İzmir’in Urla ilçesine bağlı Özbek mahallesi’nde (köy) yaşayan Mehmet Kaya uzun yıllar Londra’da yaşadıktan sonra tekrar köyüne döndüğünü şu sözlerle anlattı;
“Özbek Urla ilçesinin önde gelen turistik yerlerinden biridir. Ben Özbek doğumluyum. Babam fırıncıydı. Fakat bahçelerimiz de vardı. 3 kardeştik. Ablam Londra’da yaşıyordu. 1986 yılında ablamı ziyaret için Londra’ya gittim ve orada kaldım. 30 yılı aşkın orada yaşadım. Kuru temizleme işinde çalıştım. Fakat aklımda hep Özbek köyüm vardı. Buraya geri dönme düşüncemi hiç kaybetmedim. 4 sene önce tekrar Urla’ya döndüm. Babamızdan kalan yerleri kardeşlerimle bölüştük. Bana kalan tarlada kendim için ekip yetiştiriyorum. Tüm zamanım bahçemde sebze ve meyve yetiştirerek geçiyor. Şu an bulunduğumuz arazide zeytin ağaçları, ceviz, damla sakızı ağaçları, incir ve mevsimine göre sebze yetiştiriyorum. ingiltere’den getirdiğim kırmızı kabak tohumunu kendi bahçeme ektim. Bu kabak bizim bildiğimiz kırmızı kabaklardan farklı olarak çok sulu ve çok lezzetlidir. İngiltere’de marketlerde kırmızı kabak olarak bu kabak satılır. Bugün sizin için kırmızı kabakla Özbek yöresine özgü çalkama yapacağım.
Kırmızı kabaklı
çalkama nasıl bir yemektir?
Çalkama Özbek köyümüze özgü bir yemektir. Ben çocukken
büyüklerimiz özel günlerde çalkama yapardı. Ege otlarıyla da yapılır.
Kırmızı kabaklı
çalkama yapımı
Kırmızı kabaklı çalkama yapımı için öncelikle kırmızı kabakları soyalım ve rendeleyelim. İçine iri bir soğan doğrayalım. Üzerine doğranmış domates, zeytinyağı, lor, tuz ilave edelim. Diğer bir kapta lalangı hamurunu hazırlayalım. Bulamaç haline gelen hazırladığımız hamur harcının az bir kısmını tepsiye yayıp üzerine iç harcı yerleştirelim. Kalan lalangı hamuru ile üzerini kapatıp 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirelim ve afiyetle hep birlikte yiyelim.
Topraktan sofraya
Bahçedeki taş fırını da kendim yaptım. Özbek’te organik yaşıyorum. Gelen misafirlerime organik sofralar hazırlıyorum. Tohumdan filizlenmeye, ürünü elde etmeye kadar her süreçle kendim ilgileniyorum. Zeytinyağı, zeytin, salça, reçel, çökelek gibi ürünleri kendim yaparak doğal besleniyorum” diye konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder