21 Ekim 2024

EKİM GEÇİDİ SERGİLERİ 23. YILINDA


Ekim Geçidi İzmir 23. Yıl Disiplinlerarası Sergisi 21 Ekim Pazartesi günü Bornova Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezinde açıldı.

Cumhuriyetimizin 101. yılına gururla adım attığımız bu günlerde, Türkiye’nin en köklü sanat etkinliklerinden biri olan Ekim Geçidi Sergileri, 23. yılını kutluyor. 21-31  Ekim 2024 tarihleri arasında Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak olan bu özel sergi, farklı disiplinlerden sanatçıları bir araya getirerek, sanatı ve Cumhuriyet’in değerlerini bir arada yaşatmayı hedefliyor.

Sergi düzenleyici Feriha Dağlı sergi hakkında şu bilgileri verdi;

‘Sanatın  özü ve gizi özgürlüğündedir“ diyen sanatçı  Gülsün Erbil’in projesi olan geleneksel Ekim Geçidi sergilerimiz başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere Anadolu’nun pek çok ilinde eşzamanlı olarak  gönüllü sanatçılarımız tarafından 22  yıldır yapılmaktadır.

İlki 29 Ekim 2002’de gerçekleşen bu sergilerimizin amacı, Atatürk ’ü ve Laik Cumhuriyet’i kendilerinin varlık nedeni olarak gören sanatçılarımızın duruşunun sergilenmesi, her türlü disiplini kapsayan çağcıl Türk sanatçılarının yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasıdır.

Birbirlerinden farklı söylemleri olan profesyonel ve otodidakt dünyadaki çağdaş uygarlık düzeyini yakalama çabasıyla üreten sanatçıları bir araya getiren önemli bir karma sergidir. Ekim Geçidi sergilerimizin konusu yoktur, sadece Cumhuriyet’imiz sayesinde yaratıcı sanat yapanların yeniden doğuşunun simgesel söylemidir. Konusunun olmaması yaratmak isteyen arkadaşlarımızın sanatlarına koydukları özverinin, emeğin, çalışmanın ve bilginin özgünlüğü ve özgürlüğü için de gereklidir.

Bu yıl 23.  sergimizi açıyoruz. İzmir’de 7 kez düzenlemesini üstlendiğim bu sergilerin son üç yıldır çocukları da ekleyerek bir bayrak yarışı atmosferine dönüştürmek istedim. Cumhuriyete inanan biz profesyonel sanatçılar, minik ressamlarımıza bu bayrağı teslim edeceğimiz için bir arada olmanın coşkusunu yaşamak istiyoruz.


YAŞASIN SANAT, YAŞASIN LAİK CUMHURİYET!                                                                                                                               

EKİM GEÇİDİ SERGİLERİ 23. YILINDA!

Projenin Sahibi, Gülsün Erbil’in Mesajı:

Cumhuriyetimizin 101. yılını kutladığımız bu anlamlı günlerde, Ekim Geçidi sergilerinin 23. yılına ulaşmış olmanın gururunu taşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923’te kazanılan büyük bir mücadelenin sonucu olarak doğmuş ve sanat, bu Cumhuriyetin en değerli kazanımlarından biri olmuştur. Sanatçılar olarak yaratıcı özgürlüğümüzü Cumhuriyet’e ve onun kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz.

Ekim Geçidi sergileri, çağdaş sanatın gücünü ve Cumhuriyet’in aydınlanma mirasını yansıtmayı amaçlayan bir platform olarak, her yıl çok sayıda sanatçının özgün eserlerini halkla buluşturuyor. Resimden heykele, seramikten video ve performans sanatlarına kadar geniş bir yelpazede disiplinler arası bu sergi, sanatseverlere her kuşaktan sanatçının eserlerini görme fırsatı sunuyor.

Dünya tarihinin ilk anti-emperyalist zaferlerinden biri olan Kurtuluş Savaşı’nın ardından kurulan Cumhuriyet, özgür sanat anlayışının temelini atmıştır. Bugün sanatçılar olarak özgün eserler üretebiliyorsak, bu Atatürk’ün açtığı yolda ilerlememiz sayesindedir. Çağdaş sanatın, toplumun ilerlemesinde ve aydınlanmasında ne kadar önemli bir rol oynadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Cumhuriyet’in 101. yılını onurla kutlarken, 23 yıl boyunca 30’dan fazla ilde ve ilçede düzenlenen Ekim Geçidi sergilerinin, toplumumuzu aydınlatan bir ışık olmayı sürdüreceğine inancım tam. Türkiye’nin her köşesinde sanatın yaygınlaşması, bu sergilerin en büyük amaçlarından biridir. Bir gün Atatürk ve Ekim Geçidi Müzesi’nin de hayata geçirilmesi ve bu müzenin sanatla taçlandırılması hayalimdir.


İzmir ayağını sanatçı Feriha Dağlı ve Bahar Soğukkuyu ‘nun organize ettiği bu anlamlı etkinlik 21-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Bornova Belediyesi Uğur Mumcu  Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir. Tüm sanatseverleri bu özel etkinlikte bizlerle birlikte olmaya davet ediyoruz.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder