2 Aralık 2021

Sara Pardo, Sefaradların Bilime Katkılarını anlattı...


Sefarad toplumunun kente ve kent kültürüne katkılarını anlatmak için bu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Sefarad Kültür Festivali altıncı gününde Sara Pardo’yu konuk etti.

Kemeraltı Sinyora Sinegogu’nda gerçekleşen “Ortaçağda İspanya ve Portekizli Sefaradların Bilime Katkıları” konulu söyleşinin açılış konuşmasını Festival Direktörü Nesim Bencoya yaptı.

Bencoya, Sara Pardo’nun söyleşinin gerçekleştirildiği Sinyora Senegog’unun resterasyon çalışmalarını organize ettiğini söyleyerek kendisine teşekkür etti.

İzmir doğumlu olan Profesyonel Rehber Sara Pardo, bir İzmir aşığı olduğunu söyleyerek konuyla ilgili şu bilgileri verdi;  

Tarihçi Richard Southern der ki, “Orta çağ boyunca batıda görebilecek en önemli yeniliğin kökleri, İspanya’ya dayanır.

Bugün dünya Sefarad Yahudilerinin kültürel kimlikleri, kastilyano lisanı ve kültürüyle Hristiyan iberya’sına daha yakın duruyor. İber’de Araplarla başlayan ve Hristiyanlarla devam eden rasyonel bilimsel çalışmalar, Yahudilerin İspanya ve Portekiz’den kovulmaları, ardından 17.yy Avrupa katliamlarıyla durma noktasına geldi. Elbet arada, spinoza gibi aydınlar da yetişti. Fransız ihtilalinin ardından doğan özgürleşme hareketiyle, bilim müthiş bir dönüş yaptı. Ünlü Sefarad  matematikçi Jacobi ve Askenaz Yahudisi Einstein ile doruğa çıkan bir yolculuktur. Yahudilerin antik Yunan çizgisini devralması, Sefaradların, Altın devrinden dünyamıza taşımış oldukları büyük bir armağandır” dedi.

Söyleşi sonunda Sara Pardo izleyiclerin sorularını yanıtladı.



İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder