Isparta’ya 118 km uzaklıkta olan Şarkikaraağaç’ta asırlık damak tadı köpük helvasını dördüncü kuşak Necdet Tokgöz devam ettiriyor.
Dördüncü kuşak olarak devraldığı helva imalatını aynı kalite
ve lezzetle sürdürdüklerini belirten Necdet Tokgöz helvanın yeni nesillere
aktarılması gerektiğini düşünüyor.
Geleneksel yöntemlerle hazırlanan köpük helvanın ana maddelerinden olan çöven otu, mide dostu olmasının yanı sıra başka özelliklere de sahip olduğunu söyleyen Tokgöz bu özellikleri şöyle sıraladı; Romatizma ağrılarını azaltır, balgam söktürücü özelliği vardır, bağırsakları temizler, cilt kaşıntılarını azaltır ve akne tedavisinde kullanılır. Köpük helvanın üstüne tahin döküp ceviz serpilirse çok lezzetli olur.
Köpük helvanın yanı sıra tahin helvası, Çarşamba günleri irmik helvası ve susamlı helvamız özenle yapılır. 1940 yılında babamın dedesi tarafından başladığımız helva imalatı işimizi devam ettiriyoruz.
Dedem de Şarkikaraağaç doğumludur. Babam ve bende Şarkikaraağaç’ta
doğduk. Dedelerimizden kalan bu mirası en iyi şekilde devam ettiriyoruz, diye
konuştu.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder