Bu yıl “Otlarımızı Tanıyalım ve Koruyalım; Soframızda Sürdürülebilirlik ve Biyoçeşitlilik” temasıyla düzenlenecek olan Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, 22-23 Mart 2025 tarihlerinde zengin içeriğiyle baharı karşılayacak.
Tamamen gönüllülük esasına dayanan festivalde, Urla’nın
tarihi ve kültürel mirası ile doğal zenginlikleri kutlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Urla Doğal Sofra Derneği iş birliğiyle düzenlenen Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, 22-23 Mart tarihlerinde "Otlarımızı Tanıyalım ve Koruyalım: Soframızda Yerel Biyoçeşitlilik ve Sürdürülebilir Tarım” temasıyla gerçekleşecek. Tamamen gönüllülük esasına dayanan festivalde, Urla’nın tarihi ve kültürel mirası ile doğal zenginlikleri kutlanacak. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı’nın tanıtım toplantısı, Urla İskele’de bulunan Urit Restoran’da düzenlenen basın tanıtım yemeği ile gerçekleştirildi. Urla Doğal Sofra Derneği üyelerinin sunumlarıyla gerçekleşen etkinlik, Ney sanatçısı Emre Bilki’nin huzur veren ney dinletisi eşliğinde keyifli anlara sahne oldu.
GastroFarm Urla
Çatısı altında Beş Büyük Festival
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, festivalin yalnızca bir
yemek şenliği olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, Urla’nın eşsiz
doğasını ve mutfak kültürünü tanıtmanın yanı sıra, yerel üreticileri
destekleyerek ve doğayı koruyarak gastronomi turizmi alanında marka olmayı
hedeflediklerini ifade etti. Başkan Balkan, GastroFarm Urla çatısı altında beş
büyük gastronomi festivaline ev sahipliği yaptıklarını da belirterek, Mart
Dokuzu Ot Bayramı’nın yanı sıra Zeytin ve Sanat Festivali, Bağbozumu
Şenlikleri, Hasat Şenliği ve Enginar Festivali’nin de ilçeye değer kattığını
vurguladı. Başkan Balkan, Urla’nın gastronomi turizminde dünya çapında bir
destinasyon olması için yapılan çalışmalara dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl
GreenDestinations Top 100 Good Practice Story listesine giren Urla Bağ
Yolu’nun, bu yıl ITB Berlin Turizm Fuarı’nda yapılan oylamada “En İyi
Destinasyon” seçildiğini belirtti.
“Otlarımızı
Tanıyalım, Geleceğe Aktaralım”
Festival kapsamında çocuklar ve gençler için özel etkinlikler de düzenlenecek. Urla Doğal Sofra Derneği Başkanı Birgül Türkel, çocukların yerel otları tanıyıp koruma bilinci kazanmaları için doğayla iç içe olacakları etkinlikler düzenlendiğini açıkladı. Çocuklara yönelik olarak “Otlarımızı Tanıyalım, Geleceğe Aktaralım” temalı etkinlikler gerçekleştirilecek. “Otlarımızı Tanıyalım” yürüyüşü, doğada şifalı bitkilerle el sanatları çalışmaları ve çocuklara özel atölyeler festival programında yer alıyor. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, 22 Mart’ta Atatürk Kültür Merkezi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yapılacak festival yürüyüşüyle başlayacak. İki gün sürecek olan etkinlik boyunca Urla Cumhuriyet Meydanı, Aryom Kültür Merkezi ve Urla Kent Merkezi’nde çeşitli söyleşiler, paneller, kültürel miras gezileri ve geleneksel halk oyunları gösterileri düzenlenecek. Festival programı ve atölye etkinliklerine katılım için detaylı bilgiye Urla Doğal Sofra Derneği ve Urla Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı’na tüm doğaseverler ve gastronomi meraklıları davetlidir.
Festival Programı
22 Mart 2025, Cumartesi
11:00 Kortej Yürüyüşü (Atatürk Kültür Merkezi’nden
Cumhuriyet Meydanı’na, İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde)
11:30-12:00 Açılış Konuşmaları
12:00-12:30 Folklor Gösterisi (Urla Folklor ve Turizm
Derneği)
12:30-17:00 Urla Kültür Turu (Rehber: İdil Yazıcıoğlu – Ön
kayıt gereklidir, son başvuru: 18 Mart 2025)
12:30-13:15 Panel: Yaşanabilir Sürdürülebilir Urla
13:15-13:45 Söyleşi: Yerel Yenilebilir Otlarımızı Tanıyalım
14:30-15:00 Panel: Sürdürülebilir Biyoçeşitli Beslenme
15:30-16:00 Söyleşi: Bir Aidiyet Meselesi ve Kültürel
Süreklilik
16:40-17:00 Söyleşi: Yabani Ama Bilge – Otların Dili Olsa
17:00 Konser: Grup Pikap
23 Mart 2025, Pazar
10:30-12:30 Ot Tanıma Gezisi (Yer: Kekliktepe – Kocadağ
Mevkii, otobüsler Urla Kent Merkezi’nden hareket edecektir)
12:50-13:30 Panel: Yerel Tohumlara Özgürlük ve Zehirsiz
Böcek İlaçları
13:30-14:00 Ot Tombala Yarışması
14:00 Ata Tohumu Dağıtımı
14:15-15:15 Panel: Yarımada’da Sürdürülebilir Bitki
Çeşitliliği
15:40-16:10 Gençlik Paneli: Gıda Krizine Karşı Dirençlilik
ve Yenilebilir Otların Rolü
16:10-16:40 Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Sabun Atölyesi
17:00 Konser: İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder