İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi’nde kurulan organik pazarda tezgah açan kadınlar kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ve evlerinde kendi elleri ile yaptıkları organik ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.
Uzundere Mahallesi’nde kurulan organik pazarda elde açılan
gözlemeciler, taze ot çeşitleri, sebzeler, meyveler satışa sunuluyor.
Severek ve isteyerek her Perşembe bu pazarda tezgah açtığını
söyleyen Gülay Konu sözlerini şöyle sürdürdü;
20 senedir Uzundere mahallesinde yaşıyorum. Her Perşembe organik pazarda odun ateşinde kendi bahçemden topladığım sebzeleri kızartıyorum. Ekşi maya ekmek, kuru fasulye-pilav, keşkek, yaz mevsiminde patlıcan biber közlemesi kış mevsiminde ot çeşitleri turp otu, radika, şevketi bostan gibi çeşitlerimizi satışa sunuyorum. Bugün de karnabahar, keşkek, gözleme, odun ateşinde kızartma, odun ateşinde demlediğimiz çay, kendi üretimim olan tarhana var. Ekşi maya ekmeğim çok beğeniliyor. Her hafta taş fırında 30 ekşi maya ekmeği pişiyorum. Alıcısı belli. Erken saatlerde ekmek tükeniyor.
En büyük destekçim
eşim
Sabah saat dokuz’dan akşam saat altı organik pazardayız. Eşimle birlikte çalışıyoruz. 2 çocuğumuz var. Onlar farklı işlerde çalışıyor. Doğançay’da babamın bahçesi vardı. Orayı canlandırdık. Ekip biçiyoruz. Karşıyaka Doğançay’da doğdum. Evlenip Uzundere’ye gelin geldim. Perşembe günleri benim için tatil günü. Kendimi çalışıyor olarak görmüyorum. Burada sosyalleşiyorum. İzmir’in her yerinden gelen var. Yemeklerim çok beğeniliyor.
Eskilerin tadını
günümüze taşıyorum
Alaçatıya gidip organik ürün alacağım diyorlar ya, ben de
diyorum ki organik ürünler bizde. Odun ateşinde çay, kahve, gözleme, yemek için
Uzundere’ye bekliyoruz. Ağızlarının tadını bilenler bizi biliyor. Doğduğum yeri
de seviyorum fakat hayatımın çoğu Uzundere’de geçtiği için buraya çok alıştım.
Burada yaşamaktan çok mutluyum.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder