1 Ağustos 2022

Taciye Solmaz; Mutfakta zaman geçirmeyi seviyorum


Çeyizlerin vazgeçilmezi danteller o kadar emeğe rağmen artık kullanılmıyor ama artık eskiye dönüş olunca o kıymetli dantel parçaları da ev dekorasyonundan kıyafet süslemeye kadar birçok yerde kullanılmaya başladı.

Taciye Solmaz’ın konuk olduğum oldukça ilham verici evinde yazacak ne çok şey var. Çeyizinden kalan dantel ve el işlemeleri dönüştürülmüş ve yeniden hayata kazandırılmış şeylerden oluşuyor.

Zarafetini bozmadan, ortamı ağırlaştırmadan, minik minik dokunuşlarla dantel ve kanaviçe işlemeli örtülerini evinin dekorasyonuna dahil etmiş. Yaratıcılığını kullanarak farklı renkleri ve desenleri bir araya getirdiği evinde ayrıca unutulmaz bir mantı ziyafeti de yaşadım.


Hazır mantılardansa ev yapımı mantıları tercih ederim. Taciye hanım kendi elleriyle hazırladığı sarmısaklı yoğurtlu mantının sosunu isteğimize göre hazırladı. Servis ederken sosu üzerinde gezdirdi. Meşakkatli yapımı olan mantı enfes lezzetiyle gönüllerimize yer etti. 

Mantı yapmanın kendisi için çok kolay olduğunu söyleyen Taciye Solmaz emek verirken sevgimi de ekliyorum. Mantılarım ve tüm yemeklerim çok beğenilir dedi.

İzmir’in Narlıdere ilçesinde “Cafe Picasso” isimli bir cafe işleten ve işletmesinde el açma mantıları çok beğenilen Solmaz ilginç hayat hikaye’sini bizlerle paylaştı;


5 erkek evlat 9 torun sahibiyim. Elazığ’da doğmuşum. Annem beni okula göndermedi. Ben de çocuk yaşlarımda kuran kurslarına yazıldım. Arapça kuran okumayı öğrendim. Çocuk yaşta ailem beni zorla evlendirdi. 16 yaşında ilk çocuğum dünyaya geldi. Eşim Almanya’ya gitti. 1965 yılında beni de yanına aldı. Ben de Almanya’da “Dunlop” fabrikasında çalışmaya başladım. Fabrikada 13 sene çalıştım. Almanya’da 3 oğlum daha dünyaya geldi. Eşim benim işi bırakıp Türkiye’ye dönmemi istedi. Ben de istifa ederek Türkiye’ye geldim Eşim sonradan geldi. 27 yıllık evliliğimizde 5 tane oğlumuz oldu. Eşimle ayrıldık. Ben İzmir’e geldim.

Benim Allaha inancım çok

Çocukluğumdan beri mutfakta zaman geçirmeyi seviyorum. Elazığ yöresel yemeklerinin kendine has lezzeti vardır. Hem kendi yöresel yemeklerimizi hem Almanya’da öğrendiğim dünya lezzetlerini ve İzmir’de ege bölgesinin yöresel yemeklerini öğrendim. Mutfakta zaman geçirmeyi çok seviyorum. Yemeklerimi severek yaptığım için tüm yemeklerim lezzetli olur.

Kendimi bildim bileli yemek yapmayı severim, yaşlılarla sohbet etmeyi onların bilgilerinden yararlanmayı severdim. Çocukları hep severdim hala çok severim. Beğendiğim yemekleri kendim mutfağa girerek yapardım. Onlara farklı tatlar eklerdim. Hangisi güzel olur, denerdim. Daha sonraki yıllarda Cem evleri anma günlerinde yapılan yemeklerinde beni çağırırdı. Özel anma günlerinin yemeklerini de ben yapardım. Aşureleri ben yapardım. Ailem, arkadaşlarım, çevrem yaprak sarmamı, katmeri ve mantımı çok beğenir.

Yıllarca özenle sakladım

10 yaşımda el işlemeleri öğrenmeye başladım. Eskiden evlerimizde danteller kâh vitrin takımlarını, kâh yemek masalarını, televizyonları, telefonların üstlerini bile süsleyen, kimi zamansa örgü perdelere bile dönüşebilen zarif ürünlerdi. Ben günümüze uyarlayarak kullanım biçimleri ve alanlarını değiştirdim. 60 senelik el işlemeleridir. Hepsini yıllarca özenle sakladım.

Yollar topraktı

1969 yılında Almanya’da ehliyet aldım. Almanya’dan Elazığ’a 6 kez arabamla geldim. Çocuklar da olunca dolmuşla gidip gelmeye başladım. Tunceli, Elazığ her yeri dolaşıyordum tekrar Almanya’ya dönüyordum. 1970li yıllardan bahsediyorum. Yollar hep topraktı. Çocuklarım ve dolmuşla toprak yollar da dolmuş kullanmak şimdiki gibi kolay değildi. Her zorluğu aşmayı öğrendim. Almanya’da kendi kendime okuma yazma öğrendim. Türkiye’de sınavlara girerek ilkokul diploması aldım.


İnsanların hepsini severim

Din, dil, ırk ayrımı yapmam. Tüm insanları aynı severim. Benim gözümde insanların hepsi birdir. Kul hakkı yemedim. Kul hakkı yiyen insanları sevmem. Erkek kadın ayrımı yapmam.

İnsanlara son olarak şunları söyleyebilirim;

Erenleri ve ehlibeyt yolunu unutmayın. Hakikat yolunda gidin.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder