Çeşme ve Alaçatı’nın kalabalığından bunalırsanız yanı başında bulunan balıkçı kasabası Ildırı’da kısa bir mola vermenizi tavsiye ederim.
Ildırı’nın dar sokaklarını gezerken yan yana sıralanmış tezgahlarda
özenle hazırlanmış yöresel lezzetleri tanıtan ayrıca balıkçılık yapan Kadir
Karadiken ile ayak üstü kısa bir sohbet etme imkanımız oldu.
Kadir Karadiken eşinin yaptığı reçel çeşitlerini balığa çıkmadığı günler satışını yaptığını söyledi. Kadir Karadiken’in hikayesini kendinden dinleyelim;
‘Ailem Selanik’ten gelmiş. Ben Ildırı’da doğdum ve burada
yaşıyorum. Balıkçılık yapıyorum. Ek gelir olarak tezgah açıyorum. Karadut,
ceviz, turunç, kozalak reçellerini eşim yapıyor ben satıyorum. Özellikle aşk
reçeli ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Aşk reçeli acı biberden yapılıyor. İçine şeker ilave olduğu
için acı ve tatlı karışımı bir reçel. Aşk ta öyle değil mi? Bazen acı bazen
tatlıdır. Bu yüzden denemek için alıyorlar. Beğeniyorlar. Benim de sevdiğim bir
reçel. Güzel bir lezzet, denemeyenlere tavsiye ediyorum.
Ayrıca turşu, kapari, deniz kenarında yetişen kaya koruğu,
sarı kantaron, acı kantaron, zeytinyağında özel hazırladığımız zahter sosu, çağla
badem turşusu, çitlembik turşusu gibi yöresel lezzetlerimizin satışını
yapıyorum.
İzmir’den geldiğinizde girişte ikinci tezgah benim tezgahım.
Ildırı’ya gelen ziyaretçilerimizi bekliyorum.
Kooperatife satıyoruz
Ildırı’da balık çeşitlerimiz çoktur. Ben balığa tek başıma çıkıyorum. O gün kısmette ne varsa onu yakalarız. Kalamar, kefal, sübye, ahtapot, barbun, karagöz gibi çeşitler oluyor. Ildırı’da kooperatifimiz var. Yakaladığımız balıkları kooperatife satıyoruz’ dedi.
Yolunuz Ildırı’ya düşerse balıkçı Kadir’in tezgahına uğrayıp
eşinin yaptığı lezzetli reçelleri ve turşuları denemenizi tavsiye ederim.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder