17 Eylül 2020

Tandır Ekmeği Geçim Kaynağı Oldu


İzmir’in Konak ilçesinde tarihi yerlerden olan Kadifekale surları yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri. Kadifekale surları içinde halı, kilim dokuyan kadınlar ve evlerini geçindirmek için tandır ekmeği yapan kadınlar hem geleneklerini yaşatıyor, hem de evlerinin geçimini sağlıyor.

Kadifekale surları içinde tandır ekmeği yaparak satan 4 çocuk annesi Riskiye Özal Batman’dan İzmir’e geldiğini çocuklarının okul masrafları için bu işi yapmak zorunda olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sürekli sıcak tandır ocağına bakmaktan gözlerim görmüyor. Özellikle yaz aylarında sıcak havalarda bir de tandır ateşi önünde çok zor olsa da çalışıyorum. Fakat geçinmek için her şeye katlanıyorum. Kızım yeni üniversiteyi bitirdi. Bir iş bulamadı. Ben tandır ekmeği yapmaya devam ediyorum. Kadifekale surları içinde on bir kadın tandır ekmeği yapıyoruz. Pagos üretici pazarı kurulduğu gün kalabalık oluyor. Diğer günler çok iş olmuyor. Ben yine de ocağımı yakıp müşteri bekliyorum. Hamuru kendim yapıyorum. Ne kadar satış olacağını bilmediğim için günde birkaç kez hamur yoğurduğum oluyor. Ekmek satmazsak geçinemeyiz” diye konuştu. 


Ekmek almak için Kadifekale’ye gelen Aynur Ekiz Şirinyer’den geldiğini daha önceki Kadifekale’yi ziyaretinde de Riskiye hanımdan tandır ekmeği aldığını, sıcacık tandır ekmeğini peynir ve çay ile yiyeceğini söyledi. Doğal olan tandır ekmeğini çok sevdiğini de sözlerine ekledi. 

Nurten Öğüt-Riskiye Özal

 

 

 

 İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder