15 Kasım 2021

AGORA

Grekçe bir kelime olan agora, toplanma yeri, pazar yeri anlamına gelmektedir. Hellenistik Dönem’de kurulmuştur ve günümüze kadar gelebilmiş kalıntıların çoğu, M.S. 178 depreminden sonra İmparator Marcus Aurelius’un destekleriyle yeniden inşa edilen Roma Dönemine aittir.

Geniş bir avlunun etrafında sütunlu galerilerle çevrili bir yapıdır. Günümüze ulaşan bodrum katının doğu ve batı uçlarında görülen çapraz tonozlar (bir kemerin aralıksız olarak devam etmesiyle oluşan örtü) Roma Dönemi mimarlığının en güzel örnekleri arasındadır. Avludan üç sıra basamakla çıkılan zemin kat ve ahşap tabanlı ikinci kat, Antik Çağ’da insanların yağmur ve güneşten korunarak gezinti yaptığı yerlerdi.

Dünya Antik Çağ araştırmalarında bugüne kadar ele geçen yazılı kaynaklar genelde resmi ve dini nitelik taşımaktayken Grekçe yazılmış olan Smyrna Agorası graffitileri (duvar ya da bir yüzeyde bulunan yazı ve çizimler) halkın günlük yaşamına ilişkin izleri yansıtmaktadır. Hıristiyanlığın ilk zamanlarıyla ilgili önemli ipuçları veren graffilerin önemli özelliği tasvir açısından dünyanın en kapsamlı graffitileri olmalarıdır ve dünya arkeoloji literatüründe ünik(eşi-benzeri olmayan) bir yere sahiptir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder