24 Ağustos 2019

Kuru üzüm hasadı başladı..


  
Manisa Turgutlu ilçesinin Sarıbey Mahallesinde çekirdeksiz sultani kuru üzüm hasadı başladı.

Hasat sonrası üzümler kurutulmak üzere serilmeye başlandı.

Hasat edilen üzümler kuruması için önce su, zeytinyağı ve potasyum karbonat karışımıyla yıkandıktan sonra sergilere alınıyor. 
Üzümler serildikten sonra yaklaşık 1 hafta içinde kuruması bekleniyor.

Yer sergilerinde kurutulan sultani üzümler Ağustos ve Eylül aylarında fotoğrafçıların akınına uğruyor. 
İzmirli fotoğraf sanatçısı Aynur Ekiz Turgutlu İlçesi Sarıbey Mahallesindeki kuru üzüm sergisi’nin fotoğraf açısından çok dikkat çekici bir yer olduğunu ifade ederek; İzmir’den bu güzellikleri görmek ve fotoğraf çekmek için geldiğini önümüzdeki yıl tekrar gelmek istediğini söyledi.


Bağcıların işi hiç bitmez
Kurutmalık üzüm hasadı hakkında bilgi aldığımız bağcı Osman Kaya, Sarıbey mahallesi’nde bağcılık işi yapıyorum.

Biz bağcıların işi hiç bitmez. Ocak ayında budama yaparız.
Kışın toprak altı gübresini veriyoruz. Mayıs ayında üzümler doğuyor.

Daha sonra gübreleme ve sulama devam ediyor.

Budadığımız üzümleri sepetlere yerleştirip, bandırma çözeltisinden geçiriyoruz.

Arazilere koyduğumuz naylon örtülere serilen yer sergisinde kurutuyoruz.

Şimdi hasat zamanı, mevsimsel sıcaklıklara göre 1 hafta içinde kuruyan sultani üzümleri savurma makinesinde çöplerinden ayırıp, fabrikalara gönderiyoruz.


Sabah altıda işe başlıyoruz...

“İşçiler sabah altıda hasata başlıyor. Saat 14.00’te işi bırakıyor.

Bağcılık işi çok kolay değil. Giderlerimiz üçe katladı. Mazot fiyatları çok yükseldi. 

Gübre fiyatları arttı. Bu kadar zorluğa rağmen para kazanamıyoruz. Başka iş bilmediğimiz için mecbur bu işi yapıyorum. Tek amacım oğlum okusun. 

Eşimle birlikte onun iyi bir mesleğe sahip olması için biz bu işi mecburen sürdürüyoruz” diye konuştu.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT




       




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder