30 Kasım 2018

Şiddetin Rengi Kırmızı


Resim öğretmeni ve Ressam Yeşim Gülseven’in 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü” için hazırladığı tablosu sanatseverler tarafından ilgi gördü.

“Anatanrıça” tablosunun çalışma süreci hakkında bilgi veren Yeşim Gülseven;
Kadın serüveninin başlangıç noktası olduğunu düşündüğüm ilk kadın heykelcikleri beni hep etkilemiştir. Kadının öyküsünü sembolize eden ana tanrıça heykellerinde bereket, tabiat, üretici ve derleyici yapı,  güven dolu güçlü bedenleri, doğurganlığı, beni o dönemlere anaerkil çağlara sürüklemiştir. Bu özelliklerinin yanında erkekte olmayan doğurma yeteneği kadının döneminde, onun ayrıcalıklı bir konuma yükselmesi ve bir kadın olarak o ayrıcalığı hissetmeme sebep olmuştur.
Bu güzel öykünün toplumların değişmesiyle ekonomi, siyasi, psikoloji girişimleri kadına bakış, kadın statüsüne verilen değerler değişmiş, kadın kırmızıya bulanmaya başlamış, öykülerin sonları hüzünlü kadın sorunlarını getirmiştir. Toplumların gelişmişlik düzeyleri farklılıklar göstermesine rağmen dünyada kadın sorunu bitmemiştir. Kadına şiddet, kadın hakları, kadına verilen değer istismar edilmeye devam etmektedir. Bu yüzden sergide bulunan tablolarımda, kırmızıyı çok kullandım.
Kırmızı kadının utangaçlığı, kırmızı kadına şiddetİ, kırmızı hüzün dolu, kırmızı kadının çaresizliği, kırmızı kana bulanmış bedenler oldu. Kırmızı sokaklara dökülüp kadının sesi olmaktı. Kırmızı kadınların mücadelesi oldu.

Kadınlar, günümüzde kendi yolculuklarına ilerlerken kendilerinde ana tanrıçada saklı güçleri görmeden karanlıkta yok oluyor. Kendilerine dayatılan rollere hapis bırakılıyor ve sessiz çığlıklara dönüşüyorlar. Şiddetle baş edemiyorlar.

Kadınlar, bu savaşta umutlarını kaybetmemelerini ve ayaklarını yere sağlam basmalarını, içlerindeki değerliliği, gücü, başarma duygusunu, gerçek özgürleşmeyi, yeniliklere açık olmayı, kendilerinin farkına varmalarını, kendilerine güvenmelerini, kendilerine inanmalarını, yaratımdan bu yana tıpkı ana tanrıça heykelleri gibi ayrıcalıklarına sahip çıkmaklarını istiyorum.
Öfke, kin, cehalet ve kadına şiddete karşı bu savaşta kendi içlerindeki ışığı ve gücü görmekle kazanacağına inanıyorum.

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

                                                                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder