7 Temmuz 2020

Otel işletmelerinden kdv alınmasın!

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, Basmane’de bulunan ‘Oteller Sokağı’ esnafının kirasını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirterek devlet tarafından bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen, İzmir’in Konak İlçesi Basmane semtinde bulunan ‘Oteller Sokağı’nın durumunu ve turistik otellerden farklı olarak şehir otellerinin durumunu değerlendirerek, belediye ruhsatlı konaklama sektörü otelcilerinin kira ödemekte zorlandıklarını dile getirdi.

Başkan Mehmet Gönen,
“Buralarda yıllarca kalan ve evi gibi kullanan insanlar var. Karantina dönemlerinde onların zor durumda kalmaması için elimizden geleni yaptık. Fakat turistik otellerden istenen şeylerle bizim şehir otellerindeki durum farklı. Örneğin bizlerde kahvaltı yok, diğer otellerde olan birçok bölüm yok. Yıldızlı otellerin durumları ile bizimkilerin uyum sorunu var. Bu bağlamda Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte farklı bir hijyen uygulamasına giderek Turuncu Çember uygulamasını başlattık. Fakat otellerde gelir olmadıktan sonra kiraları ödemek ve hizmet vermekte kolay değil” dedi.
Mal sahibi kira istiyor!
“Tespit yapılmadan öneri de olmaz” diyen Başkan Gönen, “Herkes bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldı. Hem sağlık sıkıntısı var hem ekonomik sıkıntı var. Sokağa çıkıyoruz. Vatandaşımızın durumunu görüyoruz. Yolda dertleşiyoruz. Geçici olarak kapatılan ve geliri kalmayan esnaf iflas noktasına geldi. Ya cepten yedik ya borç bitirdik. Bize normalleşme yok. Koronavirüse karşı açıklanan ekonomi paketinde esnafa ilişkin kredi verildi. Bu krediyi ödemek de zor. Yarın ne olacağımız belli değil. Mal sahibi geliyor ‘ben kiramı isterim’ diyor. Hiçbir yardım olmadı. Günlük kazanan ve günlük yiyen insanlarız. Koronavirüs büyür ikinci dalga gelirse yine olan yoksula ve küçük esnafa olur” diye konuştu. Faturaların çok yüksek geldiğini ve ödeme sıkıntısı çektiklerini de belirten Gönen, “Bu süreçte devletin destek sağlaması gerekir. Kira olsun, faturalar olsun destek almamız gerekir. Müşteriler borçlanarak alışveriş yapıyor. Özel sektördeki kira bedelleriyle ilgili mülk sahiplerinin yapabilecekleri fedakarlık konusunu da masaya yatırıp Cumhurbaşkanımızın bu konuda kiracıyı mutlu edecek açıklamaları kamuoyu ile paylaşmasını kendisinden hassaten rica etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Kepenkler kapanacak!
“İş yerlerinin kira bedellerini para kazanmadıkları için ödeyemeyecek durumda olan esnaf ne yapacak?” sorusunu yetkililere yönelten Başkan Gönen, “Kira konusunda kapalı ve iş yapamaz süre kadar kira bedelini almamak, kira artışını yaptırmamak gibi önlemler almak durumundayız. Yoksa bu esnafların yarısından çoğu kepenklerini korona sonrasında kapatacak. Biz de esnafın sesi olarak konuyu gündeme getirelim ve yönetimin, erkin başı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda acilen bir çalışma başlatarak otelci esnafların kira konusuna bir çözüm yolu bulunmasını temin etmesi gerekiyor. Bizler bu zor dönemde tüm kadromuz ile hizmet vermeye devam ettik ve de ediyoruz Bir kişiyi bile ücretsiz izine göndermedik” şeklinde konuştu.

Alınabilecek önemler!
Başkan Gönen, alınabilecek önlemlere ilişkin şu örnekleri sıraladı:
“Otellerimizde gerçekleşen konaklamalarda bana göre bu saatten sonra alınabilecek önlemler sınırlı ve var olan istihdamı korumak üzerine olmalıdır. Bunun için yıl sonuna kadar otel işletmelerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmasın. Kiralık işletmelere hükümetimiz tarafından kira desteği yardımı yapılmalı. Turizm çalışanlarının gelir vergisi devlet tarafından karşılansın. Tüm seyahat acentelerinin, otellerin ve hava yolu şirketlerinin vergi borçları 2021 yılına kadar ertelensin. Otellerle ve hava yolu şirketleri ile iş birliği yapsınlar. Otel rezervasyonu olan kişilere uçuşlarında ekstra indirimler tanımlansın. Otellere enerji ve genel giderleri için indirimler verilsin. İş yeri eğitim programlarının süresi uzatılarak yeni istihdama destek verilsin. Otellerin banka borçları, ceza şartı işletilmeden bir sene ertelensin. Sokağa çıkma yasağının hangi kriterler altında alınacağı şeffaf olarak topluma iletilsin. Örneğin tatilciler belirsizlikten ötürü 1 haftadan fazla plan yapamıyor.”

Turuncu çember nedir?
İzmir’deki işletmelerin pandemi sonrası normalleşme sürecine uyumunu kolaylaştırmak ve İzmir’in güvenli biçimde bu süreci atlatmasını sağlamak amacıyla oluşturulan ‘Turuncu Çember Sertifikası’na da değinen Başkan Mehmet Gönen,

“Turuncu Çember, İzmir Turizm Hijyen Kurulu’nun belirlediği kriterlere uyan ve ilgili mevzuat çerçevesinde denetimleri başarıyla tamamlanmış işletmelere ücretsiz olarak verilecek. Bununla beraber Turuncu Çember, İzmir’in sağlıklı bir kent kalmasına katkı sunan belediye ruhsatlı konaklama sektörü otelcilerin güveni ve ödüllü bu işletmelerin yurt içi ve yurt dışı platformlarda tanıtımını yaparak İzmir’in turizm sektörüne katkıda bulunma amacını taşıyor. İzmir’in hijyenik ve güvenilir bir turizm destinasyonu olmasını hedefliyor” açıklamalarında bulundu.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder