9 Ekim 2019

Girit’e özgü yemek çeşitleri tattırıldı


İzmir Girit Mübadilleri Derneği 9 Ekim Çarşamba günü tadım etkinliği düzenledi. Her ay dernek merkezi’nde yapılan Girit mutfağı etkinliğinde bu kez kabak çiçeği dolması, yaprak sarması sütlü ve şuruplu tatlı çeşitleri tadımı yapıldı.
Kalabalık bir katılımın olduğu etkinliğin başlangıcında İzmir Girit Mübadilleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bung, İzmirdehaber’e yaptığı açıklamada; “her ay düzenlediğimiz bu etkinlikler ile Girit yemeklerini tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu tadların yeniden keşfedilmesi,  İzmir’de yaşayan Giritli hemşehrilerimizi bir araya getirerek tanışmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dernek merkezimiz her gün saat 10.00-16.00 arası açıktır. Derneğimizi ve bizi tanımak isteyen herkese kapımız açıktır. Etkinliklerimiz dışında bizi ziyaret edebilirler.
Mübadele anıtı yapmak istiyoruz
Kasım ayı içinde Girit konulu bir panel gerçekleştireceğiz. Kasım ayı sonlarına doğru Girit’çe kurslarımız başlayacak. Üyelerimiz 40 yaş üzeri ve biz daha genç kitleye ulaşmak istiyoruz. Bu konuda yeni çalışmalarımız olacak. 5 Aralık ilk mübadillerin İzmir’e geldiği tarih. Aralık ayının ilk iki haftası çeşitli etkinliklerimiz olacak. Merkezi bir yerde mübadele anıtı yapmak için belediyeden destek istiyoruz. Komisyon toplantılarına katılıyoruz” dedi.   
Dernek üyelerinin katkısı ile güzel lezzetler tanıtılıyor
İzmir Girit Mübadilleri Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ortan; Ben Urla doğumluyum. Anne ve babam Girit-Kandiya’dan gelmişler. Dernek üyelerimizin katkısı ile güzel lezzetlerimizi tanıtan bir etkinlik gerçekleştirdik.
“Bugün burada yaprak sarmamız (Abelofilo Dolmadaka) mutlaka bağ yaprağından olmalıdır. Giritliler sarmayı kavurmadan yapar. İç malzemelerini çiğden hazırlarız. Ayrıca domates ilave ederiz. Farkımız bu kadar. Kabak çiçeği dolması (kolokifo afo dolmadaka) tadımı oldu. Ben de tatlı börek yaptım. Galakto mizisro bureko. Sütlü lorlu ve şuruplu pudra şekerli bir tatlımız. Tatlı lorla yapılan ve içine tarçın, toz şeker, süt ilave ederek yapılıyor. Yufkaları elde açıyorum. Giritlilerin baklavasıdır bu tatlı. Özel günlerimizde bu tatlıyı yaparız. Fakat daha çok çeşitlerimiz var. Her ay başka bir tatlı tadım etkinliği yapacağız. Girit yemeklerimizi de tanıtacağız. Her ay düzenleyeceğimiz etkinliklerimiz herkese açıktır. Tüm İzmirlileri bekleriz” diye konuştu. 
  

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT   
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder