5 Eylül 2018

İçimizdeki çocuk ve kendimizi aramak!

Uzman Sosyolog-Terapist Kürşat Şahin YILDIRIMER, “içimizdeki çocuk ve kendimizi aramak” hakkındaki yazısı.
Yaşam yolumuzda; içimizdeki biz,  yolculuk, değişim, dönüşüm sık kullandığımız terimler. Makaleler, kitaplar, pek çok güzel, derinliği olan sözler yazılmış çizilmiş;  yaşamın anlamı, kendini aramak kendine anlam vermek üzerine…
Kimi zaman hayatın akışına kapılıp işimize gücümüze odaklanıp bu düşünceleri aklımıza dahi getirmezken, bazen içimizi derin bir his kaplar;  başlarız düşünmeye, sorular sormaya, içimizde derin sorgulamalara…
Ya yorgunluktur düşünceyi başlatan; ya bir yaşam olayı genellikle… Bir kayıp, ani beklenmeyen bir durum gibi! Güven sorgulaması başlar kendine güven, bazen diğerlerine güven, yük gelir her şey bir an bize...
Olayları algılayışımız, bu olaylar karşısındaki duygularımız nasıl farklılık gösteriyor ise;  verdiğimiz tepkiler davranışlarımız da farklılıklar barındırır. Neyi nasıl algılarsak, öyle davranıyoruz hepimiz...  Buna “3D KURALI” diyoruz.
Düşünce-Duygu-Davranış Üçgeni… Düşünce duyguyu, duygu davranışı ortaya çıkarıyor bu döngüde…
Fırtına sırasında kumsaldaki taşlar gibi, kimimiz savrulup gidiyor, sürükleniyor, kimimiz daha güvenli bir yere sürükleniyor, kimimiz arada sıkışıp kalıyor, kimimiz değişiyor, dönüşüyor…
Yaşam bu işte! İçimizdeki Bizle beraber Bize gelenleri karşılamak, kendini güvende hissetme çabası, sürekli değişim dönüşüm gerekliliği...
Kendi içinde kendini aramak ne demek peki?
Hepimizin bir yaşam döngüsü var, koşullarımız, yaşam olaylarımız, aile dinamiklerimizden etkilenen… Yani olayları algılama, anlam verme ve tepkilerimizin bir DÖNGÜsü var. Bu döngü sağlıklı işliyorsa kişi uyumlu mutlu bir kişiliğe sahip oluyor. Sağlıklı işlemiyor ise kişi yaşam boyu kendini anlamaya çalışıyor…
Kendini tanımanın gerekliliği bunun için çok önemli. Farkındalık, çözümün büyük kısmını çözüyor.
Bu olayı ben nasıl algıladım, ne hissettim, alternatif düşünce biçimleri de olabilir mi, benim temel inancım ve yaşam döngüm bunu düşünmeme sebep oluyor olabilir mi sorularıyla kendi içimizde kendimizi aramamız en iyi yol… İçimizden hemen ses gelmese de, o bizi duyuyor, benzer olaylarda zaman içinde ses gelmeye başlıyor ve kendimizle işbirliği yapmaya başlıyoruz.
Her eylemin ardında yalnızca bir güdünün ya da birlikte bir çok güdünün rol oynadığını dikkate aldığımızda Logoterapi'nin de, güçlü bir motivasyon değerine sahip olduğu ortaya çıkmakta…

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder