Çam kozalağının insan vücuduna faydası saymakla bitmez. Kozalağının faydası anlaşıldıktan sonra kozalaklardan reçeller, pekmezler ve şuruplar yapılmaya başlandı.
Çam kozalağı pekmezinin nasıl yapıldığını görmek için çam
ağaçlarıyla çevrili kartpostal gibi muhteşem bir yolculuktan sonra Bergama’nın
Kozak ilçesi Aşağıbey mahallesine doğru rotamızı çevirdik.
Bugün çam kozalağı pekmezini temiz ve doğal yöntemlerle
hazırlayan özellikle pandemi sürecinde astım ve bronşite iyi gelmesiyle bilinen
kozalak pekmezinin faydalarını, nelere iyi geldiğini, nasıl yapıldığını Müberra
Öz ile konuştuk.
Pekmez yapmak için çam kozalaklarını mayıs ve haziran ayında
topladıklarını anlatan Müberra Öz sözlerini şöyle sürdürdü.
Topladığımız çam kozalaklarını derin dondurucuya atıyoruz. Kış mevsimi başladığında pekmez yapmak için dondurucudan çıkarıp limonlu suda 1 gün bekletiyoruz. Bu işlem mikropların öldürülmesi ve kozalakların temizlenmesi açısından çok önemlidir.
Kozalakları iyice yıkayıp evimizin bahçesinde yaktığımız
odun ateşi üzerindeki kazanlarda kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra temiz suya
atıp tekrar temizliyoruz. Kazanlara koyarak tekrar kaynatıyoruz. İçine şeker ve
kendi üzüm bağlarımızda yetiştirip elde ettiğimiz üzüm pekmezimizden de ilave
ediyoruz. Özel çam kozalağı pekmezi isteyenlere üzüm pekmezi ilave
etmiyoruz.
Çam kozalağı iyi bir
antioksidan’dır
Çam kozalaklarında bulunan ‘pinen’ solunum kaynaklı
sorunların tedavisinde kullanılır. Boğaz ağrıları, öksürük, nefes darlığı,
bronşit gibi sorunları tedavi edici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini
güçlendirir. Mikroplara karşı vücudun direncini arttırır. Diş eti iltihabına
iyi gelir. Uyku sorunlarına çözüm getirir. Saçları besler. Cildi gençleştirir. Balgam
söktürücü özelliği var.
Üretici pazarlarına
katılıyoruz
Aşağıbey’de doğdum, büyüdüm. Çam kozalağı pekmezini yapmaya
3 yıl kadar önce yapmaya başladık. Çünkü ben daha önce çam kozalağı pekmezini
bilmiyordum. Çok araştırdım ve öğrendim. Temiz ve doğal yöntemlerle yaptığımız
pekmez çok beğeniliyor.
Şifa kaynağı çam kozalağı pekmezini Cumartesi günleri kurulan Bergama üretici pazarı, Çarşamba günleri de Kültürpark üretici pazarı ve internet üzerinden satıyoruz. Kış aylarında hastalıktan korunmak, vücut direncini arttırmak için özellikle çocukların pekmez tüketmesi önemli. Ben yaptığım çam kozalağı pekmezini ilaç niyetine tüketiyorum” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder