21 Nisan 2020

Bebek işaret dili bebeklerdeki zeka gelişimi de hızla arttırıyor


Bebeklerin genel motor ve dil anlama becerileri, konuşma becerilerinden önce gelişir. Ne istediklerini anlatmak için işaretler kullanmaya başlarlar. Bebek işaret dili sayesinde bebeğinizle erkenden iletişime geçebilir misiniz?

Türkiye Basketbol Federasyonu’nda basketbol hakemi olan ve işaret dili eğitmeni ve tercümanı İsmail Öçal, bebeklerdeki işaret dilinin de önemli olduğunu gözlemleyerek bebek işaret dili hakkında merak edilenleri anlattı.  

Bebek işaret dili nedir?

Türkiye’de bilinmeyen fakat 1989 yılından bu yana Amerikan pediatri servisi akademisi tarafından önerilen ve Kaliforniya’da Prof. Acredolo ve Prof. Goodwyn tarafından keşfedilen bebeklerle işaret dilinde iletişim hakkında çalışmalar yapılarak, 100 aile ve bebekleriyle birlikte uzun dönemde çocuk üzerinde faydalı olduğu görülüyor. Yapılan çalışmalarda sekiz aylıktan üç yaşına gelene kadar ki çocuklarda işaret dilinin imla okuma ve kelime haznesinin geliştirmesi gibi konularda etkin yardımcı bir araç olduğu öngörülüyor. Aslında bebek işaret dili dil gelişiminin uzantısıdır. Bebekler birinci doğum günlerine doğru işaretler kullanmaya başlarlar. Bu dönemde parmaklarıyla işaret etmeye, baş baş demeye, öpücük atmaya, istemeye, bay bay demeye, kucağa alınmayı isteyerek kollarını kaldırmaya başlarlar. Bebek işaret dili de tam bu noktada temel gelişim yeteneği üzerine kurulmuştur. Temel olarak Amerikan İşaret Dili (ASL) bebeklerin farkında olmadan bildiği ve yaptığı, ebeveynlerin hiç farkında olmadığı bir işaret dilidir.

Bebek işaret dilinin faydaları nelerdir?

Eski bir Japon atasözü der ki; Çocuklarınızda “üç yaşına kadar yaşananların etkisi 100 yaşına kadar sürer”. Bu atasözüne göre çocuklarımızın ilk üç yılı çok önem arz etmekte. Çocuklar üç yaşına geldiklerinde beyinleri yetişkinlerinkinden iki kat daha aktiftir. O yaşta bile yaşadığı dünya hakkında beyninde son derece karmaşık ve birbirleriyle bağlantılı bilgi tabanı oluşmuştur. Bu nedenle çocuklarımızın ilk üç yılı çok önemlidir. Erken dönemde verilen bebek işaret dili eğitimi araştırmalarla ispatlanmıştır ki dil gelişimi, bilişsel gelişim, kendiyle barışık olma, çevreye uyum kabiliyeti, daha erken konuştukları ve IQ seviyesinin yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Bebek işaret dili aynen emekleme gibi gelişimin mihenk taşlarından birisidir. Eğer ebeveynler bebekleriyle üç yollu iletişime geçerlerse hem işareti kullanıp hem de konuşurlarsa, bebek sizi duyacak işitsel uyarısı gelişecek, yaptığınız işareti görecek görsel uyarısı gelişecek ve bebek işaret dilinin nasıl yapıldığını izleyerek kendisi yapmaya çalışarak kinestetik yükleme oluşmaya başlayacaktır. Bebek işaret dili bebeklerdeki zeka gelişimi de hızla arttırıyor.

Amerikan Pediatri Servisine göre bebek işaret dilini öğrenmek ve kullanmak, bebekler ve aileler için doğal, kolay ve eğlenceli bir iletişim aracıdır. Bebeğinizle sözlü iletişimi güçlendiren sembolik işaretlerdir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını isteklerini ve hatta karmaşık düşüncelerini iletebilmek için kullanabileceği güçlü bir yoldur.




Bebek işaret dili ne zaman başlar?

Bebek 8 aylıkken işaret dilini kullanmaya başlar. Bebeğimiz yaklaşık 8 aylık iken el hareketlerine baktıkları, hareketli cisimleri takip ettikleri, etrafını izlemeye başladıkları ve derdini anlatmaya çalıştıkları bu dönemde verilmeye başlanılmalı. Bizler bu konuda öncelikle bebek işaret dilini öğrenmek isteyen ebeveynlerimize ilk olarak bizlerden 1. Seviye temel işaret dilini, sonra bebek işaret dili kursunu bizden alarak bebekleriyle iletişime geçmelerini öneririz.

İşaret dili öğrenmek için hangi eğitimleri aldınız?

İşaret dili 1. Seviye 120 saatlik bir eğitim aldım. İşaret dili 2. Seviye için Ankara’da özel bir akademide 3.5 aylık bir eğitim olduğunu öğrendim. 2. Seviye eğitimimi de tamamladıktan sonra Los Angelas’ta yaşayan kayınvalidem bebek işaret dilinden bahsederek ders halinde İngilizce olan kitaplar gönderdi. Kitaplarda, bebeklerin kendince bazı sesler çıkararak bizimle iletişime geçtiğini anlatıyordu. Ebeveynler için bebekleri ile iletişimi için çok önemli bilgiler içeriyordu. Bu kitaplardan ve aldığım eğitimlerden sonra özellikle ebeveynlerin bebekleriyle rahat iletişime geçmelerinde bebek işaret dilinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.   

Ellerimizle konuşmak yabancı dil öğrenmek gibi aslında değil mi?

Evet, işaret dili yeni bir dil öğrenmek gibi. İşaret dilinin de kendine özgü kuralları var.


Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ebeveynler, bebekleriyle iletişim kurmak için bebek işaret dili harika bir dil. Bebeğinizi anladığınız için anne- bebek ilişkisinde duygusal gelişime de katkısı büyük. Bebek işaret dilini öğrenen ebeveynler ne kadar faydalı olduğunu görecekler.



İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder