9 Kasım 2021

Sağlıklı yaşıyoruz

 


Gezmek benim için bir tutku. Yeni yerler keşfetmeyi seviyorum. Gidip gördüğüm yerlerin lezzetlerini okuyucularımla paylaşıyorum.

Kendi ineklerinden elde ettiği sütün kaymağı ile yapılan höşmerim tatlısının katkısız ve doğal lezzetini İzmir Bergama ilçesine 12 km. uzaklıktaki Çitköy’de Aynur Yavuz’un konuk olduğum evinde denedim.

Kaymak ve unun kavrulmasıyla yapılan lezzetli bir tatlı höşmerim tatlısını ve günlük yaşantısını Aynur Yavuz ile konuştuk.

Aynur hanımdan öncelikle kaymakla yapılan höşmerimin tarifini anlatmasını istedim;

“İlk olarak kaymağı eritelim ve üzerine unu katarak karıştıralım ve çok az şeker ilave edelim. Hepsini güzelce kavuralım. Önü ve arkası kızarana kadar kavurmaya devam edelim. Servis yaparken isteyene üzerine şekerli servis edebiliriz” dedi.

Bergama Örenli doğumlu ve 1995 yılında Çitköy’e gelin geldiğini söyleyen Aynur Yavuz, geleneksel yöntemlerle tükettikleri gıda ürünlerini sağlıklı olduğu için evinde ürettiğini anlattı.

Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü;


“10 tane ineğimiz var. İneklerimizden elde ettiğimiz süt ile yoğurt, tereyağ, kaymak, peynir, bahçemizde baktığımız tavuklardan yumurtalarımız, salça, zeytin, tarhana, reçel, ekşi maya ekmek, bahçelerimizde mevsimlik yetiştirdiğimiz sebzeleri kendimiz için üretiyoruz. Ceviz, armut, badem ağaçlarımız var. Ailemize ve yakın akrabalarımıza yetecek kadar yetiştiriyoruz. Pazardan alışveriş yapmıyoruz. Kendi ürünlerimiz hem sağlıklı ve pazara göre daha ekonomik.

Ben üretmeyi seviyorum. Sabah çok erken kalkıyorum. Önce inekler ile ilgileniyorum. Bahçe’de ektiğimiz ürünlerimizle ilgileniyoruz. Ev işi yapıyorum. Tavuklarımız var, onlarla uğraşıyorum. Akşam tekrar ineklerimize bakıyorum. Bir günüm nasıl geçiyor anlamıyorum. Bahçemize ürün eker ve yetiştiğinde toplarız. Yaptığım her işi severek yapıyorum” diye konuştu.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder