Çoğumuz kozalakları toplayıp boyuyor ve evimizde dekor olarak sergiliyoruz. Son günlerde kozalaklar mutfağımızda pek de alışık olmadığımız bir haliyle karşımıza çıkıyor.
Covid-19 salgınından sonra şifa kaynağı olarak konuşulan sedir kozalağına ilgi arttı. Akciğeri yenilediğini savunan Lokman İbrahim sedir ağacı kozalağı şurubunun öksürük, astım, nefes darlığı gibi hastalıklara iyi geldiği söyledi.
İzmir'in Bergama ilçesinde yaşayan İbrahim Özsöz özellikle mevsim geçişlerinde hasta olmamak için sedir kozalağı suyunu kendisinin ve ailesinin uzun yıllardır tükettiği ifadelerine yer vererek kozalağın faydaları hakkında şu bilgileri verdi;
Beni Lokman İbrahim diye tanırlar. 1970 doğumluyum. Bergama Örenli mahallesi'nde (köy) yaşıyorum. Dedem 1930'lu yıllarda Kızılçullu Köy Enstitüsünden" mezun olmuş. Hem öğretmenlik yapmış hem de bitkilere olan merakından araştırmış, okumuş ve bildiklerini babama öğretmiş. Bu meslek dedemden babama ve babamdan bana geçerek devam ettiriyoruz.
Sedir ağacının kozalağı, halk arasında göknar kozalağı olarak biliniyor. Özellikle akciğer sorunları olanlar ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler tercih ediyor. Ben de onlara nasıl yapılacağını anlatıyorum.
Tarifi şöyle; 1 litre suda 1 sedir kozalağını kaynadıktan sonra 15 dakika daha kısık ateşte fokurdatarak kaynatıp soğumaya bırakın. Şifalı sedir kozalak suyunuz hazırlanınca günde 1 çay bardağı tüketmek yeterli olur.
Sedir kozalağı toplamak çok zor
Sedir kozalağını Balıkesir Madra Dağından topluyorum. Dağların zirvesinde 25-30 metre yüksekliğindeki ağaçlara tırmanarak kozalakları topluyorum. Tırmanması çok zor olan ağaçlara ben kolay çıkıyorum. Çünkü dedem ve babam da bu işi yapardı. Ben de onlardan öğrendim. Her hafta Madra Dağından topladığım kozalakları tezgah açtığım pazarlara getiririm. Kozalağı tanesi 5 Liradan satıyorum. Özellikle Korona virüsü çıktığından beri kozalağa ilgi çok. İnternette sedir kozalağıyla ilgili çok yazı okuyorlar. Gelip bana soruyorlar. Ben de anlatıyorum. Faydalı doğal bir gıda. İnsanlara faydalı olsun diye anlatıyorum. Kronik ve ciddi rahatsızlığı olanlara mutlaka doktoruna danışmasını söylüyorum.
Katıldığım pazarlara 40-50 tane kozalak getiririm. Bu aylarda topladığımız kozalaklar iyidir. Mayıs aylarında toplanan kozalaklar faydalı değildir.
Her hafta salı günü Dikili pazarı, çarşamba günü Kültürpark üretici pazarı, perşembe günü mavi bahçe üretici pazarı, cuma günü Çandarlı pazarında tezgah açan İbrahim Özsöz çok fazla doğal ürünü hiç yorulmadan en ince ayrıntısına kadar büyük bir zevkle anlatıyor. Mesleğinin aşığı olan Özsöz bulunduğu pazarlarda merak edilen doğal ürünleri sormak için gelen herkese elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder