Çocuklarımız
için beslenme konusu en az eğitim kadar önemli. Özellikle okul çağı
çocuklarının sağlıklı beslenmesi için de eğitim gerekiyor. Çocukluk döneminde
kötü beslenen çocuklar ileriki yaşlarda birçok hastalıkla karşılaşabiliyor.
1928 yılından beri Basmane’de helvacı dükkanı olarak hizmet veren helvacı
dükkanının 3. Kuşak işletmecisi İhsan Helvacı çok önemli bir konuya dikkat
çekiyor;
“Eğer
çocuklarınızın sağlığına önem veriyorsanız ne yiyip içtiklerine lütfen dikkat
edin. Çocuklarınıza enerji verici bir ürün olan pekmez yedirin. Yaptığım
araştırmalara göre yeni nesil tahin, tahin helvası ve pekmezin sağlık için ne
kadar yararlı olduğunu bilmiyor. Ben 3. Kuşak bir helvacı olarak yeni nesil’e
tahin-pekmez ve tahin helvasının önemini tanıtmak için bir çalışma başlattım.
Helvayı orta yaş ve üstü tüketiyor. Müşterilerim, gençlere yararlarını
anlatmalarını söylüyorum. Çocuklara tahin-pekmez yedirmeleri gerektiğini
anlatıyorum. Özellikle anneler ve öğretmenler bu konuda çocukları
bilgilendirsinler. Okullarda çocuklara nasıl süt gibi ürünlerin sağlık yönünden
yararları anlatılıp içiriliyorsa, tahin pekmez’i ve tahin helvasını da
tanıtmaları gerekir. Çocuklarımıza ve gençlerimize geleneksel tatlarımızı
tükettirmeliyiz. Ben yılların helvacısı olarak bu konuda elimden geleni yapmaya
hazırım.
Doğal
yollarla ve sağlığa uygun yapılan tahin helvasını tüketsinler. Yapay
tatlandırıcılarla üretilen tahin helvası çok tatlı olduğu için özelliğini
bozuyor. Helvacılıkta üretim çok önemli. Helvacılığın ana maddesi susamdır.
Susamın işlenmesi ve ezilmesi ile tahin ortaya çıkar. Tahin özellikle kış
mevsiminde vücudumuzu soğuk algınlığına karşı korur. C,B ve E vitaminleri
açısından zengin bir besin olduğunu uzmanlar söylemektedir. Tahin helvasının da
birçok faydaları vardır. Özellikle demir ve kalsiyum bakımından çok zengindir.
Ancak tahin helvası hazırlanırken yapıldığı ortamın sağlığa uygun olması çok
önemlidir.”
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder