezavantajı veya avantajı nedir?

Bu sistemin hiçbir dezavantajı yok. Aksine tüm tartışmalar bitecek ve gerek belediyeler gerek hayvan severler büyük bir mental rahatlama yaşayacaktır. Avantajı ise, devletin üzerinden bu sorumluluk kalkmış olacak, devlet sadece özelleşmiş olan yeni barınaklara hatta adına yaşam parkı diyeceğimiz yerlere, ücretsiz yaşam alanları , uygun barınma şartları ve hayvan başına vereceği destek  ile  hem kendi bünyesini rahatlatmış olacak  hem de bu ortak çalışma ile her iki tarafında mutlu olacağı verimli bir anlaşma yapmış olacaktır.


Devletin hayvan başına ödeyeceği destek niçin bu kadar önemli?

Bu önemli, çünkü her bir canlı barınağa alındığı andan itibaren çipler ile kayıt altına alınacak, yaşam sürelerinin uzaması ve devlet desteği alabilmesi, hayvanların kaliteli ve sağlıklı bir ömür sürmeleri için çaba gösterilecektir. Şu anda gerçek hayvan severler özel barınaklarda zaten üstün bir çaba vermektedirler. Ayrıca dışarıda bulunan hasta, bebek veya korumasız canlıları bünyelerine almak için büyük motivasyon ve imkan olacaktır.


Aynı yöntem belediye barınaklarına da uygulanabilir mi?

Hayır, uygulanamaz. Belediye barınaklarında yeterince ehil personel bulunmamakta, ayrıca sadece ehil olmak yetmez, gönülden hayvanlara yardıma hazır olmak ve onların dilinden anlamak gereklidir. Maaşlı eleman sadece mesai saatine bakar, barınakta sayının artmasından memnun olmaz, bu da büyük acıların yaşanmasına neden olur. Sokaktan toplatılıp belediye barınaklarına tıkılacak olan hayvanları büyük bir acı ve katliam bekleyecektir. Vebali çok büyüktür. Devletin kendi barınaklarına hapis cezası vermesi gereklidir ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Ancak özel barınaklara yapılan denetimler sonucunda, katliam, işkence yapıldığı tespit edildiği taktirde bunu çok daha rahat yapabilir ve yapmalıdır.

Sokak hayvanlarının durumu bu sitemde nasıl olacak? Sokaktaki tüm hayvanlar toplanacak mı?

Gönül ister ki, tüm sokak hayvanlarının hepsi güzel birer yuva bulsun ve sahiplenilsin. Bu bir bilinç meselesi olduğu için buna ülkemizde henüz zaman var. Bu sistem ile barınaklara, yaşam parklarına hayvanları almak artık sorun olmayacağı ve hayvan sever, ehil kişilerin elinde olacağı için onlar gerçekten korumasız veya toplumu rahatsız eden travmalı, savunma halinde olanları bünyelerine alacak, onları rehabilite edeceklerdir. Mahallenin sevilen köpeği ve mahallenin kedisini de mahalle sakinlerinin onayları ile mahalle de bırakabilirler. Burada bir zorlama veya zaten sakin ve uysal mahalle hayvanına travma yaratmaya gerek olmadığı için, hem hayvanların hem de insanların mutlu bir şekilde yaşadıkları bir ortamda kendi hallerin de bırakabilirler. Veterinerlik, kısırlaştırma hizmetini üstlenebilirler. Mama ve suyu mahalle sakinleri her zaman olduğu gibi karşılamaya devam edebilirler.

Hayvan severlerin, derneklerin, barınakların birleşmesi nasıl olmalıdır?

Her ilde Ticaret Odası, Esnaf Odası gibi hayvan severler odası da olmalı. Her barınak, dernek, vakıf, yaşam parkı v.s.bu odaya kayıtlı olmalı ve burada sorunlar masaya yatırılmalıdır. Çözümler aranmalı. Devlet komite ve komiserleri ile burada görüşülmeli ve omuz omuza bir iyileştirme planları yapılmalı. Okullarda eğitim, sosyal medya, televizyon, filmler ile kitlelere ulaşım fikirleri burada tartışılmalı ve devlet ile hayvan severlerin ortaklaşa buldukları çözümler hayata geçirilmelidir. Hayvan sever gönüllü gurupları kurulmalı ve onlarla birlikte hareket edilmelidir.

Ek bütçe önerisi nedir?

Her hane elektrik ve su parası ödüyor, her ay çeşitli şekillerde farklı vergiler ödüyoruz. Hem hayvan severlerin hem de hayvan sevmeyenlerin kabul edeceği bir yöntem olarak elektrik ve su parasından ayda 1 TL hayvan fonuna aktarılabilir. Dediğim gibi hayvan severler, sokak hayvanlarının emin ellerde olmasından dolayı, hayvan sevmeyenler ise sokakta eskisi kadar hayvan kalmayacağı için severek bu parayı verecektir.

Hayvanları niçin korumalıyız?

İnsanlar bilinçli varlılardır, ne ekiyorlarsa onu biçiyorlar. Şu anda dünya gezegenimizi, doğamızı, negatif etkiler ve kaoslar içinde görüyorsak sebebi, insanın ektiklerini biçmesidir. İnsanoğluna bilinç bahşedilmesine rağmen bunun kıymetini bilememiştir. Halbuki hayvanlara henüz bilinç bahşedilmediği için onlar içgüdüsel davranıyor. Henüz ne ektikleri bir şey vardır ne de biçtikleri. Onlara doğuştan itibaren sevgi verirsek sevgi verecekler, korkutup üzersek savunma halinde olacaklardır. Henüz dünyamıza bilinçli bir kötülük yapma niyetinde olmadıkları için, insanoğlunun bugünkü geldiği durumun yanında onlar son derece masum ve savunmasız varlıklardır. Üstelik tek vazifeleri bize ayna olmaktır, yani sevgi verdiysek sevgi ve sadakat almak gibi.


Gerçek hayvan sever kimdir?

Gerçek hayvan sever, sadece kendi hayvanını değil, sadece sokak hayvanını değil , tüm hayvanları değil , tüm yaratılmışı yargılamadan seven kişidir. Yaratılışın sırrını anlamış ve büyük saygı gören kişidir. Aslında gerçek hayvan sever, kendisinin kim olduğunun farkında olan kişidir.

Mavi kelebekler kimdir ?

Mavi Kelebekler, ana kuruculuğunu ve başkanlığını benim yaptığım, ayrıca 3 kurucu üye ve yaklaşık 55 kişiden oluşan bir hayvan gönüllüleri gurubudur.
Grubumuzun ilk amacı;  gönüllüsü olduğumuz “Islak Burunlar Hayvan Koruma Derneği”ne destek olmak ve onların yeni taşındıkları yerdeki ihtiyaçlarına çözüm bulmaktır. İkinci amacımız ise; hayvanlar aleminin bilinmeyen güzel ve pozitif yönlerini kitlelere tanıtmak ve hayvan sevgisini tüm ülkemize yaymak, güzelliği ve sevgiyi çoğaltmak üzere kitlelere duyuruda bulunmaktır.

Grubumuzun içinde çeşitli yaş guruplarından ve çeşitli sektörlerde çalışan gönüllülerimiz mevcuttur. Doktorumuz, avukatımız, eğitimcimiz, ticaret ile uğraşanımız, basın ve reklam danışmamız, sanatçımız, tekstilcimiz v.b. daha birçok sektör olduğu gibi öğrencilerimiz, ev hanımlarımız, emeklilerimiz de mevcuttur. Grubun çok geniş çaplı düşünebilmesi için mümkün olduğu kadar değişik fikirlerin üretilebilmesi için, şehir veya ülke ayrımı yapmadan, ya da ev hayvanı olup olmadığa bakmadan karar verdik. Grubumuzda sadece %50 sinin ev hayvanı mevcut. Hayvan sever olmak için illaki ev hayvanı olması gerekmiyor, vicdan mekanizması en önemli şart.

Mavi Kelebek olmanın şartları nelerdir?

Tüm yaratılmışa karşı sevgi dolu olmak, hayvanlara yardıma hazır olmak görev verildiğinde görev alabilmek.

Mavi Kelebekler şu ana kadar neleri başardı?

Mavi Kelebekler çok hızlı ve çok iyi organize olmuş bir grup olarak, şu ana kadar gerçekten mucizeler yarattı diyebilirim.
Öncelikle amaçlarımızı gerçekleştirebilmek için 11 özel görev komiteleri kurduk. Mama, sağlık, okullara eğitim, organizasyon ve kitlelere ulaşım, inşaat, yaptırım, sahiplendirme gibi önemli konulara  22.mayıs itibariyle startı verdik. “Islak Burunlar Hayvan Koruma Derneği”nin Kemalpaşa’da bulunan yerine mama gurupları kurarak aylık mama göndermeye başladık. 210 tane canımızın barınabilmesi için yeni alınan arsalarına tadilatlar ve kıştan korunma amaçlı kabinler, padoklar almaya başladık. Arsa’sı Almanya’da yaşayan iyi yürekli bir bayana ait olan yere bizde elimizden gelen desteği göstererek, etkinlikler yaparak para veya eşya bağışladık. 5 ay gibi çok kısa bir süre de çok güzel şeyler başardık. “Islak Burunlar Dernek Kurucuları” ile birebir neredeyse her gün 12 saat çalışarak onların olağanüstü çabalarını ve hayvanları kurtarmak yaptıkları fedakarlıklara ve yaşam zorluklarına çok büyük acılar içinde şahit olduk. Mümkün olduğu kadar her yerde, kurum ve kuruluşlara seslenerek haber yapmaya ve onlara desteğe çağrıda bulunduk.

Mavi Kelebeklerin bundan sonraki hedefi nedir?

Mavi kelebekler, gönüllüsü olduğu ve A-dan Z-ye her şey ile ilgilenmeye çalıştığı, yaşam parkını tüm ülkemizde örnek olabilecek ve halka açık, özellikle çocukların aileleri ile birlikte gelip gezebileceği ve barınakta kalmak şartıyla veya eve götürmek şartıyla ev hayvanına sahip olabileceği, içinde sahipsiz at, eşek, tavşan gibi hayvanlarında olduğu, hatta eğitim, sağlık hizmetlerin verildiği güzel bir komplex yaratmak.
Ayrıca tüm okullar ve üniversiteler ile görüşüp hayvan sevgisini anlatmak konusunda işbirliği yapmak, sanatçılar ve iş adamları ile görüşüp farkındalığı kitlelere ulaştırma konusunda ortak planlar yapmak. Çeşitli projeler yapıp sadece ülkemizde değil ülke dışında da örnek olmak ve ülkemizi bu anlamda örnek olarak temsil etmek.

En büyük hayaliniz nedir?

Sokak hayvanlarının sahiplenilmesi, diğer hayvanların hakkettiği değeri elde etmesi.

Başka bir büyük hayalim de: Ülkemdeki ses sanatçılarının bir araya gelerek hayvanlarla ilgili ortaklaşa bir şarkıyı tıpkı Unicef çocukları için yapılan bir eseri seslendirmeleri ve bunun dünya çapında örnek gösterilip tüm dünyada hayvanlara karşı farkındalığın artmasında yardımcı olmasıdır.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder