İzmir Girit
Mübadilleri Derneği 9 Ekim Çarşamba günü tadım etkinliği düzenledi. Her ay
dernek merkezi’nde yapılan Girit mutfağı etkinliğinde bu kez kabak çiçeği
dolması, yaprak sarması sütlü ve şuruplu tatlı çeşitleri tadımı yapıldı.
Kalabalık
bir katılımın olduğu etkinliğin başlangıcında İzmir Girit Mübadilleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bung, İzmirdehaber’e yaptığı açıklamada; “her ay
düzenlediğimiz bu etkinlikler ile Girit yemeklerini tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu
tadların yeniden keşfedilmesi, İzmir’de
yaşayan Giritli hemşehrilerimizi bir araya getirerek tanışmalarına yardımcı
olmaya çalışıyoruz. Dernek merkezimiz her gün saat 10.00-16.00 arası açıktır.
Derneğimizi ve bizi tanımak isteyen herkese kapımız açıktır. Etkinliklerimiz
dışında bizi ziyaret edebilirler.
Mübadele anıtı yapmak istiyoruz
Kasım ayı
içinde Girit konulu bir panel gerçekleştireceğiz. Kasım ayı sonlarına doğru
Girit’çe kurslarımız başlayacak. Üyelerimiz 40 yaş üzeri ve biz daha genç
kitleye ulaşmak istiyoruz. Bu konuda yeni çalışmalarımız olacak. 5 Aralık ilk
mübadillerin İzmir’e geldiği tarih. Aralık ayının ilk iki haftası çeşitli
etkinliklerimiz olacak. Merkezi bir yerde mübadele anıtı yapmak için belediyeden
destek istiyoruz. Komisyon toplantılarına katılıyoruz” dedi.
Dernek üyelerinin katkısı ile güzel
lezzetler tanıtılıyor
İzmir Girit
Mübadilleri Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ortan; Ben Urla doğumluyum.
Anne ve babam Girit-Kandiya’dan gelmişler. Dernek üyelerimizin katkısı ile
güzel lezzetlerimizi tanıtan bir etkinlik gerçekleştirdik.
“Bugün
burada yaprak sarmamız (Abelofilo Dolmadaka) mutlaka bağ yaprağından olmalıdır.
Giritliler sarmayı kavurmadan yapar. İç malzemelerini çiğden hazırlarız. Ayrıca
domates ilave ederiz. Farkımız bu kadar. Kabak çiçeği dolması (kolokifo afo
dolmadaka) tadımı oldu. Ben de tatlı börek yaptım. Galakto mizisro bureko.
Sütlü lorlu ve şuruplu pudra şekerli bir tatlımız. Tatlı lorla yapılan ve içine
tarçın, toz şeker, süt ilave ederek yapılıyor. Yufkaları elde açıyorum.
Giritlilerin baklavasıdır bu tatlı. Özel günlerimizde bu tatlıyı yaparız. Fakat
daha çok çeşitlerimiz var. Her ay başka bir tatlı tadım etkinliği yapacağız.
Girit yemeklerimizi de tanıtacağız. Her ay düzenleyeceğimiz etkinliklerimiz
herkese açıktır. Tüm İzmirlileri bekleriz” diye konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder