27 Mayıs 2020

Bayram sofralarımızın olmazsa olmazı baklava..


Mübarek Ramazan ayı sona erdi ve evlerimizde Ramazan bayramını kutladık. Bayram sofralarımızın olmazsa olmazı tatlılar özellikle baklavanın olmadığı ev pek yoktur. 

Ramazan bayramlarını el açması baklava olmadan geçirmeyen, kendi elleriyle sevdiklerine baklava açmayı seven kadınlarımızdan Şenay Eraslan’ın lezzetli baklavasının tadına bakarak, tatlı bir sohbet gerçekleştirip tarifini sizler için aldım.


İzmir Dikili ilçesinin İslamlar köyünde doğup büyüyen Şenay hanım İslamlar köyünde özellikle Ramazan Bayramlarında her evde baklava açılır diyerek sözlerini şöyle sürdürdü.


“Çocukluğumda babaannem yufkaları tek tek açar, aralarına bol ceviz ekleyerek yaparken ben de onu keyifle izlerdim. Babaannem rahmetli olduktan sonra annem yine elde açarak aynı şekilde baklava yapmaya devam etti. Bizde ona yardım ederdik. Annem hala Dikili’de oturuyor. Bayramları ailemizle geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıla kadar annem kendine ve bize de baklava yapardı. Ben de evime gelirken mutlaka baklavamızı getirir, evime gelen misafirlerime ikram ederdim. Bu yıl bir değişiklik yapıp anneme baklavayı ben yapacağım dedim. Çocukluğumdan beri yapılışını izleyip daha sonra anneme yardım ettiğim için artık benim için çok kolaydı. Aynı aile büyüklerimden gördüğüm gibi yaptım. Başta annem tam not verdi. Eşim ve çocuklarım, ziyaretime gelen akraba ve dostlarım da çok güzel ve lezzetli olduğunu söylediler. Artık Allah sağlık verirse bayramlarda bu geleneğimizi ben sürdüreceğim. Ben de büyüklerimden gördüğüm gibi kızım Ceylin’e nasıl yapıldığını gösteriyorum. Kızım da çok keyif alarak bana yardım etmeye başladı.


Baklava yaparken önemli olan hamurunun güzel açılması. Hamuru güzelse yufkalarının açılması da kolay oluyor. Hamuru uzun uzun ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğuruyorum. Mutlaka cevizli yapıyoruz. Aile büyüklerim fıstıklı baklavayı pek tercih etmez. Ben de cevizli olarak yaptım. Baklava yapmak çok zor değil. Yalnızca zaman alıyor. Baklavamı pişirirken sık sık kontrol ederim. Arefe günü pişirdiğim baklavamı şerbetlerim ve Ramazan bayramına hazır olur” dedi.  

İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder