6 Ekim 2022

Pelin Dal’ın “#40” isimli ilk kişisel seramik sergisi açıldı


Seramik Sanatçısı Pelin Dal’ın “#40” isimli ilk kişisel seramik sergisi Eskiiz Sanat Galerisi’nde açıldı.

Baktı kadın… Gördü kadın… Aldı eline iğneyi, artık kumaşları… Düşledi eksik yerleri yamamayı… Aktı tüm duyguları, çoğaldı bir de üstüne!


Yama yamayı doğurdu, eklendi birbirine... Baktı içinde çağalayan renklerine kadın... Yamadığı bir yara mıydı? Kapanmasını istediği bir eksiklik miydi? Göstermek istediği miydi, yoksa artık içinde tutamadığı mıydı? Yamadığı neydi kendinde kendi elleriyle? Kırk kat kırkladığı, işlediği düşü, benliğinin yongası mıydı? Benlik 40 odalı tek bir kapıydı, gizdi ve kadın artık o kapıdan içeri girmişti…


Sanatçı, kadın elinden doğan ve Anadolu’daki tarihi Selçuklulara dayanan parçadan bütüne kültürel zenginlik olan kırkyamanın; zamanla kültürel bir olgudan çok daha fazlasına dönüşmesine, bu süreçte uygulama tekniklerinin ve kullanılan malzemelerin çeşitlendirilmesine ve sanatın farklı alanları ile buluşmasıyla nasıl zengin bir hale evirilişine dikkat çekmek istiyor. Kadınların elleriyle hayat verdikleri bu zanaatın zamanla onların kendi benlikleriyle bir sanata dönüşmesini, “benlik” kavramı ve her alanda derin anlamı olan ( tasavvuf, din, kültür) “40” sembolü üzerinden metafor haline getiriyor. Geleneksel ve modern sanat algısı içinde daima güncelliğini koruyacak olan seramik sanatı ile kırkyamanın, form, biçim, renk ve doku zenginliklerinin bir araya gelmesiyle söz konusu olan çalışmalar ortaya çıkmıştır. Kırkyamadan yola çıkarak gerçekleştirdiği çalışmalarıyla geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramlarıyla da iletişim kuran sanatçı, alternatif malzeme kullanarak (atık yün, kumaş, atık geri dönüştürülmüş kil ve atık seramik fayanslar) kırkyamanın zanaattan sanata evirilişine yeni bir yorum getirmek istiyor. Ana malzeme seramik olmakla birlikte, sanatçının amacı; sanatsal eylemler içerisinde, kırkyama ile disiplinler arası etkileşim yaratmaktır.“


Pelin Dal kimdir;

1996'da İzmir'de doğdu. 2014 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü'nde başladığı Lisans eğitimini, 2018’de tamamladı. Aynı yıl Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Bölümü'nde Yüksek Lisans eğitimine başladı. Ulusal ve uluslararası sergi, sempozyum, konferans ve etkinliklere katıldı. 2019’da, 7.Uluslararası Sanat Sempozyumu Kongresi'nde iki sözlü bildiri sunumu gerçekleştirdi ve Sempozyum Bildiri Kitabında yayınlandı. 2021 yılında yüksek lisans eğitimini BAP projesi olarak yazdığı “Parçadan Bütüne Kırkyamanın Seramik Sanatında Çağdaş Yorumlamaları” başlıklı tezi ile tamamladı. Aynı yıl tez projesi kapsamında yazdığı “Yehrim Lee Özelinde, Seramik Sanatında Kırkyama Tekniği” başlıklı makalesi, Asos Journal Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayınlandı.


Sergi 14 Ekim 2022 tarihine kadar ziyarete açık olacak.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder