Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı ayrıca Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Mete Hüsünbeyi ile çalışmalarını konuştuk.
Mültecilerle Dayanışma Derneği ne zaman kuruldu, tarihçesini kısaca anlatır mısınız?
Mültecilerle Dayanışma Derneği 2008 yılında kuruldu. Suriyelilerin kentte yoğunlaşması ile birlikte biz de bu konuda farklı uğraşı alanları ve yetkinlikleri olan derneklerin, kişilerin ve kurumların bir araya gelerek daha sistemli çalışmalar yapması için Konak Kent Konseyi bünyesinde, içinde 50’den fazla oluşumun yer aldığı Mülteci Meclisini kurduk. İçimizde muhtarlar ve Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği de var. Toplantılarımızı birlikte mültecilerin yaşadıkları yerlerde yapıyoruz. Onlar bizim hemşerimiz. Belediyeler kanununun hemşeri başlıklı 13. Maddesine göre herkes ikamet ettiği beldenin hemşerisidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 14. Maddesinde herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır. Türkiye’nin de imzaladığı 1951 Cenevre sözleşmesine göre mülteci; ülkesinde milliyeti, dini, ırkı, siyasal görüşü ve belirli bir gruba mensubiyeti nedeniyle, zulüm görme endişesi nedeniyle ülkesinden ayrılan ve gittiği ülkenin korumasından yararlanılan kişidir. Türkiye, dünyada Monaco ile birlikte hakkı sadece Avrupa ülkelerinden gelenlerle sınırlayan iki ülkeden biridir. Oysaki mülteciliğin vatandaşlık haklarına yakın hakları vardır.
Basmane-Kapılar’da oluşturulan çok amaçlı mülteci merkezindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Başta çocuklar olmak üzere genç, yetişkin, kadınlara yönelik gönüllülerin katkılarıyla birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle çocukların birarada olması için sportif faaliyetlerimize devam ediyoruz. Gönüllü velilik çalışmalarımız devam ediyor. Okula giden çocuklarımızın evlerine 2 gönüllümüz giderek çocukların ders başarılarını ve aileleriyle sosyal ilişkilerini sağlamak için çalışmalar yürütüyor. Yalnız mülteci ailelere değil Türk ailelerin de evlerine gidiliyor. Geçen yıl başlattığımız bu çalışmalarımızı bu yıl daha geliştirerek devam ettirmeyi düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 3 kez süslü kadınlar bisiklet turuna mülteci kadınların da katılımını sağladık.
Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Çocuk Ergen Birimi psikologları ile çocukların psikolojik boyutlarıyla ilgileniyoruz. Psikologlar gönüllü destek veriyorlar. Sorunları bütüncül bir şekilde ele alarak çözüm üretmeye çalışıyoruz.
Yeni çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Amacımız, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bu bölgede karşılıklı entegrasyonu sağlamak. Mültecilerle birlikte toplantılar yaparak birlikte kararlar almak. Bu çerçevede çocuk ve kadınlara yönelik grup oluşturduk. Özellikle çocuklara eğitim vermek, onların sosyalleşmesini sağlamak istiyoruz. Bu yüzden yeni bir yer ihtiyacı doğdu. Sonuç olarak kapılar bölgesinde 3 katlı bir bina tuttuk. 2020 yılında daha çok sosyal etkinlik sportif faaliyetler düzenlemeyi hedefledik. Özellikle dil bilmeyen çocuklarımız okul hayatı ve sosyal hayatta çok zorlanıyor. Dillerini geliştirmek için çalışmalarımızı genişletiyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Çok amaçlı Mülteci Merkezimiz daha önce bir iş hanıydı. Oldukça bakımsızdı. Gönüllü desteğiyle tadilatlar yapıldı. Daha sistemli çalışabilmek için böyle bir merkeze ihtiyacımız vardı. Faaliyetlerimiz sadece mültecilere değil tüm mahalleliye hizmet verecektir. Kültürel, sosyal ve psikolojik boyutta olacak çalışmalarımıza uzman ve gönüllüler katkı koyabileceklerdir. Ekip çalışmaları için bizlere katılmak isteyen herkesle görüşmeye hazırız.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder