Gezmek benim için bir tutku. Yeni yerler keşfetmeyi
seviyorum. Gidip gördüğüm yerlerin lezzetlerini okuyucularımla paylaşıyorum.
Kendi ineklerinden elde ettiği sütün kaymağı ile yapılan höşmerim
tatlısının katkısız ve doğal lezzetini İzmir Bergama ilçesine 12 km.
uzaklıktaki Çitköy’de Aynur Yavuz’un konuk olduğum evinde denedim.
Kaymak ve unun kavrulmasıyla yapılan lezzetli bir tatlı
höşmerim tatlısını ve günlük yaşantısını Aynur Yavuz ile konuştuk.
Aynur hanımdan öncelikle kaymakla yapılan höşmerimin
tarifini anlatmasını istedim;
“İlk olarak kaymağı eritelim ve üzerine unu katarak
karıştıralım ve çok az şeker ilave edelim. Hepsini güzelce kavuralım. Önü ve
arkası kızarana kadar kavurmaya devam edelim. Servis yaparken isteyene üzerine şekerli
servis edebiliriz” dedi.
Bergama Örenli doğumlu ve 1995 yılında Çitköy’e gelin
geldiğini söyleyen Aynur Yavuz, geleneksel yöntemlerle tükettikleri gıda
ürünlerini sağlıklı olduğu için evinde ürettiğini anlattı.
Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü;
“10 tane ineğimiz var. İneklerimizden elde ettiğimiz süt ile
yoğurt, tereyağ, kaymak, peynir, bahçemizde baktığımız tavuklardan
yumurtalarımız, salça, zeytin, tarhana, reçel, ekşi maya ekmek, bahçelerimizde
mevsimlik yetiştirdiğimiz sebzeleri kendimiz için üretiyoruz. Ceviz, armut,
badem ağaçlarımız var. Ailemize ve yakın akrabalarımıza yetecek kadar
yetiştiriyoruz. Pazardan alışveriş yapmıyoruz. Kendi ürünlerimiz hem sağlıklı
ve pazara göre daha ekonomik.
Ben üretmeyi seviyorum. Sabah çok erken kalkıyorum. Önce
inekler ile ilgileniyorum. Bahçe’de ektiğimiz ürünlerimizle ilgileniyoruz. Ev
işi yapıyorum. Tavuklarımız var, onlarla uğraşıyorum. Akşam tekrar ineklerimize
bakıyorum. Bir günüm nasıl geçiyor anlamıyorum. Bahçemize ürün eker ve
yetiştiğinde toplarız. Yaptığım her işi severek yapıyorum” diye konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder