19 Ocak 2020

“Söz Bitti - İşte Böyle Bir şey” İzmirlilerle Buluşacak


Sahne Performansı Sanatçısı Hakan Dilek “Söz Bitti - İşte Böyle Bir şey” adlı tek kişilik gösterisiyle İzmirlilerle buluşacak.

10 yıldır senaryolarını kendi yazdığı tek kişilik gösteriler sahneleyen sanatçı, gösterilerinin metnini ve senaryosunu hazırlıyor ve kendisi oynuyor. Stand-up ve gösterilerinde anlattığı öyküleri perdede canlandıran video fotoğraf gibi görsel malzemelerden yararlanıyor. Her öyküyü bir fotoğraf ve video eşliğinde anlatılıyor.

“Söz Bitti - İşte Böyle Bir şey” 30 Ocak Perşembe günü saat 20.00’de Kültürpark izmir Sanat Merkezi’nde sahne alacak.


Hakan Dilek kimdir?


1962 Ünye’de doğdu.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Eğitimi Bölümü/Heykel Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Heykel Atölyesi’ni başarı puanıyla bitirdi ve resim, grafik gibi bölümlerde de araştırma derslerine katıldı. Yan dal olarak Resim Atölyesi’nden de başarı puanıyla mezun oldu. Sergilerinde ve resimlerinde Atlar, Zeytin Ağaçları, Gökyüzü, Natürmort ve Deniz temalarını renkçi ve lekeci bir anlayışla yorumladı.

Bugüne dek kişisel resim sergileri açtı ve karma resim sergilerine katıldı; 

1987 İstanbul Adile Naşit Kültür Merkezi Sergi Salonu-Kişisel Sergi

1996 İstanbul Basın Müzesi Sanat Galerisi-Kişisel Sergi

1997 İstanbul Bulunmaz Sanat Galerisi-Kişisel Sergi

1998 Samsun Arkeoloji Müzesi Sanat Galerisi-Kişisel Sergi

1998 TUYAP SANAT FUARI Kaynak Sanat Galerisi-Karma Sergi

1999 İstanbul Ticaret Odası Hıdiv Kasrı Sergi Salonu-Karma Sergi

2000 İstanbul Kaynak Sanat Galerisi-Kişisel Sergi

2003 İstanbul/Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Merkezi Sergi Salonu Kişisel Sergi

2008 Ankara AKM Sergi Salonu-Karma Sergi

2012 İstanbul TEKSİN Sanat Galerisi-Kişisel Sergi

2013 İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Sergi Salonu-Karma Sergi

2019 İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi-Kişisel sergi

Resimleri değişik sanat kurumları ve kişisel koleksiyonlarda bunan Hakan Dilek atölyesinde çocuklara/büyük yaş gruplarına, akademi sınavlarına hazırlık kursları vermekte ve resim çalışmalarına/sergi hazırlıklarına halen devam etmektedir. 

1975/89 Yılları arasında profesyonel futbol oynadı. 

1975/79-Samsunpor/1981-82 Ankara Demirspor/1983-86 Bafraspor/1986-87 Çarşambaspor/1987-88 Zeytinburnuspor/1988-89 Gaziosmanpaşaspor

Futbol oynadığı dönemlerde resim sergisi açtı.

1996 yılında Hürriyet Gazetesi/ Gazete Pazar’da Spor Eki editörlüğü yaptı. (Bu dönemde yaptığı röportajlarla; eski futbolcuların yaşam öykülerini anlattığı ‘’Mahallenin En Şık Abileri’’ adlı kitabı 2001 yılında yayınlandı. Bu kitap kendi alanında en kapsamlı kitap olarak çok ilgi gördü.)

1996-2013 yılları arasında Kanal D, NTV, ATV gibi değişik temalı televizyon kanallarında, Radikal, Milliyet, Sabah Gazeteleri’nde editörlük ve yazarlık yaptı. Değişik yayın organlarında müzik, sinema, resim ve felsefe üzerine yazılar yayınladı.

2001 yılında eski futbolcularla yaptığı söyleşilerden oluşan ilk kitabı ‘’Mahallenin En Şık Abileri’’ yayınlandı. Bu kitap eski futbolcuların yaşadıkları/futbol oynadıkları dönemlere ilişkin bir ‘’sözlü tarih’’ çalışması olarak çok ilgi gördü.

2002’de, ‘’O Gol Kaçmazdı’’ Futbolun mizahi yönlerini anlatan bir kitap olarak yayınlandı…

2003’te ‘’Maçı Kaybettik Ama Zemin Futbol Oynamaya Müsait Değildi’’ Eski futbolcuların ve futbol takımlarının yaşam öykülerini ve yaşadıkları dönemlerin sosyal özelliklerini/koşullarını değerlendiren bir çalışma oldu.

2004’te ‘’İşte Böyle Bir Şey’’ Farklı isimlerin yaşam öykülerinin anlatıldığı bir başka sözlü tarih çalışması olarak satışa sunuldu.

2005 Yılında Kazım Koyuncu’dan Attila İlhan’a Sunay Akın’dan Gönül Yazar’a Türkiye’deki ünlü sanatçılarla yapılmış futbol konulu röportajlardan oluşan ‘’Top Yuvarlaktır’’ adlı kitabı çıktı.

2001-2003 Radikal Gazetesi Futbol Eki’nde Siyah-Beyaz Yıllar adlı köşesinde ‘’Futbol Hayata Benzer’’ adlı köşesinde yazılar yazdı. 

2003 Mayıs’ında NTV’de yayımlanan ve Beşiktaş Futbol Takımı’nın kuruluşundan günümüze tarihini anlatan Kartalın Yüzyılı adlı belgeselini hazırladı.

2003 Ekim Türkiye Spor Yazarları Genel Merkezi Sergi Salonu’nda gerçekleştirdiği Mahallenin En Şık Abileri adlı akrilik resim sergisiyle Metin Oktay’dan Can Bartu’ya, Tanju Çolak’tan Aykut Kocaman’a 25 eski futbol yıldızını tuvallere aktardı. 

2003-2004 Yıları arasında Kanal D, NTV ve CNN Türk tv kanallarında futbol programlarında yorumcu olarak yer aldı.

2003 Haziran sayısında Dünyaca ünlü National Geographic Dergisi’nin Türkiye versiyonunda İstanbul’un en eski ve en önemli yerleşim bölgelerinden Beşiktaş’ı anlatan yazısı ‘’Köyiçi’nde Başladı Her Şey’’ başlığıyla yayınlandı.  

2004’te Vatan Gazetesi’nde Haftalık Dergisi’nde editör olarak çalıştı.

2006 yılındaTürkiye 1. Lig Futbol takımlarından Samsunspor’un belgeselini yaptı. Samsunspor 20 Ocak 1989’da trafik kazası geçirmiş ve takımdan 5 kişi hayatını kaybetmişti. Dünyada benzeri çok az görülen bu olayıkazada yer alan bütün futbolcuları bulup nasıl bir hayat yaşadıklarını araştıran- belgeseline taşıdı.

2007’de Takvim Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. Sosyal, siyasal, aktüel, sanatsal olaylar üzerine köşe yazıları yayınladı.

2008-2013 yılları arasında Türkiye’nin en çok okunan iki spor gazetesinden biri olan Fotomaç Gazetesi’nde spor yorumları içeren yazılar yazıp köşe yazarlığı yaptı

2008‘de ünlü tiyatrocu Sunay Akın’ın TV8 ve SKYTÜRK360 adlı televizyon kanallarında yayımlanan ‘Hayat Deyince’ adlı kültür/sanat programının prodüktörlüğünü, dış çekimlerini, metin/senaryo yazarlığını ve seslendirmesini yaptı… Bu program yayınlandığı dönemin en çok izlenilen ‘’sözlü tarih’’ programı oldu.

2010 Türkiye’nin 68’i ve 12 Eylül/Darbe adlı-Türkiye’deki askeri darbelerin- belgesellerinin metin yazarlığını yaptı. Belgeseller bu yıllarda Habertürk TV kanalında yayınlandı.

2015/2019 yıllarında TRT1 Radyo’da her akşam Spor Aktüel programında sürekli spor yorumculuğu ve ‘’Kitap Dünyası’’ programında kitap değerlendirmeleri yaptı. Özellikle Spor Aktüel programı futbolun dışındaki diğer spor dallarının da yorumlandığı/sunulduğu ve taşıdığı farklı bakış açısı nedeniyle çok beğenilen bir program haline geldi.        

2018 yılında şiirlerini topladığı ‘’SÖZ BİTTİ’’ adlı şiir kitabı yayınlandı. 

Çocuklara-gençlere-büyük yaş gruplarına tiyatro/dramaturji dersleri veriyor ve sahne sanatları eğitmenliği yapıyor. Özellikle çocuklarda davranış gelişimi, doğru nefes alma, birlikte iş yapabilme, sosyal davranış kapasitesini artırma, hikaye/öykü anlatma, doğru ve düzgün konuşma ve artistik ifade kazandırma çalışmaları yapıyor.

Şimdilerde eski futbolcular ve değişik yaş/meslek gruplarından insanla yaptığı ‘’Sen Güzel İstanbul!’’ adlı yağlıboya resim/kitap/sözlü tarih çalışmalarını sürdürüyor...

Sahne performansı sanatçısı olan Dilek; 10 yıldır senaryolarını kendi yazdığı tek kişilik gösteriler sahneliyor... Gösterilerinin metnini/senaryosunu hazırlıyor ve kendisi oynuyor. Hakan Dilek; 

Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’in yaşamından kesitler sunduğu ‘’Sevda Ateşten Gömlek’’, 

Ünlü şair Metin Altıok’un yaşamını anlattığı ‘’Babanı Hep Böyle Hatırla’’,

Günümüzün sosyal yaşamına eleştiri/humor duygusuyla yaklaştığı ‘’Bi de Ben Anlatiim’’, Türkiye’nin sözlü tarih çalışması sayılabilecek ‘’Biz Eskiden Ne İdik?’’adlı stand-up/gösterilerini sergiliyor. Bu gösteride 1960-70’li yılların Türkiye ve Dünyasındaki hit olmuş şarkılar, siyah-beyaz filmler, Şarlo gibi ünlü mizahçılar, eski çocuk oyunları, ünlü aşklar, kitaplar, şiirler konu ediliyor. 

“Savaşın Çelik Yüzüğü; Kadınlar’’ adlı gösterimde, Türkiye’de ve dünyada bilimde ve sanatta başarılar göstermiş bilinen/bilinmeyen kadınların yaşam öykülerini fotoğraflar ve videolar eşliğinde anlatılıp sahneleniyor, 

Bütün bu stand-up ve gösterilerinde anlattığı öyküleri perdede canlandıran video/fotoğraf gibi görsel malzemelerden yararlanıyor. Her öykü bir fotoğraf ve video eşliğinde anlatılıyor. 

Yurtiçinde Samsun, Rize, Trabzon, Çarşamba, Antalya, Tire, İzmir, Adana, Mersin, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Manisa gibi değişik il ve ilçelerde/sahnede ve yurt dışında Köln, Frankfurt, Berlin, Hannover, Viyana gibi değişik kent/sahnelerde sunduğu gösteri/stand-up’ları halen devam ediyor…

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder