Yağmurların başlamasıyla çeşit çeşit mantarlar tezgahlarda yerini aldı. Mantar toplamak ciddi bir konu. Çok mantar türü var. Hangi mantarın toplanabilir olduğunu iyi bilmek gerekir. Mantar konusunda uzman olan Sevim Şahin mantarlara dair keyifle okuyabileceğiniz çok ilginç yazısını İzmir Modern okuyucularıyla paylaştı;
Mantarlarla ilgili yazacak çok şey var
Ülkemizde birçok bölgede, yabani yani doğada kendiliğinden yetişen mantarlar yöre halkı tarafından kuşaklarca aktarılmış bilgi çerçevesinde bilinir. Etnobotanik çalışmalarında da görüldüğü üzere, toplayıcılık kültürü de kendi içinde son derece tutucudur. Bir bölgede bilinen ve tüketilen yaban bitkileri mantarları, bazen başka bir bölgede yetişmesine rağmen tüketilmez. Çünkü atadan görmemişlerdir. Gezdiğim değişik yörelerde eteğinden çekiştirip sorduğum bazı yaşlı teyzeler heyecanla “ biz bunu yerük, bunu yemeyük” ya da “ aha buraya elden gelen komşu yer, yiyin der ama biz yemeyük, atadan yemeyük” “ Bilmediğimizi yemeyük” derlerdi. O kadar içten, köklerine bağlı, bilip tanıdığı dışındakine dokunmayan, bildiğini de çocuklarına aktaran “ buna sakın dokunma” diye uyaran, kollayan bilge Anadolu kadınları. Çok şey öğrendiğim, öğrendiklerimle borçlandığım sevgili analar. Ben de size bir şey öğreteyim o zaman dediğimde ise sevgiyle hiç tatmadıklarını deneyen, merakla öğrenen güzel insanlar. Bu kadar zengin bir kültür harmanında birbirinden bu kadar uzak kalmak artık bu çağın ayıbı olur deyip, yaban mantarlarına geçelim.
En büyük korkumuzdur mantar yemek. Bir çok
yerde “aman ölürsün, zehirli, sakın dokunma” “ yok o zehirli biz sadece bunu
yeriz “ “ kültür mantarın bile ağzımı sürmem “…duyduğum yorumlardan bir kaçı. Her
seferinde çok haklısınız yememekle çünkü mantarı yemek için tanımak gerek
diyorum. Tüm bu ifadeler tek bir sonuca çıkıyor. Mantarları tanımıyoruz,
Bilmediğimiz her şey bizi korkutur ve bu da çok doğal, ancak doğru bilgi,
korkumuzu yok eder, sağlıklı, lezzetli, hatta toplaması eğlenceli nefis bir
gıdaya soframızda yer açmış oluruz.
Mantarlarla
ilgili yazılacak çok şey var. Doğru bilinen yanlışlar, mantar nasıl toplanmalı,
nasıl saklanmalı, tıbbi mantarlar, mitolojide, sanatta, boyamacılıkta, deri
yerine kullanılabilir bir materyal elde etmede, tuğla koltuk, hatta elbiselik
kumaş yapımından, elmas madenlerini bulmaya yardımcı olacak kadar geniş bir
alan yazılacaklar için. En güzel kısmından başlayalım. Yaban mantarları
yemeklerinden. Mantarlarla hayal edebileceğiniz özgün yemekler yapabilirsiniz. Benim
mantar yemeklerim de Alice gibi harikalar diyarına gitme semde, kendi harikalar
ormanlarımdan topladığım ve çoğunu hayal ederek yaptığım yemekler. Bir kısmı da
yerel ya da farklı ülke yemeklerini kendimce yorumlayarak yaptıklarım.
Birkaç
örnekle başlayalım:
Bir diğer
mantarımız Karadeniz’de bilinmekle beraber ülkemizde pek tanınmayan çok lezzeti
ve Avrupa’da çok sevilen bir mantar. Özellikle vegan ve vejeteryanlar için çok
değerli. Neden mi? İngilizce’de çok güzel bir adı var “Chicken on the woods” “
Chicken mushroom” adından da anlaşılacağı gibi tavuk eti tadında bir mantar ve
tavuk eti yerine ikame edilebiliyor. Latince adı “Laetiporus sulphureus”
Kükürt mantarı. Karadeniz'de sıklıkla kiraz ağaçları üzerinde rastlandığı için
yerel olarak kiraz mantarı adı kullanılır. İyi pişirilmesi gereken bazı hassas
bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilen bir tür olmakla birlikte, ilk
denemede az miktarda tüketilerek gözlemlenmesi gerekir. Tıbbi mantarlar
arasındadır. Ne mi yapıyorum bu güzelim mantarla. Kurutup ununu yapıyorum, tek
başına mantar çorbası veya un yerine çorbalarda meyane için ayrıca ekmeklere
ekliyorum. Makarna soslarında da ununu kullanıyorum. Nefis paneler yapıyorum.
Dip sos eşliğinde. Sotesi tavuk soteyi aratmıyor. Nefis bir turşusu oluyor ki
tadı tarifsiz. Bir de Mantarbleu kendi keşfimiz. Cordon bleu’dan ilhamla.
Sevim Şahin ve eşi Kemal Şahin bilgi sahibi olmak isteyenleri her çarşamba günü Kültürpark içinde kurulan üretici pazarındaki stantlarına bekliyor. Doğadan toplanan mantarları üretici pazarında satın alabilir ve mantarlar hakkında merak ettikleriniz, sormak istedikleriniz için Sevim ve Kemal Şahin'i stantlarında ziyaret edebilirsiniz.
İzmir Modern / Nurten ÖĞÜT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder