Araştırmacı-Yazar Metin Erdoğan “Dört Efsane Çevreci” kitabının söyleşi ve imza gününde Gaziemir’lilerle buluştu.
Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen ve Gaziemir Belediyesi, Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi, Atatürk ve Yürüyen Köşk Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen imza günü 14 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Naime Beken yaptığı açılış konuşmasında;
“Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadınların, toplumsal yaşamın üretim, iş, siyaset, kültür, sanat alanlarında söz sahibi olması, kent ve kadın sorunları ve sorumlulukları konusunda bilinçlenmesi, politikalar oluşturması, kentsel yaşama katılma ve kente ait olma duygularının geliştirilmesi, kadınların ihtiyaç ve sorunlarından yola çıkarak taleplerinin belirlenmesi, çözümler ve projeler üretilmesinde aktif rol almalarının sağlanması ve projelerin yetkili birimlere ulaştırılmasında etkili çoğunluk olarak temsil edilmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur” dedi.
Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisinin katkılarıyla düzenlenen söyleşi ve imza gününde “Yılmaz Demirtaş ve İzmir’in Çocukları” Yılmaz Demirtaş’ın bestelediği orman yangınlarına dikkat çeken parçası ve şarkılarla programa renk kattılar.
Yürüyen köşk projesinden tanıdığımız Araştırmacı-Yazar Metin Erdoğan “Dört Efsane Çevreci” kitabına adını veren Mustafa Kemal Atatürk, Hayrettin Karaca, Manisa Tarzanı, Halikarnas Balıkçısıyla ilgili araştırmalarını katılımcılarla paylaştı.
Yürüyen Köşk’le ilgili bir kitap okuduğunda çok etkilendiğini söyleyen Erdoğan, “dünyanın bilinen ilk çevreci devlet adamlarından Mustafa Kemal Atatürk, ilk çevrecilik hareketini Yalova’da yaptığını, 1929 yılında bir ağaç dalı kesmemek için “Yürüyen Köşk” projesini raylar üzerinden yürüttüğünü söyleyerek dünyadaki ilk çevreci devlet adamı Atatürk’tür” dedi.
Araştırmacı-Yazar Metin Erdoğan daha sonra Manisa Tarzanı, Halikarnas Balıkçısı, Hayrettin Karaca’nın doğaya verdikleri önemi anlattı.
“Dünyada en önemli çevrecilerden biri de asıl adı Ahmet Bedevi olan Manisa Tarzanıdır. 40 yıl yaşadığı Manisa’yı ağaçlarla donatmıştır. Üzerindeki giysileri fazlalık olarak değerlendirerek bir şortla geçirdiği yaşamında Manisa bugünkü yeşil doğasını ve soluduğu temiz havayı Manisa Tarzanı’na borçludur” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir) haksız yere sürgün gittiği Bodrum’u ağaçlarla donatmıştır. İzmir ve Bodrum başta olmak üzere tüm Ege’de diktiği ağaçlar onun en büyük eserlerinin başında gelmektedir.
TEMA Vakfının kurucusu 98 yaşındaki Hayrettin Karaca (Toprak Dede) dünya çapında bir çevrecidir. Türk toplumu erozyonun zararlarını ilk ondan duymuştur.
Bu dört efsane çevreci insan ayrı ortam ve zamanlarda yaşamalarına rağmen, aralarında büyük benzerlikler vardır, diye konuştu.
Programa tarih katan Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi’nin hemşiresi Yücel Yıldırım Manisa Tarzanı’nın hastanedeki anılarını izleyicilerle paylaştı.
Söyleşi sonrasında okurlarıyla buluşarak “Dört Efsane Çevreci” adlı kitabını imzalayan Metin Erdoğan’a Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclisi Atatürk Çiçeği hediye etti.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder