18 Şubat 2024

Şehnaz Van; Soframda hem göze hem damağa hitap etmeyi seviyorum


Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan hamsi pilavı, fırında pişirilen ve mısır ekmeğiyle birlikte servis edilen bir yemektir.

Aslında İzmir’li olan Şehnaz Van Karadenizli olan eşi için farklı lezzetler olan karadeniz yemeklerini yapmayı öğrenmiş. Evinde misafir ağırlamayı çok seven Şehnaz Van Karadeniz mutfağını da çok sevdiğini söyledi.


Bizler için Karadeniz yemekleri hazırlayan Şehnaz-Özer Van çiftinin evlerine konuk oldum. Mutfakta bizler için özel yemekler hazırlayan Şehnaz Van Karadeniz mutfağının geçmişten gelen renklerini ve lezzetlerini bugünle buluşturarak sevgili eşim Özer Van ve dostlarım için bugün bir sofra hazırladım, diyerek sözlerine başladı.


Eşim Rize Pazar’lı. Ben evlenene kadar Karadeniz yemeklerini pek bilmezdim. Ben evlenmeden önce hamsi sevmeyen biriydim. Hamsi Pilavını Karadenizli bir arkadaşım olan Perihan’da ilk kez yedim. Perihan arkadaşım bize yapıp ikram ettiğinde benim de ağız tadıma çok uyduğunu fark ettim. Hamsili pilavı arkadaşımdan öğrendim ve kendi ağız tadımıza uyarak yapmaya başladım. Eşim ve arkadaşlarım hepsi çok beğendiler.


Karadeniz yemekleri mutfak kültürümü yıllar içinde geliştirdim. Artık beni tanıyan herkes evimize gelirken Karadeniz yemekleri istiyor. Bu akşam için de Karalahana sarması, mısır ekmeği hamsili pilav, hamsi tava, kendi ev yapımı turşu ve meze çeşitleri hazırladım.


Hamsili Pilav, özel bir hazırlık sürecine sahiptir. Kılçıklarını temizleyip mısır ununa bulayarak sırtı tepsinin altına gelecek ve tepsinin kenarlarını da dolduracak şekilde diziyorum. Pilavını hazırlayıp bol soğan ilave ediyorum. Biraz öldürüp baharatları en son da yeşilliğini ilave ederek tatlandırıp lezzetlendirerek hamsilerin üzerine döküyorum. Kalan hamsileri de mısır ununa bulayarak bu sefer sırtı yukarı gelecek şekilde diziyorum. Suyu ilave ederek fırına veriyoruz.


Hamsi tavayı da mısır ununa bulayarak tavaya şekil vererek dizdim. Mısır ekmeğinin püf noktalarını öğrendim. Pişme süresini ayarlamak ta çok önemli. Ayrıca sofra da yemek kadar görsellik te benim için çok önemli, dedi.


Karadeniz mutfağı ve Ege mutfağının çok çeşitliliğinin, çok kültürlülüğün ne büyük bir zenginlik olduğunu bizlere tekrar hatırlattığı için Şehnaz-Özer Van çiftine bu güzel gece için tekrar teşekkür ederiz.

 İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder