15 Nisan 2020

Mukaddes Karagöz; İçli köfte benim için kolay yemektir


Van’dan Diyarbakır’a kadar, bölgeyi içine alan kuşakta içli köfte farklı şekillerde yapılır. Yaptığı yemeklerle çevresine ün salan Mukaddes Karagöz yemek yapmayı çok sevdiğini söylüyor.
Diyarbakırlı olan Karagöz, Diyarbakır’ın yemek kültürünü yıllar önce yerleştiği İzmir’de yaşatmaya devam ediyor. Yiyenin bir tane daha yemek istediği Mukaddes hanımdan içli köftelerini anlatmasını istedik.

Çok küçük yaşlarda içli köfte yapmaya başladım


Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin köyünde doğmuşum. İzmir’e gelin geldim. Ben içli köfteyi çocuk yaşta öğrendim. Kendimi bildim bileli yaparım. Diyarbakır mutfağında içli köfte önemli bir yere sahiptir. İzmir sofralarında yaptığım Diyarbakır yöresinin içli köftesinin çok beğenilmesi beni mutlu ediyor. İçli köfte yapmak bazı insanlar zor dese de biz Diyarbakırlı kadınlar için kolay bir yemektir. Misafirlerim gelince hemen yaparım ve ikram ederim. Benim için zor değildir.

İçli köfte tarifim şöyle;


Yarma dediğimiz bulgur ile ince kısırlık bulgur, mutlaka olması gereken kişniş ile yoğuruyoruz. Hamuru beklemeye alıyoruz ve iç harcı olarak soğan ile ister kıyma ister tavuk ile kavuruyoruz. Benim çocuklarım tavuklu içli köfteyi daha çok seviyor. İç harcına isteğinize göre pul biber, karabiber, maydanoz ekleyebilirsiniz. Hamuru yumurta büyüklüğünde elimize alarak, parmağımızla çeviriyoruz. İçerisine iç harcını dolduruyorum ve kapatıyorum. İsteğe göre haşlayın veya kızartın ikisi de güzel oluyor. Kızartmak için yumurtalamak gerekiyor.


Evde yaptığım yoğurt ile servis yapıyorum. Yine ev yapımı yoğurt ile ayran yapıp içiyoruz. İkisi de çok güzel oluyor. Ama Diyarbakır mutfağında içli köfte ve ayran tercih edilir.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder