1 Kasım 2021

Çam Kozalağı Pekmezi İçin Kazanlar Kaynıyor

 


Çam kozalağının insan vücuduna faydası saymakla bitmez. Kozalağının faydası anlaşıldıktan sonra kozalaklardan reçeller, pekmezler ve şuruplar yapılmaya başlandı. 

Çam kozalağı pekmezinin nasıl yapıldığını görmek için çam ağaçlarıyla çevrili kartpostal gibi muhteşem bir yolculuktan sonra Bergama’nın Kozak ilçesi Aşağıbey mahallesine doğru rotamızı çevirdik.  

Bugün çam kozalağı pekmezini temiz ve doğal yöntemlerle hazırlayan özellikle pandemi sürecinde astım ve bronşite iyi gelmesiyle bilinen kozalak pekmezinin faydalarını, nelere iyi geldiğini, nasıl yapıldığını Müberra Öz ile konuştuk.

Pekmez yapmak için çam kozalaklarını mayıs ve haziran ayında topladıklarını anlatan Müberra Öz sözlerini şöyle sürdürdü.

Topladığımız çam kozalaklarını derin dondurucuya atıyoruz. Kış mevsimi başladığında pekmez yapmak için dondurucudan çıkarıp limonlu suda 1 gün bekletiyoruz. Bu işlem mikropların öldürülmesi ve kozalakların temizlenmesi açısından çok önemlidir.


Kozalakları iyice yıkayıp evimizin bahçesinde yaktığımız odun ateşi üzerindeki kazanlarda kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra temiz suya atıp tekrar temizliyoruz. Kazanlara koyarak tekrar kaynatıyoruz. İçine şeker ve kendi üzüm bağlarımızda yetiştirip elde ettiğimiz üzüm pekmezimizden de ilave ediyoruz. Özel çam kozalağı pekmezi isteyenlere üzüm pekmezi ilave etmiyoruz. 

Çam kozalağı iyi bir antioksidan’dır

Çam kozalaklarında bulunan ‘pinen’ solunum kaynaklı sorunların tedavisinde kullanılır. Boğaz ağrıları, öksürük, nefes darlığı, bronşit gibi sorunları tedavi edici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikroplara karşı vücudun direncini arttırır. Diş eti iltihabına iyi gelir. Uyku sorunlarına çözüm getirir. Saçları besler. Cildi gençleştirir. Balgam söktürücü özelliği var.

Üretici pazarlarına katılıyoruz

Aşağıbey’de doğdum, büyüdüm. Çam kozalağı pekmezini yapmaya 3 yıl kadar önce yapmaya başladık. Çünkü ben daha önce çam kozalağı pekmezini bilmiyordum. Çok araştırdım ve öğrendim. Temiz ve doğal yöntemlerle yaptığımız pekmez çok beğeniliyor.

Şifa kaynağı çam kozalağı pekmezini Cumartesi günleri kurulan Bergama üretici pazarı, Çarşamba günleri de Kültürpark üretici pazarı ve internet üzerinden satıyoruz. Kış aylarında hastalıktan korunmak, vücut direncini arttırmak için özellikle çocukların pekmez tüketmesi önemli. Ben yaptığım çam kozalağı pekmezini ilaç niyetine tüketiyorum” diye konuştu.  



İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder