21 Mart 2022

ESİAD’ın konuğu Ali Babacan oldu


Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), Swiss Otel Büyük Efes Otelinde düzenlediği “Liderler Buluşması” toplantısında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ağırladı.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yaptığı konuşmada, hayat pahalılığı ve işsizliğin Türkiye'de büyük sorun olduğunu kaydetti.

Toplantıda konuşan Babacan, “Türkiye’de iyi dönemlerimiz de oldu, kötü dönemlerimiz de oldu. Her açıdan çok büyük sıkıntılar yaşadığımız bir dönem yaşıyoruz. Vatandaşlara, Türkiye’nin en önemli problemleri nedir diye sorulduğunda cevap hayat pahalılığı, ekonomik sıkıntılar oluyor. Sorunların kök sebeplerine baktığımızda son dönemde artan bir şekilde devletin niteliğinin kaybolması, özgürlük ortamının daralması olduğunu görüyoruz” dedi.


Ekonominin temelinde hukuk, adalet, özgürlükler, insan hakları ve demokrasi olduğunun altını çizen Babacan güven ortamının sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Bu temeli sağlam atmadığınız sürece sağlam bir ekonomi inşa etmeniz mümkün değil. Türkiye yatırımla, istihdamla büyümek zorunda ve bunun için önce güven gerekiyor. Güven ortamının oluşmadığı bir ülkede petrol, doğalgaz yoksa yer altı kaynaklarınız sınırlıysa ekonomi bu hale gelir. Ekonomik sorunlarımızın en önemli nedenleri, son yıllarda artan bir şekilde devletin tek bir elde toplanması, hukukun işlememesi…” ifadelerini kullandı.

“Temeli sağlam atmalıyız”

“Hedefimiz, özgür, adil ve zengin bir Türkiye” diyen Babacan, “İnsanlar iktidar partisine, daha kötüsü olursa korkusuyla oy veriyor. Muhalefet partilere oy veren vatandaşlarda da “Kurtulalım da ne olursa olsun” mantığı hakim. Biz bu tabloyu gördüğümüz için siyasete girdik. Partimizin ekonomi programı özgürlüklerle başlıyor. Temeli sağlam atmalıyız. Yoğun biçimde çalışmalara başladık. Ülkemizin yarını için çok detaylı eylem planları hazırladık. Hazırlamaya devam ediyoruz. Her konuyla ilgili detaylı eylem planları hazırlıyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili kendi çalışmamızı hazırladık, ismine demokrasiye geçiş eylem planı dedik. Bizim hazırladığımız doküman 6 siyasi parti ile ortaklaşa hazırladığımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dosyasının içinde yer aldı. 6 muhalefet partisinin bir araya gelerek bu sistemi hazırlaması, Türkiye’nin siyasi tarihinde bir ilk” diye konuştu.

Yol haritası bugünden çizilmeli

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin, 6 muhalefet partisinin hazırladığı bir hedef olduğunu belirten Babacan, “Seçimlerden sonra Türkiye’nin ulaşmak isteyeceği bir hedeftir. İlk seçimler mevcut anayasaya göre yapılacak. Oluşturulacak meclis, mevcut sisteme göre oluşturulacak. Bu geçiş döneminin yol haritası çok önemli bir konu. Bu süreç için çalışmalar yürütüyoruz” diye belirtti.

Çalışmaların bugünden başlayarak yapılması, yol haritasının şimdiden çizilmesi gerektiğine vurgu yapan Babacan, “Seçim kazanılır ama Türkiye kaybedilir. Seçimi kazanıp demokrasiyi savunanların yönetememesi, becerememesi gördüğüm en önemli tehlike. Bugünden iyi çalışmamız gerekiyor” sözlerine yer verdi.

Karabağlı: En büyük kırılganlık yüksek enflasyon

Türkiye’nin, hükümetin “ısrarla izlediği politikalar” neticesinde yüksek enflasyon ve yüksek döviz kuruna sürüklendiğini belirten ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı, Türkiye’nin en büyük kırılganlığının yüksek enflasyon olduğunu belirterek, “Azalan talebin yanı sıra yüksek enflasyon engellenemediği ve dengeli ve istikrarlı bir kura ulaşılmadığı takdirde sanayi üretiminde aylık bazdaki düşüşün daha da belirginleşerek devam etmesi muhtemeldir” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünya genelinde yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirlerindeki aksamalar, arz talep dengelerinde ortaya çıkan bozulmalar ve gelişmiş ülkelerde dahi yükselişe geçen enflasyonun Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz yansımaları neticesinde maliyet baskılarındaki artışın devam edeceğini ve daha da artacağını dile getiren Karabağlı, enflasyonun düşürülmesi, döviz kurunda istikrarın sağlanması ve Türkiye üzerinde yeniden güven tesis edilebilmesi için öncelikle kurumsal ve düzenleyici ortamın güçlendirilmesi ve öngörülebilirlik ve şeffaflığın sağlanması gerektiğini ifade etti.


 

Gelişmiş ekonomilerin temel unsurlarından birinin kurumlara duyulan güven olduğunu vurgulayan Karabağlı, “Bu bağlamda Merkez Bankaları en önemli yapı taşıdır. Ülkemizde Merkez Bankasının bağımsızlığının ve güvenilirliğinin sorgulanıyor olması, zaten var olan yüksek ülke risk primleri ve finansal piyasa istikrarsızlığı konusunda etkili olduğunu düşünmekteyiz” diye belirtti.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder