30 Ekim 2019

Ferzan Sarpkaya, Masklarını sergilerken Troya Savaş Kahramanlarına Dönüştürmüş




Şiir çalışmalarını, resim ve mask çalışmalarıyla birlikte yürüten çok yönlü sanatsal kişiliği ile dikkat çeken Ferzan Sarpkaya ile mask çalışmalarını konuştuk.

Bize kendinizden bahseder misiniz?


Manisa Turgutlu’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi İzmir’de tamamladım. Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi’nde Muhasebe ve Medya İletişim okudum. Kamu kurulundan emekliyim. İki kızıma annelik yapmanın onurunu taşıyor ve yaşıyorum. Dil Derneği üyesi ve İzmir Yürütme Kurulu’nda görevliyim. Türkiye Pen Yazarlar Derneği, ÇYDD, Sağkal üyesi, Umut Atölyesi gönüllüsüyüm. İzmir’de yayımlanan Gazetem Ege’de köşe yazarlığı yaptım. Çeşitli dergilerde şiirlerim, yazılarım yayımlanıyor. 2016 yılında “Ben Gibi Konçerto” 2017 yılında ikinci kitabım “Gün Vurgunları” şiir kitabım okuyucuyla buluştu.

Neden Mask yapmayı seçtiniz?


Mask ile tanışmam bir köşe yazısı yazmak için Mask Sanatçısı Eylem Sürer’i ziyaretimle başladı. “Mask deyip te geçme sakın” köşe yazım için kendisiyle görüşüp Konak Belediyesi Mask Müzesini gezmiş ve çok etkilenmiştim. Kursa katılmaya Eylem hanımla tanıştıktan sonra karar verdim. Mask Müzesi’nde Mask Atölye çalışmalarına katıldım. Mask yapımı eğitmenimiz Eylem Sürer ile olan çalışmalarımız çok bilgilendirici ve eğlenceliydi. Eğitmenimizin bize öğrettiği kesimleri ve mask modellerini öğrettiği teknikler ve kendi tasarımlarımı birleştirerek farklı eserler ürettiğimi düşünüyorum. Atölye çalışmalarımızda arkadaşlarım renkli şifonlar, parlak tüllerle çalışıyordu. Urganlar ile çalışmak fikri aklıma geldi. İnce ve kalın urgan ve değişik derileri çalışarak mask tasarımlarımda kullandım.

Masklarınızın hikayesi nedir?

Troya savaşının mitolojik anlatısındaki savaşın kahramanlarının isimlerini verdiğim 10 mask çalışmam var. Helena, Paris, Agamemnon, Hermione, Hektor, Akhilleus, Menelaos gibi isimleri çalıştım.

Bugüne kadar kaç sergi açtınız?

Masklarım, Uluslararası İstanbul Kadın Sanat Festivali’nde ve Balıkesir’de, Dikili Öğretmen Evi’nde, Bademler Zeytinyağı Fabrikasında sergilendi. 2020 yılında Akdeniz Festivalinde mask çalışmalarım yeni bir sergi ile sanatseverlerle buluşacak.

Kadınların hayatlarının belli bölümlerini anlattığınız mask çalışmanızı kısaca anlatır mısınız?

Kadın çalışmamda kadının çocukluğu, ilköğretim öğrenme devresi, lise yılları genç kızlıklarına dair anlatımlar görselliğe önem verdiğimiz dönemi, sonunda genç bir kadın olduğunuzda hayatın zorluklarını gördüğünüz acı ve gözyaşının olduğu dönemi anlatıyor. Kadının bütün bir yaşamını anlatan bir çalışma tasarladım. Bu çalışmamı mask ve resimle birleştirdim. Karmamızı anlattım. Bu çalışmamı bir şiirle de tamamladım. Bu şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çocukluk… Kadınlık…

Çocukluğu

İle büyüdü

Kadınlık,

Oyunları

Saç örgüleri

Hayalleri

İsyanları

Çaresizliği

Aşkları

Acıları.

Dünya’nın

Yörüngesinde.

Fakat en çok

Öldürülen…

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Konak Belediyesi Mask Atölyelerinin tekrar başlamasını istiyorum. Özel mask atölye ücretleri çok yüksek oluyor. Mask Müzesi Atölye Çalışmalarına İzmirliler ilgi gösteriyordu. Tekrar açılırsa ben devam etmek istiyorum. Sevgiyle, sanatla, şiirle, direnerek… Çoğalarak güzelliklerde buluşmak dileğimle..


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder