13 Kasım 2020

Doğal Bir Probiyotik Arı Ekmeği

Son yıllarda yapılan araştırmalarda arı ekmeğinin faydaları ortaya çıktı. Arı ekmeği, mide ve bağırsak sağlığı açısından çok değerli bir ürün olduğu biliniyor. Doğal bir probiyotik olan arı ekmeği bağırsak florasını dengeleyip, sağlığı olumlu yönde etkileyerek ayrıca mide ve bağırsağımızın dostu olduğunu söyleyen arıcı İbrahim Bakır ürettiği tüm arı ürünlerinde hiç bir katkı maddesi olmadığını belirtti. 


Daha kaliteli bal almak için arılarını gezdirdiğini söyleyen işini severek yapan Bal-Gör İşletmecisi Bakır, televizyon ve internet sitelerinden arı ürünlerinin faydalarını öğrenen vatandaşlar arı ekmeği, propolis gibi ürünlere rağbet gösterdiğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi:  

"İzmir Kemalpaşa Ören mahallesinde (köy) 10 yıldır arıcılık yapıyorum. Daha önce kiraz bahçemizde kiraz yetiştiriyorduk. 1989 yılında kiraz bahçemizde bir oğul arı bulduk. Arıcılığa amatör olarak başladık. Kiraz bahçemizin çiçeklenme döneminde bahçemize yerleştirdiğimiz kovanların hem verimi hem de kaliteyi arttırdığını gördük. Kemalpaşa Ören'de yaşayan aslen Gümüşhaneli Hacı abimiz arıcılık işi yapıyordu. Ben de amatör olarak başladığım arıcılıkta hacı abimden çok şey öğrendim. Bu işi ilerletmeye karar verdim. Şu an 450 kovanla çalışıyorum.   

Arı ekmeğine talepler artmaya başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından başlatılan arıcılık projesi kapsamında ege bölgesinden seçilen arıcılar Romanya'ya götürüldü. Ben de proje kapsamında Romanya'ya gittim. Arıcılıkta ürün çeşitliliğinin arttırılması, arı ürünlerinin üretim modelleri, arı ürünlerinin muhafazası gibi çok önemli konularda eğitim aldık. Romanya Arıcılar Birliğine ait arı ürünleri fabrikasını ve arıcıları gezerek bilgilendirildik. Arı ekmeği hakkında bilgi aldık. Ben de arı ekmeğini tanıtmak için çalışıyorum. Arı ekmeği, arıların kendi yavrularını beslemek için doğadan topladıkları polenin, petek gözlerine depolanırken, arının kendi bünyesinden kattığı salgılarla zenginleşmiş, belirli bir süre sonunda arının istediği kıvamda olgunlaşmış halidir. Oldukça besleyici bir gıda olan ürünü kendim üretmeye başladım ve satışını yapıyorum. Ayrıca çam balı, çiçek balı, kestane balı dışında propolis, polen, arı sütü gibi sağlıklı ürünler de üretiyoruz.  


Bitki örtüsüne göre arılarımı gezdiriyorum

Kemalpaşa Ören bahar mevsimi arılar için güzel bir dönem. Daha sonra Manisa Selendi ilçesinin Yenice mahallesine çıkıyoruz. Buradan karaçalı bitkisinden çaltı balı üretiyoruz. Orada işimiz bitince Kütahya yaylalarına çıkıyoruz. Burada arılarımız hem gelişiyor hem de çiçek balı üretiyorlar. Ağustos ayının ortalarında tekrar Ören'e dönüyoruz. Çam balı üretiyoruz. Püren balı elde etmek için de Ekim ayı gibi Gümüldür tarafına gidiyoruz. Püren çiçeği arılarımızı çok güçlendirdiği gibi insanlara çok yararlı bir bal çeşididir. Sonbahar da yağmur olursa çiçeklenir. Üretimi az olan çok yararlı bir baldır. Bursa Karacabey Kurşunlu mahallesine de kovan götürerek kestane balı üretiyorum. Kestane balının çok faydalı bir bal olduğunu herkes biliyor. Sofra balı değildir. Ölçülü miktarda tüketmek gerekir. Bahar ve yaz dönemi yeterli yağmur olmazsa Trakya bölgesine giderek ayçiçeği tarlalarının bulunduğu alanlara kovanları kuruyorum. Çiçek balı üretmeye devam ediyorum.  

Ballarımı kendim ürettiğim için fiyatlar çok uygun. Çarşamba günleri Kültürpark üretici pazarına katılıyorum. Üretici pazarları aracısız satıcıya ulaştığı için hem fiyatlar uygun hem de doğal ürünler bulunuyor. Üretici pazarlarının tüketiciler için önemli pazarlar olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Kemalpaşa Ören'de üretim ve satış yaptığım kendime ait işyerimden veya instagram.com/balgorsatis üzerinden bana ulaşabilirler. 


 

Kendi arılarımı üretiyorum

Arıcılık konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlere destek olmaya çalışıyorum. Balda istediğim kaliteyi elde etmek için kendi arılarımı larva yöntemiyle üretiyorum. Ürettiğim ana arıların satışını yapıyorum. Türkiye dünyada önemli bir arıcılık ülkesi. Arı ürünlerini tanıtım için daha çok çalışmamız gerekiyor. Arıların insan sağlığına olumlu katkıları olduğunu biliyoruz. Dünyada arıcılık alternatif tıp olarak çalışmalarını sürdürüyor. Biz de arının faydalarından daha çok yararlanmamız için daha çok çalışmalıyız."



İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT  










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder