Zeytin ve zeytinyağı 2022-2023 sezonu açılış töreni 8 Kasım Pazartesi günü Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Sezonun açılışı İTB Toprak ve Çocuk Projesi kapsamında ilkokul öğrencilerinin zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı ile başladı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli
açılış konuşmasında zeytin hayat ağacıdır,
çürüyüp gitse bile dibinden sürgün vererek yeniden dirilen bir ağaçtır,
dedi.
Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü;
Zeytin Sezonu Açılış Etkinliğimize geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Zeytin bu topraklarda hep bolluğun, bereketin sembolü oldu. Varlığıyla hayatımıza zenginlik kattı. Verdiği huzurla gölgesinde yaşayan herkese barışın yüceliğini anlattı.
Bugün büyük bir mutlulukla ifade etmek istiyorum ki 2022
yılı da “Anadolu topraklarında zeytinin altın çağı” olarak her zaman akıllarda
kalacaktır. Açıkçası bu yıl doğa bize çok cömert davrandı. Aşırı sıcaklar,
yeryüzündeki zeytin ağaçlarının yüzde 90’ına ev sahipliği yapan Akdeniz
coğrafyasını kavururken Anadolu toprakları bundan etkilenmedi. Ağaçlarımız
sağlıklı gelişti, dalları zeytinleri taşıyamaz hale geldi. Bunun neticesi
olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin koordinasyonunda yapılan
2022-2023 sezonu rekolte tahmin çalışmasına göre ülkemiz 421 bin ton zeytinyağı
üretimi ile İspanya’dan sonra dünya ikinciliğine yükseldi. Sofralık zeytinde
ise 735 bin ton üretimle İspanya ve Mısır’ı geride bırakarak dünya liderliğine
terfi etti. Yine rekolte tahminlerine göre, 2022-2023 sezonunda zeytin üretimi
toplamda 2 milyon 976 bin 654 ton olacak. Geçen sezona göre zeytin üretimindeki
artış yüzde oranı yüzde 71’i bulacak. Zeytin üretiminin yüzde 75’i ise yağlığa
ayrılacak.
Bu tablo bizleri
şımartmamalı
Ünlü edebiyatçılarımızdan Necati Cumalı’nın dediği gibi:
“Yetişkin bir aslanı, kaplanı uslandırıp adam etmek neyse, zeytinlik
yetiştirmek de o… Yürek ister sebat ister bu iş.” Bu nedenle çalışmaya, sebatla
üretmeye devam edelim. Ve sayıları 196 milyona ulaşan zeytin ağaçlarımıza
çocuklarımız gibi bakalım. Bakalım ki onlar da bereketi ve bolluğuyla Anadolu
insanına huzur, barış, mutluluk getirmeye devam etsin. Hatta daha da ciddiye alalım
bu işi. Nazım Hikmet’in ölümsüz dizelerinde söylediği gibi: Yaşamak kadar
ciddiye alalım.
İşimizi yaşamak kadar
ciddiye alıyoruz
Borsa olarak hem zeytine hem de yaptığımız her işe, her projeye bu bakış açısıyla yaklaşıyoruz. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi bu düşünce yapısının ürünüdür. Keza Ege Gastronomi Projesi böylesi bir inançtan doğmuştur. Borsa Vakfımız, yaptığımız işleri ölümsüz kılabilme arzumuzun bir sonucudur. Senin, benim, onun için değil, sadece borsamızın geleceği, üyelerimizin iyiliği için değil. Bu topraklara, insanımıza ve tüm insanlığa duyduğumuz sorumluluğun neticesidir attığımız bu küçük adımlar. Bu inanıştır bizi diri tutan ve daha büyük hedeflere koşturan. 131 yıllık tarihiyle köklü bir çınar olan İzmir Ticaret Borsası’na yakışan da budur.
Bu yol, bizim yolumuz
Toprak ve Çocuk Programımıza başladığımız ilk günün
üzerinden tam altı yıl geçti. Farklı okullardan çocuklarımız ile pek çok
etkinliği imza attık. İlk günden bugüne kadar program kapsamında 20 okul ile
farklı etkinlikler gerçekleştirdik. Fabrika ziyaretleri, hasat etkinlikleri,
tarla turları düzenledik. Karşıyaka Mavi Bahçe Alışveriş Merkezi’nde ilk
öğretim öğrencilerine yönelik ve halka açık saksılara tohum ekimi etkinliğimiz
oldu. İki kez doğa ve tarım temalı resim yarışması yaptık. Instagram üzerinden
fotoğraf yarışmaları açtık. Tüm bu süreçte yaklaşık 2 bin 200 ilköğretim
öğrencimize ulaştık. Covid-19 salgınının tüm dünyayı etkilemesi nedeni ile biz
de etkinliklerimize zorunlu olarak ara vermiştik. Ancak salgın sürecinin
etkisini kaybetmesiyle birlikte etkinliklerimizi yeniden başlattık. Bugünde
sevgili çocuklarımız bizlerle. Az önce hep birlikte şahit olduğumuz gibi
onların olduğu her ortam sevgiyle, umutla doluyor. Coğrafyamızın kadim ürünü
zeytini tanımları, önemini anlamaları geleceğimiz için büyük önem taşıyor.
Önümüzdeki günlerde de çocuklarımız ile yeni etkinliklerimize devam edeceğiz.
Tarımı ve gıdayı, çevreye saygıyı, doğanın ve suyun önemini, adil ve güvenilir
gıdanın farkındalığını çocuklarımıza en iyi şekilde anlatmaya hız kesmeden
devam edeceğiz. Bir yandan tarlalara yeni fidanlar dikeceğiz, diğer yandan
geleceğimizin teminatı olan fidanlarımıza; gözleri ışıl ışıl parlayan
evlatlarımıza doğa sevgisini aşılayacağız. Bu yol, bizim yolumuz. Gururla, hep
birlikte, tüm üyelerimizin emeği ve özverisiyle yürümeye devam edeceğiz. İyi ki
varsınız.
Programda konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa
Özen, zeytinin tarihinin binlerce yıl öncesine uzandığını belirtti.
Kentin neredeyse her metrekaresinde zeytin ve zeytinyağıyla karşılaşılabildiğini ifade eden Özen, "Zeytin, medeniyetin ve insanlığın var olduğu ilk dönemlerden beri bu toprakların sahibi. Bizden sonraki süreçte de bu toprakların sahibi ve bekçisi olmaya devam edecek." dedi.
Konuşmaların ardından zeytin söyleşileri ve zeytinyağı
tadımı yapıldı, müze gezildi.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder