15 Nisan 2022

Özlem Kalmaz; Doğayla barışmayı öğrenmeliyiz


Sanatçı Özlem Kalmaz, son çalışmasında barış sembolünü doğal öğelerle oluşturarak, Kültürpark'ta sergiledi. Doğayla onu koruyarak barışabileceğimizi söyleyen Kalmaz, “Barış her canlı için güven verici kavramdır' dedi.

Geçtiğimiz yıl organik sertifikalı ürünlerden oluşturduğu ve kadına yönelik şiddete dikkat çektiği eseriyle Floransa Bienali Yarışması’nda finalist olan Özlem Kalmaz, son çalışmasında barış sembolünü kullanarak doğayla barışmanın gerekliliğini ortaya koydu. Kalmaz'ın “Doğayla Barışmak Onu Korumaktır” adını verdiği çalışma Dünya Sanat Günü'nde Kültürpark'ta sergilendi. Açılışa Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç ve Kültür ve Sanat Şube Müdürü Arzu Ütaş da katıldı.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Bölümü’nde doktora eğitimine devam eden Özlem Kalmaz “Doğayla Barışmak Onu Korumaktır” adını taşıyan eserini şu sözlerle anlattı;


Sessiz kalmak onaylamaktır

Ekoloji sorununa karşı toplumda farkındalık uyandırmak istediğim için sanatsal çalışmalarını bu şekilde yönlendiriyorum. “Günümüzde küresel çapta ekolojik bir sorunun olduğunu hepimiz artık her alanda görmekteyiz. Buna duyarsız olmak, gidişatı onaylamak anlamına gelir bence. Dolayısıyla bir sanatçı olarak doğanın eko dengesine verilen zararlara karşı bir duruş sergilemek istedim. Çalışmalarımla duyarlılık yaratmaya çalışıyorum” dedi.

Doğayla barışmayı öğrenmeliyiz

Toplumların doğayla barışması için onu koruması gerekiyor. “Barış her zaman ve her canlı için huzur ve güven verici kavramdır. İnsan doğayla barışık şekilde yaşamasını bilseydi bugün ekolojik sorun diye bir şey gündemimizde olmayacaktı. Demek ki bütün sorun doğaya hoyrat davranan ve doyumsuz hırsları uğruna diğer canlıların hakkını gasp eden insandan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla daha kötü bir durumla karşılaşmamak için doğayla barışık olmayı artık öğrenmek zorundayız. Bu nedenle projemde bütün dünyada tanınan ve kabul edilen barış sembolünü, barış temasını işleyen çalışmalarıma uygun buldum” diye konuştu.

Ekoloji sanatın odağında

Floransa Bienali Yarışması’nda finalist olan eserinde de organik sertifikalı malzemeler kullanarak hem doğanın hem de kadının gördüğü şiddete karşı tavrını sergileyen Kalmaz, bu yönlü sanatsal üretimlerine devam edeceğini aktardı. Toplumsal-politik hareket olarak ekoloji, sanatçıların odağında. Sanatın ekolojiyle kurduğu bu ilişkiye dair Kalmaz, sanatçıların pek çok toplumsal sorunda olduğu gibi ekoloji sorununa karşı yaptıkları eserleriyle uzun yıllardır tehlike çanlarını çaldıklarını söyledi.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder