3 Haziran 2020

O Bir Hentbol Aşığı

Urla Balıklıova Orta Okulu Beden Eğitimi Öğretmeni, Milli Hentbol oyuncusu ve antrenörü Şakir Öniz’e  Türkiye ve İzmir’de Hentbol hakkında düşüncelerini sorduk. Soru ve cevap olarak gerçekleştirdiğimiz röportajımız;  

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İlkokul, ortaokul ve liseyi Buca’da okudum. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Spor Bölümü mezunuyum.

Öğretmenliğe Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde başladım. Gazi Anadolu Lisesi Hentbol’de başarılı okullar arasında. Üç yıldan fazla burada öğretmenlik yaptıktan sonra Eskişehir’e tayinim çıktı. Eskişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yaptım. Eskişehir Polis Gücü Hentbol takımında oynadım. O yıllar Polis Gücü tanınan ve sevilen bir takımdı. Rahmetli Ali Gaffar Okkan Eskişehir İl Emniyet Müdürü olduğu dönem Polis Gücü Hentbol takımının kurulmasına destek vermiştir. Ali Gaffar Okkanı rahmetle anıyorum.

Daha sonra Beden Eğitimi Öğretmenlik mesleğimden istifa ettim ve İzmir’e geldim. Farklı işlerde çalıştım, evlendim. Tekrar mesleğime döndüm ve Diyarbakır’a tayinim çıktı. Diyarbakır’da 1 yıl öğretmenlik yaptım ve İzmir’e tayinim çıktı. Halen Urla Balıklıova Orta Okulu Beden Eğitimi Öğretmeni olarak mesleğime devam ediyorum.

Türkiye’nin ilk milli hentbolcularından Serdar Yereli ile arkadaşlığınızı anlatır mısınız?

2002-2009 yılları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “Hentbol Alt Yapı Gelişim” Projesi’nde birlikte çalıştık. Serdar Yereli o yıllar İzmir İl temsilcisiydi ve Beden Eğitimi öğretmenliği yapıyordu. Ben yardımcısıydım. Birlikte çok başarılı çalışmalara imza attık. 300 Hentbol sporcusuyla başladığımız çalışmaları 5000 sporcuya çıkardık.

Serdar Yereli’yle birlikte çalıştığımız dönemde Hentbol için çok önemli organizasyonlarından biri de Avrupa’nın en önemli spor organizasyonlarına imzasını atan Avrupa Hentbol Federasyonu Genç bayanlar Hentbol Şampiyonası için İzmir’de yapılmasına karar vermesi olmuştur. 26 ülkeden sporcular ve teknik adamlar geldi. O dönem Aziz Kocaoğlu Belediye Başkanıydı. Bu projede bize çok destek verdi ve bu önemli organizasyon İzmir’de yapıldı.

Serdar yereli spora aşık biriydi. Çok iyi bir aile reisi ve arkadaştı. Projede yapılması gereken her şeyi sorar ve danışırdı. Genç sporcuların abisiydi. Çevresindeki insanlara örnek davranışlar sergilerdi. Çok erken yaşta aramızdan ayrıldı. Bizler için ve Hentbol camiası için çok büyük kayıp, saygı ve rahmetle anıyorum.

Hangi takımlarda oynadınız ve antrenörlük yaptınız?

17 takımda oynadım. İzmir takımlarından Altay, İzmir Spor, Buca Spor, Altınordu, Göztepe gibi lig takımlarında oynadım ve antrenörlük yaptım.

Hentbol’le nasıl tanıştınız?

Hentbol’le tanışmam ortaokul öğrencilik döneminde başladı. Okulumuza tayin olan öğretmenimiz Hüseyin Güzey hentbol takımı kurdu. Ben ilkokul ve ortaokul ikinci sınıfa kadar futbol oynuyordum. Salon sporları için uzun boylu olmak önemli. Benim de boyum uzundu. Seçmelere katıldım ve kazandım. Hentbolu çok sevdim ayrıca antrenman için okula gidiyorduk. Okul evime çok yakındı. Disiplinli bir öğretmenimiz vardı. Hüseyin Güzey hocamız çok iyi sporcu yetişmesine yardımcı olmuştur. Hüseyin Güzey’in yetiştirdiği çok öğrenci Türkiye’nin büyük takımları’nda oynadı.  

Hentbolun İzmir’de geleceğini nasıl görüyorsunuz?

İzmir’de hentbol Türkiye’nin kalbidir. Milli takım oyuncuları genelde İzmir’de yetişir. İzmir’in güçlü lig takımlarından Göztepe Hentbol Takımı ligden çekilmesini çok üzüntüyle karşıladım. Göztepe Hentbol takımının çok iyi bir alt yapısı var. Bir Göztepe taraftarı olarak, Göztepe’de oynadığım ve antrenörlük yaptığım için Göztepe gibi büyük bir takımın bütçeyi karşılayabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki senelerde İzmir’in yeni başarılı sporcular yetiştireceğine inanıyorum. Tekrar Göztepe Hentbol takımını liglerde görmek istiyorum.

Türk Hentbolu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de Hentbol izleyicisi düşüşe geçti. Eski günlerdeki gibi ilgi görmesi için devlet desteğine, sponsorlara ve iyi yöneticilere ihtiyaç var. Sağlıklı gençler yetiştirmemiz için daha çok spor salonu olması lazım. Gençlerimizi mutlaka spor yapmaya yönlendirmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözü spor yapan kişinin zihinsel olarak sağlıklı olacağını çok güzel anlatıyor. Beden Eğitimi dersleri de çok önemli bir derstir. Öğrencilerimizin beden ve zihin bütünlüğünün gelişmesi ve yaşam boyu spor ile sağlıklı bir hayat sürmelerini öğreten bir derstir.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Hentbol’un Türkiye’de iyi bir yere geleceğine inanıyorum. Uzun vadeli projeler yaparak, iyi bir altyapı ve yapılanma ile Beden Eğitimi öğretmenlerinin de bu spora destekleri ile gelecekte iyi hentbolcu yetiştirebiliriz. Fenerbahçe, Galatasaray gibi kulüplerin hentbole destek verirse taraftar da artar, ilgi de olur. 


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder