26 Kasım 2020

Tarladan sofraya şifa


Beslenmemiz açısından önemli bir gıda olan buğday ülkemizde de en çok tercih edilen besin maddesidir. Karakılçık, siyez, kocabuğday gibi ata tohumlarımız yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Ata tohumlarımızın bilinirliğini arttırmak, yerli tohum kullanımını yaygınlaştırmak için var gücüyle yaşatmaya çalışan üreticilerimiz var. Kemalpaşa Yiğitler'de üretici olan Serdar Karasüyek ata tohumunun yok olmaması için kendi arazilerinde ekimini yaparak kültürel mirasımıza sahip çıkıyor.   

Kemalpaşa Ziraat Odası Meclis Başkanlığı da yapan Serdar Karasüyek kendi ürettiği ata buğdaylarından evde kendileri için yaptığı ekmekler çevrelerindeki kişiler tarafından beğenilip talep gelmeye başlayınca günümüzde yok olmaya yüz tutmuş Karakılçık tohumunun tanıtılması için gönüllü çalışmaya karar vermiş. Gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleye devam edeceğini söyleyen Karasüyek şu açıklamalarda bulundu;

"Çiftçilikle uğraşıyorum. Kemalpaşa Yiğitler doğumluyum. Esas işimiz meyvecilik. Kiraz, şeftali, nektarin, armut gibi ürünler yetiştiriyoruz. Son yıllarda sevdiğim için buğday ekiyorum ve unundan ekmek yaparak buğday türlerini tanıtıyorum.. 

Kocabuğdayı ekerek başladım

Uzun yıllar Denizli'nin köylerine ticaret yapmıştım. O yıllar gittiğim köylerde koca buğdayı ekiyorlardı. Ben de o buğday ununu alıp evimizde ekmek yapmak için getiriyordum. Sonraki yıllarda tohumunu alıp kendi bahçeme 25 dönüm ektim. Ürettiğim buğdayı satmadım. Unundan kendimize ekmek yaptık. Komşularımıza, arkadaşlarımıza yaptığımız ekmekleri hediye ettik. Herkes tadını çok beğeniyordu. Ertesi yıl yine koca buğday ektim. Ürettiğimiz buğday ve yaptığımız ekmek çok beğenilince istek gelmeye başladı.   


 

Ata tohumlarımıza sahip çıkalım

Buğdayın çok çeşidi var. Daha sonra Seferihisar'da üretici olan arkadaşımdan ata tohumu olarak bilinen karakılçık buğday tohumu aldım ve ürettim. Dikili'de yaşayan başka bir arkadaşımdan siyez buğdayı tohumu aldım. Şimdi elimde siyez, karakılçık ve kocabuğday tohumları var. Tarımsal verimliliği düşük olduğu için çiftçi bu tohumları ekmiyor. Yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Yerel yönetimler eski tohumları toplayıp bulundukları bölgenin kırsalında bu tohumları üretmeli. Her gün genetik tohumlarımız tükeniyor. 

Ata tohumlarımızın besin değerleri yüksek ve çok faydalıdır. Sağlıklı topraklara, sağlıklı insanlardan oluşan bir toplum için ata tohumu kullanan çiftçiler desteklenmelidir. Yerel tohumlarımızın yok olmaması için yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Sadece buğday değil birçok meyve çeşidi yok olmaya tehlikesi ile karşı karşıya. Eskiden deve armudu, şeftali gibi meyvelerimizin fideleri üretilerek çiftçimize dağıtılmalıdır. Üretici ve tüketici bilgilendirilmelidir" dedi.

S.S. Kemalpaşa Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak çarşamba günleri yerel üreticilerle tüketicileri biraraya getiren Kültürpark Üretici Pazarında ailesiyle stant açan Karasüyek ailesinden Sermin hanım'da eşi Serdar Karasüyek gibi ata ekmeğinin yok olmaması için çalışıyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet olan karakılçık ekmeğini sofralarımıza taşıyan Sermin Karasüyek, 

"Yüzde yüz doğal olarak ürettiğimiz ekmekleri ekşi mayayla yoğurup 13 saatlik bir mayalama aşamasından sonra evimizdeki  fırında odun ateşinde pişiriyoruz. Katkısız doğal un olduğu için pişme süresi iki saati buluyor. Karakılçık tohumunun yok olmasını istemiyorum. Sınırlı sayıda ekmek yaparak buraya geliyoruz. İlgi çok, merak edenlere bildiklerimi anlatıyorum. Aile olarak burada bilgi paylaşıyoruz. Bu da hepimizi mutlu ediyor. Daha sağlıklı beslenmek isteyenler, farklı bir lezzet denemek isteyenlere bizi ziyaret etmelerini öneriyorum. Her çarşamba Kültürpark'tayız. Atalarımızın yediği ekmeği sizin için hazırlıyoruz" diye konuştu. 


Yaptıkları karakılçık ekmeğinin çok beğenildiğini söyleyen Nilüfer Karasüyek ise şu bilgileri paylaştı:

Sermin Karasüyek ile eltiyiz. Karakılçık, siyez, kocabuğday unundan yaptığımız ekşi mayalı ekmeklerimizi birlikte hazırlıyoruz. Çarşamba günleri Kültürpark Üretici Pazarına gelen ziyaretçilerimize ekmeği tanıtıyoruz. Karakılçık ekşi maya ekmeğinin yapılış aşamalarını anlatmaktan keyif alıyorum. Ata tohumlarımızı hatırlatarak insanların sofrasına farklı lezzet sunduğumuz için her çarşamba burada olmaya devam edeceğiz.


Karasüyek ailesinin ürettiği doğal, katkısız ekmekler için "ekmegikarakilcik" instagram sayfasını takip edebilirler.


İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder