Ege bölgesi’nin sağlığa yararlı ve kıymetli besin kaynaklarımızdan olan otlar yemek kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Ege mutfağının ot yemeklerinden öne çıkan bir lezzet için İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Yelki mahallesi’nde yaşayan Habibe Yalçın’a konuk oldum. Kendi bahçesinden topladığı çeşitli otlarla yaptığı ot yahnisi benim çok hoşuma gitti. Yaptığı lezzetli yemekleri, Yelki’de yaşamayı ve ot yahnisi’ni Habibe Yalçın ile konuştuk.
Önce sizi tanıyalım..
Kahramanmaraşlı bir ailenin çocuğuyum. 5 yaşına kadar Kahramanmaraş’ta yaşadım. Bahçe işi için her yıl İzmir’e gelen babam en son geldiğinde Gümüldür’de devamlı çalışacağı bir bahçe işi için anlaşmış. Tüm aile İzmir’e gelerek, Gümüldür’e yerleştik. Çocukluğumdan itibaren İzmir’de yaşadığım için Ege Kültürünün yemeklerini öğrendim. Ailemden kalan Maraş yöresinin yemeklerini de büyüklerimden görerek büyüdüm. Mutfakta vakit geçirmeyi çok seviyorum. Yemek davetlerinde yöresel mutfağı tanıtmaktan çok mutlu oluyorum. Yaptığım yöresel yemekleri ailem ve arkadaşlarım çok beğeniyor.
Mansiyon aldım
Girit yemeklerini yapmayı çok seviyorum. İzmir Girit Mübadilleri Derneği üyesiyim. Girit ve ege yemekleri birbirine çok benziyor. Geçtiğimiz yıllarda Güzelbahçe Belediyesinin düzenlediği bir yarışmaya katıldım. Çevremdeki herkes ot salatalarımı çok beğendiği için yarışmaya katılmam istendi. Ben de sirken zamanıydı. Cevizli, yoğurtlu, sarımsaklı, özel sosu olan sirken otuyla yaptığım salatam ile yarışmaya katıldım. Mansiyon ödülüne layık görüldüm.
Ot yahnisi yemeğini nasıl yapıyorsunuz?
Mevsimine göre ot karışımından yaptığım karışık ot yahnisi yemeğim çok beğeniliyor. Çocukluğumda annem ve komşularımızla ot toplardık. Hangi ot toplanır hangi ot yenir öğrendim. Artık otları kendi bahçemde yetiştiriyorum. Bugün sizin için hazırladığım ot yahnisinde iki çeşit sirken var. Gri sirken dediğimiz ve herkesin bildiği normal sirken, semizotu, pazı, istifno otlarını topladım. Arap saçının zamanı geçti. Geçen haftalarda arapsaçı ilave ediyordum. Arapsaçı eklenince çok güzel oluyor. Topladığım otları çok iyi yıkıyorum. En ufak kum tanesi kalmamalı.
Tencereye önce soğanı üzerine topladığım karışık otları ilave ederek yeşil biber istenirse salça veya domates ile kavurup suyunu salmasını bekliyorum. Bahçemden topladığım kabakları da ilave ettim. Daha sonra ortasını açarak ortasına bulgur ekliyorum. İsteyen pirinçle yapabilir. Kısık ateşte pişiriyorum. Yoğurtla servis yapıyorum. İsteyen yoğurdu üzerine ilave edebilir, isteyen yanında yiyebilir. İsteğe göre pul biberli servis edilebilir.
Mutfağınızda yaratıcılık yapmayı sever misiniz?
Ben yemek yaparken tarifin dışına çıkmayı seviyorum. Mutlaka değişik tatlar kullanırım. Yemeklerim çeşitli malzemelerle renklenince çok lezzetli oluyor.
Hem şehrin merkezinde hem de doğanın kucağındasınız… Yelki’de yaşamak nasıl?
32 senelik evliyim. 9 sene Güzelbahçe’de oturduk. Daha sonra Balçova’ya taşındık. 4 Senedir Yelki’de yaşıyoruz. Fakat kayınvalidem Yelki’de yaşadığı için biz sürekli Yelki’ye geliyorduk. Son yıllarda apartman hayatı yaşamak istemedik. Şimdi oturduğumuz bahçeli evimize taşındık. Artık üreten bir evdeyiz. Biz Yelki’nin kuzeyinde çardak kahveler denen mevkideyiz. Eskiden Yelki’de yaşayan köylüler yaz sıcaklarından burada çardak kurarlarmış. Kayınvalidemin burada bahçesi olduğu için onlar burada otururmuş. Fakat burada bahçesi olmayan Yelki halkı bile gelerek çardaklarını kurarmış. Evlerine haftanın bir günü banyo için, ekmek yapmak veya eksilen ihtiyaçlarını almak için giderlermiş. Çardak diye adlandırılan şimdi bulunduğumuz yer çok serin olurmuş. Kuyular varmış. Çınar ağaçlarının gölgesinde yaz sıcaklarını hissetmezlermiş. Şimdilerde etrafımızda modern villalar yapılmaya başlansa da bizim gibi bahçeli evlerinde oturanlar var. Son yıllarda büyük bir değişim gösterse de yerli halkın bazıları tarlalarını ellerinde tutuyor. Bahçemizde zeytin, nar, erik, dut ağaçları yetiştiriyoruz. Mevsimine göre sebze ve otlarımızı kendimiz üretiyoruz. Ben ve eşim bahçeli evimiz de yaşamaktan mutluyuz. Bölgenin kültür ve geleneklerini sürdürmeye çalışıyoruz.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder