Lokum ülke tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Kandillerde, düğünlerde, bayramlarda, mevlidler de hayatımızın önemli bir parçası olmuştur.
Bir tür tatlı veya atıştırmalık olarak bildiğimiz iki bisküvi arasında bir parça lokumun sıkıştırmasıyla elde edilen “kıstırma” çocukluğumuzun alışılmış bir lezzetidir. Unutulmaya yüz tutmuş bir tatlı ikilisi bisküvi arası lokum klasiğini özleyenler için geçmişe giderek “Ballıdede” Lokum işletmecisi ve İmalatçısı Muhammet Büyüktürk ile konuştuk.
“Ballıdede Lokum” ne zaman kuruldu?
Ballıdede lokumları 28 yıllık bir geçmişe sahip. Mesleğime 12 yaşında çıraklık dönemiyle Konya Ereğli’de başladım. Bu işe meslek öğrenmek için başladım ama sonraki yıllar benim çok sevdiğim ve aşk ile yaptığım bir meslek oldu. Daha sonra Konya’da devam ettim. 1992 yılında İzmir Yeşilova’da açtığım imalathane ve satış yeri olarak halen devam ediyorum.
Şube açmayı düşünmediniz mi?
Şube açmak marifet değil. Önemli olan lezzetli ürünü müşterilerimize sunmak. Ne kadar çok büyürseniz kaliteniz bozulur. Ben çırak olarak başladığım mesleğimde işveren oldum ve markamı yarattım. Her zaman en iyisini yapmak için çalışıyorum. Lezzet benim için çok önemli. İzmir’de çok önemli bir markayız. Marka olmak kolay değil. Markamızın adını en iyi şekilde devam ettirmek zorundayız. Bornova-Yeşilova’da imalathanemizde üretimimiz devam ediyor. Markamıza yakışır hizmet kalitesi için çalışıyoruz.
İzmir içinde pazarlayarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İmalathanemizle birlikte işyerimizde toptan ve perakende satış yapıyoruz.
Mesleğinizde usta mısınız?
Ben işimde ustayım. 45 yıldır bu işi çok severek ve çok çalışarak yapıyorum. Bu mesleği bırakmak benim için çok zor. İmalathaneye işçilerden önce gelirim. En son ben giderim. Mutlaka işimin başında ben olmalıyım. İmalathanede bulunmak bile beni mutlu ediyor.
Fakat artık ustayım diyerek, mesleğimde ilerlemeyi bırakmadım. Her zaman farklı lezzetler için çalışmalarıma devam ediyorum.
İki bisküvi arasında bir parça lokum olan geleneksel lezzetimizden bahseder misiniz?
Bisküvi arası lokum geleneksel bir lezzet. Evlerimizde atıştırmalık olarak tükettiğimiz gibi düğün derneklerde, mevlidlerde, ölen bir kişinin ardından hayır yapmak için kullanılırdı. İkramlık olarak konuklara dağıtılırdı. Günümüzde de bu adetleri sürdürenler var. Ayrıca bu lezzeti özleyen müşterilerimiz çok fazla. İki bisküvi arası lokumu biz üretmeye devam ediyoruz.
Lokum çeşitlerinizden bahseder misiniz?
20 çeşit lokum üretiyoruz. Antep fıstıklı, güllü, naneli gibi çeşitlerimiz var. Aslında çeşit olsa da özünde hepsi lokum.
Günümüzde çırak olmak için hevesli çocuklar var mı?
Lokumculuk kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında. Günümüz de çırak bulmak zor. Artık bu işi öğrenmek için insan yetiştirilmiyor. Bu işi sevmek lazım. İş öğrenmeye gelenler bunu çalışmak için yapıyorlar. Çalışayım, maaşımı alayım ve emekli olayım diye düşünüyorlar. Oysa severek yapsalar bu işin ustası olurlar. Ellerinde bir meslekleri olur.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder